Dieta ketogeniczna powoduje szybką utratę wagi, ale może być niebezpieczna. Naukowcy tłumaczą, co robi z organizmem

Diety niskowęglowodanowe cieszą się ostatnio dużą popularnością. Jedna z nich to dieta ketogeniczna. Zwolennicy tłustego jedzenia chwalą sobie dania przygotowane zgodnie z jej zasadami, ale eksperci sugerują, że może być niebezpieczna.
Zobacz wideo

Dieta ketogeniczna, zwana inaczej ketonową, zaliczana jest do diet niskowęglowodanowych, jednak w przeciwieństwie do diety Paleo czy Atkinsa, zachęca do prawie całkowitej rezygnacji ze wszystkich węglowodanów. Polega przede wszystkim na jedzeniu produktów wysokotłuszczowych. Taki sposób odżywiania sprawia, że organizm przechodzi w stan ketozy - zaczyna spalać to, co zgromadziło się w tkance tłuszczowej. Zazwyczaj ludzie decydują się na tę dietę, ze względu na możliwość szybkiej utraty zbędnych kilogramów, ale również obietnicę poprawy funkcjonowania mózgu. 

Zasady diety ketogenicznej i przykładowy jadłospis 

Według założeń diety ketogenicznej należy zwiększyć spożycie tłuszczu do ilości, która będzie stanowić od 75 procent do 90 procent zapotrzebowania energetycznego. Reszta energii ma pochodzić z białek (około 10 procent) oraz węglowodanów (około trzy procent). Osoba stosująca dietę ketogeniczną może przykładowo na śniadanie zjeść jajecznicę z trzech jaj na boczku, na obiad mięso wołowe ze szpinakiem lub brokułem, na podwieczorek jogurt naturalny z nasionami chia i malinami, a na kolację sałatkę z krewetkami i awokado.

Dieta ketogeniczna może wywołać niebezpieczny efekt

Wielu lekarzy podziela opinię, że dieta ketogeniczna nie jest zdrowa dla naszego organizmu. Eksperci podkreślają, że taki stan jest spowodowany unikaniem węglowodanów. Wnioski wynikające z badań, które potwierdzają tę tezę, opublikowano w "Jama Internal Medicine".

Naukowcy przypominają, że produkty pełnoziarniste, owoce i rośliny strączkowe to jedne z najzdrowszych produktów spożywczych na świecie. Na podstawie metaanalizy 45 badań wywnioskowali, że jedzenie takich produktów wiąże się ze zmniejszeniem ryzyka chorób serca, rozwoju nowotworów i przedwczesnej śmierci. Nie powinniśmy ich zatem eliminować całkowicie z codziennego menu. 

Dlaczego nie należy eliminować z diety węglowodanów?

Węglowodany proste (zawarte np. w słodyczach) wchłaniają się niemal od razu po spożyciu, częściowo już w jamie ustnej i faktycznie - ich nadmierne spożycie może sprzyjać nagłemu podwyższeniu stężenia glukozy (a to również rozwojowi otyłości). Ponadto przyjęło się, że tłuszcz "syci", a węglowodany wzmagają apetyt. Stąd może wynikać przekonanie, że węglowodany utrudniają odchudzanie

Nie bez powodu jednak stosuje się podział na węglowodany proste i złożone. Proces wchłaniania węglowodanów złożonych jest dużo bardziej skomplikowany. Naukowcy podkreślają, że jedzenie np. produktów pełnoziarnistych przynosi wiele korzyści, a odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca posiłki ze złożonymi węglowodanami, sprzyja odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki przy zachowaniu dobrego samopoczucia. 

Dieta ketogeniczna nie jest długookresowa. Sprzyja szybkiej utracie wagi, ale nie uczy jak zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze

- powiedziała dla CNN  dietetyk Lisa Drayer. 

Skutki stosowania diety ketogenicznej 

Ograniczenie do minimum zdrowych produktów, składających się z węglowodanów złożonych, może powodować wyniszczenie organizmu, które wynika z niedoboru witamin i minerałów. Osoby po kilku tygodniach stosowania diety ketogenicznej mogą być niedożywione. Zapach ich potu i moczu może się zmienić. Mogą pojawić się także senność, brak apetytu oraz zaparcia. 

Unikanie węglowodanów a cukrzyca typu 2. 

Cukrzyca typu 2 ma związek z nietolerancją węglowodanów prostych, która wynika z oporności na insulinę. Stosowanie diety wysokotłuszczowej z wyeliminowaniem węglowodanów może przejściowo poprawić kontrolę stężenia glukozy we krwi. Naukowcy sugerują jednak, że nie tyle ograniczenie węglowodanów ma tu znaczenie, co spadek masy ciała (on zmniejsza insulinooporność). 

Dieta ketogeniczna w leczeniu padaczki

Wiele badań naukowych potwierdza, że stosowanie diety ketonowej u chorych z epilepsją pozytywnie wpływa na przebieg choroby i zmniejsza napady drgawkowe. Dieta ta jest jednak trudna do zbilansowania i wymaga ścisłej kontroli dietetyka. Może doprowadzić do stanów niedoborowych minerałów i witamin. Jako najczęstsze powikłania wymienia się kamienie nerkowe i niedobory żelaza. Badania dowodzą również, że co najmniej jedno dziecko będące na diecie ketonowej w celu kontroli napadów, zmarło z powodu niewydolności serca. 

Należy pamiętać, żeby przed rozpoczęciem każdej diety skonsultować się ze specjalistą. On pomoże dopasować jadłospis do indywidualnych potrzeb i, jeśli będzie to konieczne, zleci odpowiednie badania. 

Więcej o: