Śniadanie: Jajecznica ze szczypiorkiem 370 kcal
Roztrzep jajo. Dodaj do niego przyprawy, następnie usmaż na średnim ogniu, na rozgrzanym oleju. Pod koniec smażenia dodaj szczypiorek. Zjedz z chlebem i pomidorem.
II śniadanie: Mus kakaowy z awokado 200 kcal
Zmiksuj awokado z bananem, kakao i miodem. Udekoruj malinami
Obiad: Spaghetti wegetariańskie 580 kcal
Namocz suszone pomidory. Ugotuj makaron al dente. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek i podduś na niej czosnek, następnie dodaj oliwki i przecier pomidorowy. Odcedź ugotowany makaron i dodaj na patelnię. Dopraw przyprawami, pod koniec posyp mozzarellą. Zjedz z rukolą.
Podwieczorek: Twarożek z warzywami 280 kcal
Ugnieć ser z jogurtem. Dodaj pokrojoną paprykę i ogórka. Posyp szczypiorkiem. Zjedz z chlebem.
Kolacja: Sałatka z kurczakiem 340 kcal
Natrzyj kurczaka solą, oliwą i curry, upiecz w piekarniku. Następnie pokrój kurczaka w plastry i ułóż na sałacie. Dodaj pokrojone warzywa. Polej sosem z musztardy, jogurtu naturalnego, soku z cytryny i oregano. Zjedz z grzanką z chleba.
Śniadanie: Kasza jaglana z bananem i masłem orzechowym 460 kcal
Ugotuj kaszę na mleku. Dodaj pokrojonego w plasterki banana, masło orzechowe i miód, następnie wymieszaj. Zjedz z migdałami
II śniadanie: Smoothie z mango, banana i mleka kokosowego 250 kcal
Zmiksuj razem wszystkie składniki. Dopraw kardamonem.
Obiad: Burger z indyka 560 kcal
Zmiel mięso z indyka, wymieszaj z otrębami, natką, pieprzem, solą, olejem, jajkiem. Uformuj burgera i upiecz. Przekrój bułkę na pół, podpiecz w piekarniku, następnie posmaruj musztardą, ułóż sałatę, cebulę, buraka i mięso.
Podwieczorek: Pieczony kalafior z piekarnika 200 kcal
Podziel kalafiora na różyczki i wymieszaj w dużej misce z oliwą i przyprawami. Ułóż kalafiora na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-30 minut.
Kolacja: Sałatka z serem feta 300 kcal
Pokrój składniki, wymieszaj, skrop oliwą, dopraw przyprawami. Zjedz z pieczywem.
Śniadanie: Placuszki bananowe 432 kcal
Zmiel płatki owsiane na mąkę, rozgnieć banana widelcem na gładką masę. Wymieszaj składniki z mlekiem. Uformuj masę na kształt placków i smaż na oleju. Zjedz z truskawkami i migdałami.
II śniadanie: Jogurt z borówkami 240 kcal
Namocz płatki w jogurcie, zjedz z borówkami i migdałami.
Obiad: Indyk z kaszą jęczmienną i warzywami 587 kcal
Ugotuj kaszę i kalafiora osobno. Cebulę pokrój na drobną kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojonego w kostkę indyka, startą na tarce o grubych oczkach pietruszkę i marchew, dodaj kukurydzę. Całość duś około 10 minut. Dopraw do smaku. Zawartość patelni wymieszaj z kaszą. Podawaj z kalafiorem.
Podwieczorek: Pieczone bataty z sosem czosnkowym 256 kcal
Obierz bataty i pokrój na mniejsze kawałki. Wyłóż na blachę do pieczenia, posmaruj oliwą, dodaj przyprawy i włóż do piekarnika. Piecz około 30 minut w 180 stopniach. Podawaj z sosem z jogurtu naturalnego i przeciśniętego przez praskę czosnku.
Kolacja: Zupa krem z soczewicy 334 kcal
Podduś cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek w garnku na oliwie. Zetrzyj marchewkę na tarce o grubych oczkach, papryczkę chili posiekaj, dodaj do garnka. Dodaj soczewicę, przyprawy, zalej bulionem i gotuj aż soczewica będzie miękka. Zmiksuj zupę na krem. Upraż na suchej patelni pestki dyni i posyp nimi zupę. Zjedz z grzanką z pieczywa
Śniadanie: Owsianka z mango i masłem orzechowym 430 kcal
Ugotuj płatki owsiane na mleku. Zjedz z pokrojonym mango i masłem orzechowym. Posyp cynamonem.
II śniadanie: Serek z truskawkami 230 kcal
Wymieszaj serek z jogurtem i pokrojonymi truskawkami. Zjedz z orzechami.
Obiad: Kasza gryczana z soczewicą 507 kcal
Ugotuj soczewicę i kaszę osobno. Pokrój pomidora w kostkę, podduś na patelni z rozgniecionym czosnkiem, posiekaną bazylią, jarmużem, oliwą z oliwek i przyprawami. Dodaj kaszę i soczewicę, pokrojone oliwki, wymieszaj, dopraw do smaku.
Podwieczorek: Pudding jaglany 260 kcal
Ugotuj kaszę. Zmiksuj z blenderze z jogurtem, połową malin i miodem. Udekoruj malinami
Kolacja: Makaron z cukinii w pietruszkowym pesto 310 kcal
Pokrój cukinię wzdłuż na kształt makaronu spaghetti (najlepiej zrobić to za pomocą obieraczki julienne). Przygotuj pesto z natki pietruszki: zmiksuj nać pietruszki, migdały i czosnek. Dodaj oliwę. Podduś cukinię razem z pesto na patelni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z pomidorkami koktajlowymi.
Śniadanie: Omlet z bananem i malinami 450 kcal
Jajka wybij do miseczki. Roztrzep, dodaj olej i przyprawy. Na rozgrzaną patelnię wlej zawartość. Piecz z obu stron. Banana pokrój w plasterki. Jogurt wymieszaj z miodem i cynamonem. Omlet przełóż na talerz, na połowie ułóż owoce i złóż na pół. Polej jogurtem.
II śniadanie: Smoothie 170 kcal
Wypij smoothie.
Obiad: Pieczony łosoś z brązowym ryżem i surówką z marchwi i kalarepy 600 kcal
Łososia natrzyj połową soku z cytryny, dodaj sól, pieprz i podsmaż na patelni grillowej na średnim ogniu łącznie 5 minut z obu stron, zmniejsz gaz i podsmaż jeszcze 5 minut. Marchew, kalarepę i jabłko obierz i zetrzyj na tarce. Dodaj resztę soku z cytryny, oliwę z oliwek i przypraw do smaku. Gotowe danie podawaj z ugotowanym ryżem i surówką.
Podwieczorek: Koktajl bananowo-gruszkowy 266 kcal
Obierz owoce, zmiksuj ze sobą wszystkie składniki.
Kolacja: Warzywa z humusem 350 kcal
Zmiksuj cieciorkę z tahini, sokiem z cytryny i oliwą. Pokrój warzywa w słupki, zjedz z wcześniej przygotowanym humusem.
Śniadanie: Amarantusanka z bakaliami 400 kcal
Amarantus ugotuj na mleku. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i śliwki. Przełóż do miseczki i dodaj resztę składników. Udekoruj świeżo startą skórką z pomarańczy.
II śniadanie: Przekąska 243 kcal
Zjedz na przekąskę.
Obiad: Szaszłyki z ananasem i kaszą bulgur 504 kcal
Mięso pokrój w cząstki i wymieszaj za olejem, sokiem i przyprawami. Odstaw na kilka godzin do lodówki. Ananas i paprykę pokrój w kwadraty. Na patyczki do szaszłyków nadziewaj na zmianę składniki. Szaszłyki upiecz w piekarniku lub na grillu. Ugotuj kaszę. Wymieszaj z poszatkowanymi ziołami i nasionami. Skrop sokiem i olejem.
Podwieczorek: Sałatka owocowa 240 kcal
Pokrój owoce, zjedz z pestkami dyni.
Kolacja: Kanapki z guacamole 300 kcal
Posiekaj drobno cebulę i kolendrę. Awokado przetnij wpół, wyjmij pestkę, obierz, rozgnieć widelcem. Wymieszaj z cebulą i kolendrą, dopraw solą, dodaj sok z limonki/cytryny. Zjedz na pieczywie pełnoziarnistym.
Śniadanie: Czekoladowa owsianka z kiwi i bananem 410 kcal
Obierz banana i kiwi, pokrój na plasterki. Ugotuj płatki na mleku. Dodaj kakao. Owsiankę udekoruj owocami.
II śniadanie: Koktajl truskawkowy na kefirze 230 kcal
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Obiad: Kurczak w tymianku 505 kcal
Ugotuj ryż. Zamarynuj kurczaka w połowie oleju, tymianku, soli i pieprzu, a następnie umieść w rękawie do pieczenia. Dodaj do środka wodę przed zawiązaniem rękawa. Wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni. Przygotuj surówkę: pokrój paprykę, ogórka, pomidora, dodaj pozostałą oliwę, dopraw do smaku.
Podwieczorek: Kasza pęczak z warzywami 270 kcal
Cebulę i czosnek posiekaj, pieczarki pokrój w kostkę, następnie uduś na 1 łyżce oliwy z oliwek. Kaszę dodaj do podsmażonej cebuli i pieczarek. Przez 3 minuty smaż, mieszając. Na patelnię wlej pierwszą łyżkę wazową bulionu, mieszając co jakiś czas. Gdy kasza wchłonie bulion dolej następną i tak za każdym razem, aż kasza będzie odpowiednio miękka. W międzyczasie do kaszy dodaj startą na tarce o grubych oczkach cukinię i marchew. Na koniec dorzuć natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Kolacja: Żytnie tosty z tuńczykiem i awokado 350 kcal
Awokado obierz, usuń pestkę i rozgnieć widelcem na jednolitą masę. Dodaj sok z limonki, rozgnieciony czosnek, dopraw solą i pieprzem, wszystko wymieszaj. Jedną kromkę chleba posmaruj pastą z awokado, na drugą połóż tuńczyka i listki bazylii. Tosta zapiecz w tosterze. Zjedz z pomidorem.