Każdy dietetyk przyzna nam rację. Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu każdego dnia. Wiedzą to zarówno ci, którzy walczą ze zbędnymi kilogramami, jak i ci, którzy regularnie æwicz±. Wiele badań i obserwacji potwierdza ten fakt. Rano potrzebujemy zastrzyku energii, aby mieć siłę na cały dzień. Śniadania mogą być więc dość kaloryczne, ale muszą być zdrowe! Parówki lepiej zostaw na sklepowej półce. Jeśli lubisz jajka, postaw na gotowane, a zapomnij o smażonych.
Zdrowe śniadania nie muszą być bardzo pracochłonne. Nie potrzebujesz także zbyt wielu składników. Listę zakupów spokojnie zrobisz w osiedlowym sklepie i nie wydasz na produkty majątku. Poniżej prezentujemy kilka przepisów na zdrowe śniadania.
Placuszki serowe
Składniki: opakowanie (250g) sera twarogowego odtłuszczonego, na przykład typu klinek, dwie łyżki mąki ryżowej, odrobina ksylitolu lub miodu, dwa jajka, ulubiony jogurt do podania, olej kokosowy do smażenia - z podanych proporcji wychodzą dwa porcje
Przygotowanie: Rozgnieć twarożek widelcem, ubijaczką do ziemniaków lub blenderem. Dodaj mąkę ryżową i odrobinę słodzidła. Po chwili wbij jajka. Wymieszaj dokładnie. Uformuj placuszki i smaż na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym. Przekręć na drugą stronę. Smaż aż będą przyrumienione. Jedz z ulubionym jogurtem.
Twarożek z rzodkiewkami
Składniki: Opakowanie sera twarogowego light (250g), pęczek rzodkiewek, pęczek szczypiorku, sól i pieprz - z podanych proporcji wychodzą dwie porcje
Przygotowanie: Pokrój drobno rzodkiewki i szczypiorek. Wymieszaj z twarożkiem i dopraw do smaku solą, pieprzem. Zjedz z dwiema kromkami pełnoziarnistego pieczywa.
Owsianka z owocami i orzechami
Składniki: Cztery łyżki płatków owsianych, szklanka mleka roślinnego, na przykład migdałowego, garść ulubionych orzechów, na przykład włoskich i migdałów, łyżka syropu klonowego, garść sezonowych owoców - podanych proporcji wychodzi jedna porcja
Przygotowanie: Wsyp do garnka płatki owsiane. Zalej je mlekiem (ewentualnie wodą), gotuj aż uzyskasz ulubioną konsystencję. Pod koniec dodaj odrobinę syropu klonowego. Jeśli nie chcesz słodzić syropem, dodaj wybrane przez siebie słodzidło. Sprawdzi się także łyżka domowego dżemu lub konfitur. Posyp orzechami i sezonowymi owocami – na przykład malinami, truskawkami, jeżynami czy borówkami.
Szakszuka
Składniki: Puszka pomidorów krojonych w zalewie, pół cebuli, pół papryki zielonej, łyżka kminku, sól i pieprz, dwa jajka, papryka wędzona - z podanych proporcji wychodzą dwie porcje
Przygotowanie: Wlej pomidory na patelnię, dodaj przyprawy i pokrojone warzywa. Zamieszaj i wbij dwa jajka. Duś pod przykryciem około ośmiu minut. Podawaj z ulubionym pełnoziarnistym pieczywem.
Puszysty omlet z serkiem wiejskim i owocami
Składniki: trzy jajka, szczypta soli, opakowanie serka wiejskiego, ulubione owoce, pół łyżeczki oleju kokosowego - z podanych proporcji wychodzą dwa omlety
Przygotowanie: Oddziel białka od żółtego. Ubij białka na sztywną pianę. Dodaj powoli rozmieszane widelcem żółtka. Wylej masê na patelnię, na której wcześniej rozgrzałeś olej kokosowy. Smaż kilka minut pod przykryciem. Wyłącz po chwili ogień i pozwól dojść omletom. Nie przekręcaj ich. Zdejmij ostrożnie omlety z patelni. Złóż je na talerzu na pół. Podawaj z serkiem wiejskim i udekorowane sezonowymi owocami. Najlepiej sprawdzają się maliny, banany, jabłka i gruszki.
Placki bananowe z borówkami
Składniki: dwa banany, szklanka płatków owsianych, dwa jajka, garść borówek, olej kokosowy do smażenia - z podanych proporcji wychodzą dwie porcje
Przygotowanie: Rozgnieć banany blenderem lub widelcem, dodaj płatki owsiane i jajka. Zamieszaj i wsyp borówki. Smaż na patelni, na której wcześniej rozgrzejesz olej kokosowy. Podawaj z ulubionym jogurtem naturalnym lub waniliowym.