Pizza z kalafiora. Lekka wersja przeboju włoskiej kuchni

Pizza z kalafiora to zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego wysokokalorycznego włoskiego placka. Pizza kalafiorowa spodoba się osobom, które wykluczają z jadłospisu gluten, stosują dietę redukcyjną lub po prostu lubią próbować nowych rzeczy.

Pizza na zwykłym drożdżowym spodzie to potrawa, za którą przepadają niemal wszyscy. Trzeba z nią jednak uważać – jeden kawałek pizzy to, w zależności od wybranych dodatków, mniej więcej 365 kcal. Ponadto zagniecenie ciasta do pizzy, które po upieczeniu nie będzie suche i zachowa odpowiednią konsystencję, to niemała sztuka. Pizza na spodzie kalafiora, choć brzmi bardzo oryginalnie, jest łatwiejsza w przygotowaniu, a przy tym zdrowsza.

Pizza z kalafiora – osusz kalafior na spód

Jak przygotować spód do pizzy z kalafiora? Przygotuj główkę kalafiora. Pokrój warzywo tak, by mieć same różyczki, bez ogonków. Potem włóż je do zimnej wody i dokładnie opłucz. Umyty kalafior wyłóż na czysty ręcznik i porządnie osusz z nadmiaru wody. Suche różyczki przełóż do blendera i posiekaj tak, żeby powstała „mączka” – drobne kawałeczki kalafiora o sypkiej konsystencji.

Następnie konieczne jest odciśnięcie z kalafiora nadmiaru wody. Jeżeli nie masz dość siły, by to zrobić od razu, na zimno, to nic straconego. Podgrzej warzywo na patelni teflonowej lub innej umożliwiającej smażenie bez tłuszczu. Wystarczą 2-3 minut od nagrzania patelni. Różyczki zmiękną i puszczą wodę, która odparuje. Po zdjęciu patelni z ognia i wystudzeniu kalafiora, przełóż go na czystą ścierkę, gazę lub ręcznik kuchenny. Odciśnij pozostałą wodę. Odciśnięcie jest kluczowe, by spód do pizzy z kalafiora miał po upieczeniu chrupką, zwięzłą strukturę i nie rozpadał się w trakcie krojenia.

Pizza z kalafiora – przygotuj spód

Później odmierz trzy szklanki kaszki kalafiorowej i wsyp je do suchego naczynia, najlepiej miski. Szklanka powinna mieć pojemność ok 250 ml. Następnie domieszaj do kalafiora pół szklanki tartego sera – parmezanu, mozzarelli lub innego twardego sera. Dokładnie wymieszaj i dodaj przyprawy. Mogą to być oregano, bazylia, zioła prowansalskie, w zależności od upodobań. Na koniec wbij jedno jajko i znowu dobrze wymieszaj.

Ciasto na spód do pizzy z kalafiora wyłóż na folię do pieczenia lub specjalną matę silikonową. Najlepiej natłuścić wcześniej powierzchnię, by pizza na spodzie z kalafiora nie przywierała po upieczeniu. Placek powinien mieć grubość około pół centymetra. Połóż placek na dobrze nagrzaną blachę. Piecz pizzę na spodzie z kalafiora ok. 10 minut w temperaturze 220 stopni.

Pizza z kalafiora – dodatki

Po tym czasie wyjmij spód i dodaj pozostałe składniki według swojego uznania – sos pomidorowy, starty ser, pepperoni, ananas... Możliwości są niemal nieograniczone. Pizzę z dodatkami piecz z termoobiegiem przez kolejne minuty, obserwując, czy jest już gotowa.

Pizza z kalafiora – ile ma kalorii

Kaloryczność pizzy kalafiorowej zależy w dużej mierze od dodatków. Sery są tłuste i mają sporo kalorii. Jednak brak ciasta drożdżowego to i tak oszczędność, pamiętajmy bowiem, że kalafior ma tylko 25 kcal na 100 g. Trzeba więc przyznać, że pizza z kalafiora jest o wiele bardziej fit niż zwykła.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.