Arginina. Czy warto ją suplementować?
Suplementy diety mogą pomóc uporać się z niedoborami, poprawić stan włosów i paznokci i wesprzeć profilaktykę występowania poważnych chorób. Warto jednak pamiętać, że suplementy to nie cukierki i należy obchodzić się z nimi ostrożnie. Na co może pomóc i w czym zaszkodzić arginina?
Arginina – co to jest?
Arginina, znana również jako l-arginina, to kwas 2-amino 5-guanidynowalerianowy. Arginina to aminokwas endogenny – organizm człowieka może syntezować go samodzielnie z innych substancji. Z wiekiem zdolność wytwarzania argininy spada, wówczas ważne staje się dostarczanie argininy za pomocą produktów spożywczych lub suplementów diety.
Arginina – działanie
Arginina bierze udział w cyklu mocznikowym. Pomaga naszemu organizmowi zmieniać trujący amoniak w mocznik, co jest korzystne dla wątroby. Jest ważna dla syntezy tlenku azotu, zwiększa wrażliwość na insulinę, oddziaływa pozytywnie na odporność.
Sportowcy cenią l-arganinę, bo uważa się, że w połączeniu z innymi środkami skutecznie poprawia ona wydolność treningową i tolerancję wysiłku. Ponadto osoby trenujące na siłowni często przyjmują aminokwasy BCAA. Ubocznym skutkiem ich stosowania jest wzrost poziomu amoniaku, z którym arginina pomaga sobie poradzić.
Arginina może również pomóc w leczeniu zaburzeń erekcji.
Arginina – przeciwwskazania
Arginina, podobnie jak większość substancji, nie jest odpowiednia dla wszystkich. Nie zaleca się jej osobom zmagającym się z nadciśnieniem tętniczym, problemami trawiennymi i problemami z drożnością dróg żółciowych, a także problemami z nerkami i wątrobą. Arginina nie jest odpowiednia dla kobiet ciężarnych i karmiących piersią, jej stosowania powinny unikać również osoby chore na schizofrenię.
Argininy nie powinno się również suplementować bez przerwy, może to bowiem spowodować nadprodukcję tlenku azotu i w efekcie nadciśnienie.
Arginina – cena
Ceny argininy wahają się od kilkunastu do nawet 150 zł za opakowanie, w zależności od objętości, stężenia substancji czynnej w suplemencie i producenta. Przy zakupie warto sugerować się analizą składu i zasięgnąć opinii farmaceuty, trenera lub lekarza. Efektywność najtańszych produktów może być niższa niż suplementów produkowanych przez duże, renomowane firmy.
Arginina – dawkowanie
Dobowa dawka argininy to, w zależności od konkretnego pacjenta, od 3 do 8 g. Suplementy powinno się dawkować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Najczęściej zaleca się, by argininę przejmować przed snem lub na ok. 2 godziny przed planowanym wysiłkiem fizycznym.
Arginina – występowanie
Arginina występuje naturalnie przede wszystkim w mięsie i produktach odzwierzęcych. Jej największą zawartością charakteryzuje się wołowina. Dalej na liście są jaja, mleko, łosoś, kasza gryczana, pieczywo, płatki owsiane, nasiona słonecznika i sezamu, migdały, orzechy, soczewica i szpinak.
-
Ewa Szabatin na zdjęciach z cyklu Instagram kontra rzeczywistość. "To samo ciało, inne ustawienie"
-
Co Rebel Wilson je w ciągu dnia? Tak wygląda dietetyczny jadłospis aktorki. "Wcześniej jadłam 3000 kalorii dziennie"
-
Brak ci energii z rana? Anna Lewandowska poleca kawę z zaskakującym składnikiem
-
Dwie pożywne sałatki od Ani Starmach na dobre rozpoczęcie dnia. "Za oknem jakoś szaro, dlatego do kuchni wprowadzam kolory"
-
Trening z hantlami. Jak ćwiczyć, aby zgubić zbędne kilogramy i zwiększyć masę mięśniową?
- Roziąganie, cardio i trening siłowy w jednym? Dzięki jodze w wersji HIIT jest to możliwe
- Martwy ciąg na jednej nodze to doskonałe ćwiczenie dla wszystkich biegaczy. Wyjaśniamy dlaczego
- Dlaczego dieta bogata w żelazo jest tak ważna? Powody, dla których powinniśmy zwracać uwagę na ten pierwiastek
- Ewa Szabatin na zdjęciach z cyklu Instagram kontra rzeczywistość. "To samo ciało, inne ustawienie"
- Kazimierz Marcinkiewicz nie biega w smogu. Jak zła jakość powietrza wpływa na nasze zdrowie?