Kasza kukurydziana. Właściwości i wartości odżywcze kaszy kukurydzianej. Jak gotować kaszę kukurydzianą?

Kasza kukurydziana to inaczej polenta. Ta druga nazwa jest znacznie rzadziej wykorzystywana, więc gdy zobaczymy ją w menu w restauracji wydaje nam się bardzo wyrafinowanym daniem. Nie dajmy się nabrać. To kasza kukurydziana, która jest wytwarzana z ziarna kukurydzy, zarówno w postaci drobnego, jak i grubego grysiku. Do czego warto stosować kaszę kukurydzianą?

Kasza kukurydziana – właściwości

Kasza kukurydziana to produkt spożywczy, który wytwarza się z ziaren kukurydzy. Charakteryzuje ją lekko gorzki smak i wszechstronność w możliwościach kulinarnych. Może być składnikiem prostych dań, świetnie sprawdzi się jako element diety małych dzieci, ale z powodzeniem może tworzyć wyrafinowane dania także dla najbardziej wymagających kubków smakowych.

Warto wiedzieć, że kasza kukurydziana powstaje z oczyszczonych i rozdrobnionych ziaren kukurydzy. To właśnie z niej powstaje w kolejnym etapie produkcji mąka kukurydziana. Jeśli chodzi o właściwości kaszy kukurydzianej, to jest ich mnóstwo. Przede wszystkim kasza kukurydziana dostarcza bardzo wielu składników mineralnych oraz witamin. Mowa tu przede wszystkim o witaminach z grupy B oraz fosforze, żelazie i sodzie. 100 g kaszy kukurydzianej stanowi 77 proc. dziennego zapotrzebowania na kwas foliowy u osoby dorosłej.

Bogactwo składników mineralny sprawia, że regularne spożywanie kaszy kukurydzianej wpływa korzystnie na stan naszej skóry, włosów i paznokci oraz poprawia widzenie.

Kasza kukurydziana przyczynia się do zwiększonej odporność organizmu. Dodatkowo łatwiej o oczyszczenie organizmu z toksyn. Jeśli chodzi o składniki niezbędne dla funkcjonowania człowieka, to na uwagę zasługuje także wysoka zawartość błonnika pokarmowego.

Kasza kukurydziana stanowi także nieodłączny element diet lekkostrawnych. Po przebytych operacjach, chorobach układu pokarmowego lekarze zalecają spożywanie właśnie polenty. Dzięki właściwościom nawilżającym kasza kukurydziana nie podrażnia ścian żołądka, a wręcz wykazuje działanie regenerujące błony śluzowe żołądka i dwunastnicy.

Kasza kukurydziana ma średni indeks glikemiczny – konkretniej na poziomie 58. Zapewnia uczucie sytości na długo i jest bardzo polecana w dietach bezglutenowych i chorobach typu celiakia.

Kasza kukurydziana – wartości odżywcze

Wartości odżywcze kaszy kukurydzianej w 100 g produktu prezentują się tak:

- białko 8,3 g,

- tłuszcz 1,7 g

- węglowodany 72,2 g

- cukry 0,9 g

- błonnik 2,3 g

- wartość energetyczna 342 kcal,

Kasza kukurydziana – jak gotować?

Jak gotować kaszę kukurydzianą? To bardzo proste, ale niestety pracochłonne. Oprócz samej kaszy kukurydzianej potrzebujemy także wody i soli. Jedna szklanka produktu wymaga mniej więcej 2,5-3 szklanki wody. Do wrzącej wody wsypujemy bardzo powoli odmierzoną ilość kaszy. Cały czas bardzo energicznie mieszamy kaszę w wodzie. Najlepiej używać w tym celu trzepaczki. Dzięki takiemu mieszaniu unikniemy grudek.

Na początek gotujemy kaszę na dużym ogniu, ale po kilku minutach zmniejszamy temperaturę grzania. Trzepaczkę wymieniamy także na łyżkę. Tu polecamy najbardziej drewniane łyżki. Mieszamy polentę cały czas – około 30, czasem nawet 40 minut. Gdy kasza kukurydziana przestaje przylegać do ścianek garnka, znak, że jest gotowa. Wyróżnia się wtedy delikatnie kremową i jednolitą konsystencję.

Kasza kukurydziana – przepis

Kasza kukurydziana świetnie smakuje na słodko i na słono. Poniżej prezentujemy kilka sprawdzonych przepisów z wykorzystaniem kaszy kukurydzianej, które sprawdzą się jako śniadanie w leniwy weekendowy poranek.

Kasza kukurydziana z owocami

Składniki: kasza kukurydziana, miód, suszona żurawina, orzechy włoskie, maliny, jeżyny, chipsy bananowe

Przygotowanie: Ugotuj kaszę kukurydzianą według wyżej wymienionego przepisu.. Pokrój orzechy na drobne kawałki. Wymieszaj wszystkie składniki i na koniec dosłodź miodem. Podawaj gorącą.

Kasza kukurydziana – mamałyga

Składniki: mleko, kasza kukurydziana, cukier lub miód

Przygotowanie: Kaszę gotujemy w podobny sposób jak w poprzednim przepisie. Różnica jest jedna – zamiast wody dolewamy mleko. Gotujemy kaszę długo, aż będzie miękka, ciągnąca się i kleista. Możemy dosłodzić miodem lub cukrem i serwować z ulubionymi dodatkami.

Więcej o: