Suplementy diety mogą pomóc uporać się z niedoborami, poprawić stan włosów i paznokci i wesprzeć profilaktykę występowania poważnych chorób. Warto jednak pamiętać, że suplementy to nie cukierki i należy obchodzić się z nimi ostrożnie. Na co może pomóc i w czym zaszkodzić arginina?
Arginina, znana również jako l-arginina, to kwas 2-amino 5-guanidynowalerianowy. Arginina to aminokwas endogenny – organizm człowieka może syntezować go samodzielnie z innych substancji. Z wiekiem zdolność wytwarzania argininy spada, wówczas ważne staje się dostarczanie argininy za pomocą produktów spożywczych lub suplementów diety.
Arginina bierze udział w cyklu mocznikowym. Pomaga naszemu organizmowi zmieniać trujący amoniak w mocznik, co jest korzystne dla wątroby. Jest ważna dla syntezy tlenku azotu, zwiększa wrażliwość na insulinę, oddziaływa pozytywnie na odporność.
Sportowcy cenią l-arganinę, bo uważa się, że w połączeniu z innymi środkami skutecznie poprawia ona wydolność treningową i tolerancję wysiłku. Ponadto osoby trenujące na siłowni często przyjmują aminokwasy BCAA. Ubocznym skutkiem ich stosowania jest wzrost poziomu amoniaku, z którym arginina pomaga sobie poradzić.
Arginina może również pomóc w leczeniu zaburzeń erekcji.
Arginina, podobnie jak większość substancji, nie jest odpowiednia dla wszystkich. Nie zaleca się jej osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, problemami trawiennymi i problemami z drożnością dróg żółciowych, a także problemami z nerkami i wątrobą. Arginina nie jest odpowiednia dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią, jej stosowania powinny unikać również osoby chore na schizofrenię.
Argininy nie powinno się również suplementować bez przerwy, może to bowiem spowodować nadprodukcję tlenku azotu i w efekcie nadciśnienie.
Ceny argininy wahają się od kilkunastu do nawet 150 zł za opakowanie, w zależności od objętości, stężenia substancji czynnej w suplemencie i producenta. Przy zakupie warto sugerować się analizą składu i zasięgnąć opinii farmaceuty, trenera lub lekarza. Efektywność najtańszych produktów może być niższa niż suplementów produkowanych przez duże, renomowane firmy.
Dobowa dawka argininy to, w zależności od konkretnego pacjenta, od 3 do 8 g. Suplementy powinno się dawkować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej zaleca się, by argininę przejmować przed snem lub na ok. 2 godziny przed planowanym wysiłkiem fizycznym.
Arginina występuje naturalnie przede wszystkim w mięsie i produktach odzwierzęcych. Jej największą zawartością charakteryzuje się wołowina. Dalej na liście są jaja, mleko, łosoś, kasza gryczana, pieczywo, płatki owsiane, nasiona słonecznika i sezamu, migdały, orzechy, soczewica i szpinak.