Coraz częściej mówi się o tym, że zwierzęta, z których powstaje mięso w masowej produkcji, karmione są złej jakości paszą i faszerowane substancjami przyspieszającymi wzrost. To sprawia, że mięso dostępne w supermarketach smakuje gorzej niż kiedyś, nie ma też przypisywanych mu wartości odżywczych. Ponadto warunki bytowania zwierząt hodowlanych stawiają pod znakiem zapytania etyczność całego procederu.
Dlatego wielu konsumentów ogranicza spożycie mięsa lub całkowicie eliminuje je z diety. Poniżej kilka przepisów na dania wegetariańskie na obiad. Propozycje nie są przeznaczone dla wegan – osób wykluczających z jadłospisu wszystkie produkty odzwierzęce.
By zrobić ten wege obiad, potrzebujesz 80 dag szparagów, 4 łyżki masła, 3 żółtka, łyżeczkę mąki ziemniaczanej, szklankę białego wytrawnego wina, sól, biały pieprz, gałkę muszkatołową i sok cytrynowy. Szparagi umyć, odciąć stwardniałe dolne końce, obrać z włóknistej skórki, włożyć do zimnej wody, żeby nie ściemniały. Następnie związać w pęczki, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować pod przykryciem. Sos: masło utrzeć z żółtkami i mąką, wlewać powoli gorące wino, szybko mieszając trzepaczką. Naczynie z sosem wstawić do większego naczynia z gorącą wodą i ubijać sos na parze, aż zgęstnieje, doprawić do smaku. Ugotowane szparagi wyjąć, odsączyć, rozwiązać pęczki, ułożyć na półmisku i polać sosem.
Ten przepis na obiad wegetariański wymaga użycia 70 dag fasolki szparagowej, 2 cebuli, oleju lub oliwy, 3-4 łyżek ketchupu, natki pietruszki, soli, cukru, czosnku u tymianku do smaku. Fasolkę oczyścić z włókien, odciąć końce, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem cukru, ugotować bez przykrycia, odcedzić, pokrajać ukośnie na kawałki długości 5 cm. Cebulę obrać, opłukać, drobno pokrajać, usmażyć, wymieszać z fasolką, ketchupem i przyprawami, dusić kilka minut. Następnie połączyć z posiekaną natką pietruszki i doprawić do smaku. Podawać z chlebem lub ziemniakami.
By przygotować kolejny wege obiad, potrzebujesz kilograma cukinii 3-4 łyżek mąki, 2 jajek, 4-5 łyżek tartej bułki, tłuszczu do smażenia, soli i pieprzu do smaku. Cukinię umyć i obrać, pokrajać w plasterki, posypać solą i pozostawić na godzinę. Później osuszyć, oprószyć pieprzem i mąką, panierować w rozmieszanych jajkach i tartej bułce. Kłaść na silnie rozgrzany tłuszcz u smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor.
Ostatni przepis na obiad wegetariański jest nieco awangardowy. Potrzebujesz 1,5 litra wywaru, 50 dag cukinii, 2 łyżki tłuszczu (może być masło roślinne), 3-4 łyżki płatków owsianych, 2 brzoskwinie, 2 łyżki rodzynków, 2 łyżki keczupu, natkę pietruszki, sól i pieprz. Cukinię umyć i obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na tłuszczu, skropić wywarem i dusić do miękkości. Płatki owsiane ugotować w pozostałym wywarze. Brzoskwinie umyć, sparzyć, obrać ze skórki, wydrylować, pokrajać w drobne paski. Następnie połączyć z płatkami, cukinią, opłukanymi rodzynkami, dodać keczup i posiekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.