Która fasolka szparagowa jest zdrowsza - żółta czy zielona? Najlepsze przepisy na fasolkę szparagową

Fasolka szparagowa jest pysznym dodatkiem do obiadu. Może też stanowić samodzielne danie. Jest zdrowa i stanowi cenne źródło witamin i składników odżywczych. Którą wybierać - żółtą czy zieloną? Ile kalorii ma fasolka szparagowa? Można ją jeść na diecie?

Fasola szparagowa

Fasolka szparagowa, zarówno żółta, jak i zielona, jest odmianą fasoli zwykłej. Dania z jej udziałem doceniano już w Ameryce Środkowej i Południowej już nawet 7000 lat temu. Fasolka szparagowa została sprowadzona do Europy przez hiszpańskich żeglarzy, mniej więcej pod koniec XVI wieku. Od tego czasu stała się już bardzo popularnym i wyjątkowo lubianym warzywem we Francji. To Francuzi rozpropagowali ją w pozostałych rejonach Europy. W tej chwili jest już uprawiana dosłownie wszędzie. Choć dostępna we wszystkich zakątkach świata, najczęściej jadamy tą pochodzącą z Indii, Indonezji i Chin.

Fasola szparagowa jest źródłem witamin i składników odżywczych. Jest między innymi bogatym źródłem kwasu foliowego, dlatego powinny ją spożywać kobiety w ciąży. A dzięki szalenie wysokiej zawartość błonnika świetnie sprawdzi się podczas diety odchudzającej. Pomaga chorym na cukrzycę, ma niski indeks glikemiczny.
Zanim dokładnie omówimy właściwości fasolki szparagowej, odpowiedzmy na jedno pytanie – którą fasolkę szparagową wybrać – żółtą czy zieloną?

Fasolka szparagowa - żółta czy zielona?

W Polsce występują te dwie odmiany fasolki szparagowej. Żółta fasolkę szparagową wyróżnia delikatny, kremowy smak. Zielona fasolka szparagowa ma znacznie wyraźniejszy, konkretny smak. Ta druga lepiej smakuje w wersji al dente.
Którą fasolkę szparagową wybrać? To zależy tylko od naszych preferencji wizualnych i smakowych. Są bardzo zbliżone, mają podobne właściwości. Zielona fasolka szparagowa zawiera odrobinę więcej witaminy A i kwasu foliowego. Z tego tytułu częściej niż po żółtą powinny sięgać po nią kobiety w ciąży, cukrzycy, anemicy. Żółta fasolka szparagowa nie pozostaje jednak w tyle. Zawiera więcej potasu i fosforu.

Fasolka szparagowa - właściwości

Zacznijmy od właściwości przeciwnowotworowych. Fasolka szparagowa, a właściwie jej ziarna zawierają wiele silnych przeciwutleniaczy – flawonoidów. Dodatkowo są bogate w witaminę C, E, A oraz betakaroten. Taki miks sprawia, że zapobiegają one i opóźniają procesy starzenia się skóry przy równoczesnym zmniejszaniu ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.

Zielone ziarna szparagówki nieocenione są także w walce z zaparciami. Są one bogate w błonnik, który doskonale wspomaga procesy trawienne. Układ trawienny zresztą w ogóle bardzo lubi fasolkę szparagową. Wysoka zawartość manganu pomaga organizmowi skutecznie wchłaniać składniki odżywcze z pokarmu, na przykład witaminy z grupy B, E czy magnez.
Fasolka szparagowa jest także nieoceniona, gdy walczymy o niższy poziom cholesterolu. Zawiera potas, kwas foliowy, przeciwutleniacze, witamin, magnez, ryboflawinę, które są bezapelacyjne najlepsze w niesieniu wsparcia układowi krążenia. Obniżają wysokie ciśnienie krwi i zapobiegają udarom mózgu.
Zielona i żółta fasolka pomoże też wzmocnić układ odpornościowy. Zawiera bowiem aglutyninę, która pełni ważną rolę w budowaniu odporności organizmu. Niestety tę substancję znajdziemy tylko w świeżym produkcie.

Fasolka szparagowa jest sprzymierzeńcem osób na diecie. Zielona w 100 g zawiera tylko 31 kcal. Co ciekawe w 90 proc. składa się z wody. A nie mówi się o tym tak często, jak podczas wychwalania tej właściwości ogórków. Ponadto jest bogatym źródłem potasu, który wzmaga wydalanie toksyn z organizmu.

Fasola szparagowa – przepisy

Fasolka szparagowa gości na naszych stołach nie od dziś. Przedstawiamy więc tylko w formie przypomnienia najbardziej kultowy duet, a mianowicie fasolkę szparagową z bułką tartą. Ponadto proponujemy przepis na jajecznicę z fasolką szparagową.

Fasolka szparagowa z bułką tartą – przepis

Gotujemy fasolkę w lekko osolonej wodzie. Ważne, aby wcześniej odciąć końcówki z obu stron i dokładnie ją umyć. Jeśli fasolka jest długa, możemy pociąć ją na pół. Po 10-12 minutach odlewamy fasolkę. Przesypujemy wszystko na patelnię, na której chwilę wcześniej rozgrzaliśmy masło. Zasypujemy fasolkę z masłem dwiema łyżkami bułki tarte. Kiedy składniki się połączą i oblepią fasolkę, podajemy na talerzach.

Fasolka szparagowa z jajkami – przepis

Ugotuj fasolkę podobnie jak w powyższym przepisie. Na patelni rozgrzej masło, zeszklij pół cebuli. Dodaj pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Po chwili wlej jajka. Możesz je roztrzepać na patelni lub wcześniej, w oddzielnym naczyniu. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Smaż tak jak lubisz.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.