Truskawki są obłędnie smaczne. Do tego chyba nikogo nie trzeba przekonywać. A do tego to samo zdrowie! Zawierają dużo witaminy C, znajdziemy w nich witaminy z grupy A i E, a także masę składników przeciwzapalnych. Są cennym źródłem wapnia, fosforu, żelaza. Charakteryzują się właściwościami zasadotwórczymi, a to oznacza, że biorą czynny udział w procesach regulacji równowagi kwasowo-zasadowej.
Niewiele osób wie, że dzięki temu, że są bardzo zdrowe, to stanowią doskonały element diety każdego sportowca. Osoby aktywne fizycznie potrzebują dużych dawek witaminy C. Dlaczego? Witamina C jest wyjątkowo silnym antyutleniaczem. A więc chroni nasze komórki i tkanki przed uszkodzeniami, mikrourazami, których doświadczamy podczas treningów.
Dodatkowo witamina C poprawia wchłanianie żelaza. Dzieje się tak, ponieważ witamina C bierze udział w powstaniu erytrocytów. Samo żelazo jak wiemy jest odpowiedzialne za hemoglobina, a ta transportuje tlen w krwioobiegu i mioglobinę, która przenosi tlen do mięśni.
Truskawki można jeść na surowo, można przygotować z nich obłędnie pyszne dania. Makaron z truskawkami, ciasto truskawkowe czy koktajl na bazie truskawek znają wszyscy. Ale nie ukrywajmy, nie są to szczególnie dietetyczne dania, które powinien jeść sportowiec czy osoba na diecie. Jak je „odchudzić”? I jakie inne dietetyczne przepisy na potrawy z truskawkami w roli głównej powinny zagości w naszej kuchni? Poniżej przedstawiamy kilka dietetycznych przepisów na dania z truskawkami.
Składniki: dwie garści makaronu bezglutenowego, szczypta soli, dwie-trzy szklanki truskawek, mały kubeczek jogurtu naturalnego.
Przygotowanie: Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Umyj truskawki, wyjmij szypułki. Rozgnieć widelcem na talerzu, dodaj makaron i zalej jogurtem naturalnym. Gotowe!
Rada: To klasyczny przepis, ale zastąpienie makaronu pszennego bezglutenowym, a śmietany, twarogu jogurtem naturalnym znacząco obniża jego kaloryczność. Pamiętaj, nie dodawaj cukru! Truskawki i tak są słodkie.
Składniki: trzy szklanki truskawek, dwie łyżki nasion chia, ewentualnie mleko kokosowe lub krowie 2 proc.
Przygotowanie: Zblenduj umyte i odszypułkowane truskawki na gładką masę. Dodaj nasiona chia i wymieszaj. Smacznego!
Rada: Zazwyczaj koktajl truskawkowy przygotowujemy na bazie mleka lub jogurtu. Dodajemy cukier i dekorujemy go bitą śmietaną. Bez tych dodatków będzie miał znacznie mniej kalorii.
Składniki: mix sałat, dwie szklanki truskawek, dwie garści fasolki szparagowej, garść orzechów nerkowca, łyżka jogurtu naturalnego, łyżeczka miodu, szczypta curry, szczypta gałki muszkatołowej, sól i pieprz do smaku
Przygotowanie: Fasolkę szparagową umyj, odetnij końcówki, ugotuj w lekko osolonej wodzie. Pokrój na mniejsze kawałki. Umyj sałatę. Truskawki odszypułkuj i umyj. Następnie pokrój na plasterki. Sałatę, fasolkę i truskawki przełóż do miski. Przygotuj sos. Jogurt naturalny wymieszaj z miodem, dodaj curry, sól, pieprz, odrobinę gałki. Polej dresingiem sałatkę.
Rada: Sałatka smakuje wybornie serwowana z grzankami. Jedz „czyste” grzanki, bez dodatku masła. Zawsze kilka kalorii mniej.
Składniki: dwie łyżki oleju kokosowego, jedna laska cynamonu, kilka goździków, starty imbir (kawałek wielkości kciuka), solidna łyżka czarnej gorczycy, łyżeczka ostrej papryczki, cztery szklanki truskawek, dwie łyżki syropu klonowego.
Przygotowanie: Rozgrzej patelnię, rozpuść na niej olej kokosowy. Podsmaż laskę cynamonu wraz z goździkami. Dodaj gorczycę. Po chwili resztę składników. Duś wszystko na patelni przez około 20-30 minut. Truskawki nie powinny całkowicie się rozpaść.
Rada: Serwuj wraz z innymi owocami. Chutney truskawkowy rewelacyjnie sprawdzi się jako dip do owoców, a także jako dodatek do pieczonych ryb.