Nieustannie media zalewa fala artykułów na temat bezmięsnych opcji w menu największych lokali restauracyjnych. Nie inaczej jest i tym razem. Właśnie KFC zaczęło testować kurczaka w wersji roślinnej. Gigant rynku fast food zrobił krok w stronę konsumentów niejedzących mięsa i zdecydował się na wprowadzenie do swojej oferty tego kontrowersyjnego rozwiązania.
Kentucky Fried Chicken zdecydował się na współpracę z firmą Beyond Meat. Marki razem stworzyły nowe danie o nazwie Beyond Fried Chicken. Zamówienie będzie składało się z roślinnego "kurczaka", przygotowanego w formie nuggetsów. Receptura opiera się na białku pszennym, a nie, jak to wcześniej bywało, na białku grochu. Co ciekawe, nuggetsy będą podawane w zielonym opakowaniu, a nie w tradycyjnych barwach marki.
Próbne danie na razie będzie można zamówić jedynie w Stanach Zjednoczonych. Jeśli klienci zasmakują w wegańskim przysmaku, firma ma zamiar wprowadzić do stałej oferty roślinne nuggetsy i skrzydełka.
Firma KFC odpowiedziała na rosnące potrzeby swoich klientów. Coraz więcej osób pragnie ograniczyć spożywanie mięsa i spróbować życia wegetariańskiego i wegańskiego. Dobrą opcją jest także okazjonalne spożywanie mięsa, nazywane powszechnie dietą fleksitariańską.
W Polsce istnieje możliwość kupna burgerów Beyond Meat do samodzielnego przygotowania w domu m.in. w sieci Makro. Z kolei gotowe wegańskie burgery trafiły do kilku restauracji, m.in. do czasowej oferty w sieci restauracji Krowarzywa. Według danych udostępnionych przez GUS, statystyczny Polak zjada 78,5 kg mięsa rocznie, czyli ok. 1,5 kg tygodniowo. Ta liczba wciąż rośnie, a trend utrzymuje się na całym świecie. To ważne, że pojawiają się alternatywy, którą są zdrowe i smaczne jednocześnie.
Jeśli macie ochotę przygotować sami jakieś wegetariańskie danie, szczególnie polecamy burrito wegetariańskie. Jest łatwe do przyrządzenia i smakuje naprawdę pysznie. Przepis znajdziecie poniżej: