Imbir na dobre zagościł w naszej kuchni stosunkowo niedawno. Jeszcze niedawno był raczej rarytasem, kojarzonym jako dodatek do kuchni azjatyckiej, orzeźwiającą przekąskę do sushi czy ostre słupki w indyjskich daniach.
Skoro mowa o ostrości i orzeźwieniu, warto wspomnieć, że imbir zawdzięcza swój bardzo charakterystyczny, ostry aromat zingiberolowi – substancji leczniczej, która jest stosowana także w produkcji olejków eterycznych. Gingerol i zinferon sprawiają, że w imbirze wyczuwamy pewną gorzkość. Warto jednak się do niej przekonać, ponieważ to właśnie te substancje wyróżniają się wieloma właściwościami leczniczymi.
Imbir rewelacyjnie wpływa na proces trawienia – pobudza wytwarzanie śliny oraz soków żołądkowych i żółci. Dzięki tej wzmożonej produkcji płynów ustrojowych, imbir zapobiega wzdęciom, zmniejsza mdłości, wyklucza wymioty, a przy okazji wzmaga apetyt.
Co ciekawe imbir przeciwdziała także zakrzepicy żył. Jest więc z tego powodu zalecany osobom, które na co dzień walczą ze zbyt wysokim poziomem cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości substancji przeciwzapalnych imbir stosowany jest także w drobniejszych schorzeniach. Na przykład w kuracji na przeziębienia oraz przy bolesnych stawach. Na to pierwsze lekarze zalecają picie herbaty z imbirem.
Imbir to sprawdza się także w salonach masażu. Jako olejek imbirowy jest stosowany przez masażystów na całym świecie. Niweluje ból mięśni.
Na tym właściwości imbiru się nie kończą. Silne właściwości przeciwbólowe imbiru są wykorzystywane przy produkcji leków na migreny, bóle menstruacyjne. A moczopędne i odkażające działanie tego korzenia pomaga także odkazić organizm. Sprawdzi się więc także jako płukanka do bolącego gardła czy jako okłady przy infekcji pęcherza.
Niedawno naukowcy odkryli także, że pozytywnie działa także na nasz mózg! Imbir korzystnie wpływa na poziom koncentracji, poprawiając ukrwienie mózgu. A polepszenie krążenia w organizmie prowadzi do ogólnego pobudzenia.
Imbir odchudza! Oprócz wymienionych już właściwości imbir posiada jeszcze jedną, szalenie ważną i potrzebną nam funkcję. Mianowicie - wspomaga odchudzanie. Walczysz z tkanką tłuszczową? Chcesz zrzucić zbędne kilogramy? Obowiązkowo wprowadź imbir do swojej diety.
Dlaczego korzeń imbiru odchudza? Imbir to produkt, który ma właściwości termogenne. Oznacza to, że przekształca substancje zapasowe w ciepło, stymuluje przy tym rozpad tkanki tłuszczowej. Imbir pobudza soki trawienne, a to znacząco usprawnia pracę jelit. Stabilizuje także poziom leptyny, dzięki której odczuwamy uczucie sytości i zostaje ono z nami na dłużej.
Wspominaliśmy już, że imbir świetnie sprawdzi się jako środek na wzmocnienie odporności. Warto więc w porze większego zachorowania na grupę czy przeziębienie - szczególnie jesienią – pić rozgrzewającą herbatę z imbirem.
Wystarczy zetrzeć imbir na tarce i dodać do herbaty. Można także pokroić go w drobne talarki i już w kubku z herbatą rozbić na drobniejsze kawałki.
Imbir jednak najczęściej kojarzy nam się jako przyprawa lub dodatek do sushi. Jako że wspomaga trawienie, w kuchni azjatyckiej spotkamy marynowany imbir, który ma zmienić nasz smak między kolejnymi kawałkami jedzenia.
Przepisów z imbirem w roli głównej jest naprawdę sporo. W polskiej kuchni dodajemy go przede wszystkim do ciasteczek. Przepis na pierniki bez imbiru to rzadkość! Imbir coraz częściej znajdziemy także w sałatkach, jako dodatek do licznych sosów podawanych z ryżem czy kaszą. To ostatnie połączenie zawdzięczamy przede wszystkim kuchni indyjskiej.