• Link został skopiowany

Dieta rozdzielna. Na czym polega dieta niełączenia? Jak powinien wyglądać jadłospis w diecie niełączenia?

Dieta rozdzielna zakłada unikanie w posiłkach połączeń węglowodanów i białek. Niby proste, a jednak wcale nie takie oczywiste. Warto zapoznać się z tabelą opracowaną dla diety niełączenia oraz naszymi wskazówkami i radami.
Na czym polega dieta niełączenia?
unsplash.com

Dieta niełączenia

Dieta rozdzielna, czyli dieta niełączenia, którą opracował doktor William Hay, to dieta polegająca na niejedzeniu w jednym posiłku białek i węglowodanów. Ta zaskakująco prosta zasada pozwala naprawdę szybko schudnąć, a na dodatek jeśli będziemy długo stosować się do zaleceń lekarza, to unikniemy przykrego efektu jo-jo.

Doktor Hay podzielił produkty spożywcze na trzy grupy. Wyróżnił białka, węglowodany i produkty neutralne. Grupa białkowa to oczywiście mięso i ryby, mleko, jaja, sery, owoce (bez bananów). Do węglowodanów trzeba zaliczyć kasze, pieczywo, makarony, ryż, ziemniaki, suszone owoce, banany, cukier, miód i syropy słodzące. Natomiast w grupie neutralnej znajdziemy śmietanę, twarogi, tłuszcze, orzechy, pestki, nasiona, wędzone na zimno mięso i ryby, jogurty, kefiry, warzywa, sery - te powyżej 50 proc. tłuszczu.

Dieta niełączenia - jadłospis i zasady

Jak już wspominaliśmy, w trakcie posiłku można jeść razem tylko produkty z grupy węglowodanowej i neutralnej oraz białkowej i neutralnej. Dlaczego? Doktor Hay surowo zabrania łączenie tych dwóch grup. Jego zdaniem dieta niełączenia pozwala schudnąć i cieszyć się stałym efektem. Dzieje się tak dlatego, że do trawienia węglowodanów i białek organizm wykorzystuje inne enzymy trawienne. Oznacza to, że łączenie tych składników jest za bardzo obciążające dla organizmu.

Inną ważną zasadą jadłospisu diety niełączenia jest spożywanie pięciu posiłków dziennie. Powinniśmy zjadać trzy pełnowartościowe dania i dwie przekąski. Dzienna należy spożywać tylko 1000 kalorii. A codzienne menu musi opierać się na przepisach diety niełączenia, które zakładają spożycie węglowodanów i białek.

Według przepisów diety niełączenia opracowanych przez doktora Haya, owoce jemy tylko na śniadanie i w formie przekąski. Pomiędzy białkami i węglowodanami musimy zrobić czterogodzinną przerwę. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, aby podczas spożywania posiłku nie pić. Niewskazane jest to także po zakończeniu jedzenia. Pijemy wyłącznie między posiłkami. Warto także wspomnieć o tym, że każdy obiad i kolacja obowiązkowo muszą zawierać przynajmniej jeden spalacz tłuszczu. Są to

Jeśli chodzi o produkty niewskazane produkty w diecie niełączenia, są to z pewnością cukier i sól. Oprócz tego powinniśmy stronić od kawy, mocnej herbaty, napojów gazowanych, alkoholu. Zdecydowanie wykluczamy z diety też czerwone mięso, wędliny, fast foody, dania smażone i pikantne. Nie wspominając już o czekoladzie i ciastach.

Powinniśmy jeść za to dużo nasion, pestek, kiełków, warzyw, kaszy gryczanej, płatków owsianych, chleba razowego. Dozwoloną słodkością są słodkie owoce.

Ważne przy jadłospisie diety niełączenia, aby wdrażać wszystko powoli. Szybkie wykluczenie produktów, zastąpienie ich nowymi nie przyczyni się do osiągnięcia przez nas wymarzonych efektów. Na początek wyłączamy z przepisów diety niełączenia smażone i tłuste potrawy, alkohol, słodycze, napoje gazowane. Już od samego początku powinniśmy natomiast dużo pić. Koniecznie minimum dwa litry wody w ciągu dnia.

Dieta niełączenia - efekty

Dieta rozdzielna dr Haya przynosi naprawdę spektakularne efekty. Zdecydowanie zauważymy znaczące przyspieszenie procesów przemiany materii. Oznacza to oczywiście, że po pewnym czasie na pewno uda nam się schudnąć. Stosując dietę 1000 niełączenia kalorii, efektem może być utrata nawet 2,5 kg w tydzień.

Internetdieta niełączenia ma przy tym sporo zalet. Przede wszystkim działa oczyszczająco i przeciwzapalnie na nasz organizm. Pomoże oczyścić jelita ze złogów. Dodatkowo poprawia działanie układu trawiennego, układu krążenia i nerwowego.

Warto jednak wspomnieć, że dieta niełączenia jest niezgodna z piramidą zdrowego żywienia. Układ proponowany przez dietetyków i zaakceptowany przez WHO - Światową Organizację Zdrowia - pozwala, a wręcz zaleca łączenie w jednym posiłku produktów białkowych i węglowodanowych.

Więcej o: