Nestle chwali się czekoladą bez cukru. Niesamowite odkrycie!

Uwielbiasz słodycze, ale przeraża Cię wszechobecny cukier? Jeden z największych koncernów, Nestle, postanowił ułatwić życie tysiącom amatorom słodkości. Wykorzystał kakaowiec do tworzenia czekolady bez dodatku cukru!
Zobacz wideo

Nie od dzisiaj wiadomo, że cukier niekorzystnie wpływa na organizm. Współcześnie jest obecny w bardzo wielu produktach i bardzo często zupełnie nie mamy na to wpływu. Cukier także tuczy, kiedy jest spożywany w nadmiarze. Ile powinno się spożywać cukru na dzień?

Odpowiednią ilością dla kobiety jest do 25 g, czyli 6 łyżeczek na dzień. Mężczyzna powinien ograniczyć spożycie cukru do 9 łyżeczek na dzień. Cukier można spotkać w naturalnej postaci w owocach i warzywach. W produktach znajdujących się w sklepach, ilość ta znacznie przewyższa dopuszczalną normę. Specjaliści zalecają także spożywanie śniadania bez dodatków cukru. Są one zdrowsze, lepiej pobudzają organizm do pracy. 

Obecnie przyjmuje się, że najniebezpieczniejsze jest połączenie cukru z utwardzonym olejem palmowym. Jest on często wykorzystywany do tworzenia słodyczy, ciast, drożdżówek lub wielu innych produktów. Specjaliści alarmują, że staje się on coraz mniej zdrowy dla organizmu, a jego długotrwałe przyjmowanie, przekłada się na znaczne pogorszenie pracy organizmu.

Jednak taki scenariusz nie musi trwać w nieskończoność. Na horyzoncie pojawia się wizja stworzenia innowacyjnej receptury, która odmieni losy słodyczy! 

Nestle opatentował innowacyjny sposób tworzenia czekolady bez cukru

Według najnowszych danych przekazanych przez agencji Bloomberg, koncert Nestle SA opracował własnie technikę wyrobu czekolady bez zawartości cukru. Nie oznacza to jednak, że powstały produkt nie jest w ogóle słodki. Swój niepowtarzalny smak i zapach zawdzięcza nasionom kakaowca, które tworzą niesamowity aromat. 

Nestle przygotowało specjalny patent, który polega na wykorzystaniu białej miazgi, która która ma za zadanie pokryć nasiona kakaowca. Z połączenie powstanie proszek zwierający naturalny cukier. Ten sposób zostanie wykorzystany po raz pierwszy jesienią tego roku w Japonii. Pierwszym wypuszczonym na rynek produktem będzie baton KitKat, który zawierać będzie 70% ciemnej czekolady, bez cukru

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.