Ekspresowy sorbet z truskawek
Wrzuć do blendera 2 szklanki truskawek bez szypułek, dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny lub limonki. Jeżeli owoce są bardzo kwaśne, możesz dodać 1/2 łyżki miodu lub syropu z agawy. Wlej 1/2 szklanki niegazowanej wody, dodaj 2-3 listki świeżej mięty. Składniki zmiksuj dokładnie na gładką masę, przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy sorbet dobrze się zmrozi, formuj kulki.
Pokrusz dokładnie 250 g kruchych ciasteczek zbożowych, następnie dodaj do nich 4 łyżki rozpuszczonego masła. Dokładnie zmiksuj. Otrzymaną masą starannie wyłóż spód tortownicy i wstaw do lodówki, żeby stężała. Zmiksuj 1/2 kg twarogu sernikowego z 1 i 1/2 szklanki jogurtu greckiego oraz sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny. W 1/2 szklanki ciepłej wody rozpuść 2 łyżki żelatyny, dokładnie wymieszaj, wystudź, dodaj do masy serowej. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masę wyłóż na spód przygotowany z pokruszonych ciasteczek i wstaw do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie przygotuj polewę: zmiksuj po garści truskawek, malin i jagód, dodaj łyżkę soku z limonki i 2-3 listki świeżej mięty. Ponownie zmiksuj. Otrzymaną owocową polewą polej sernik bezpośrednio przed podaniem.
Wsyp do blendera 2 i 1/2 szklanki malin, dodaj łyżkę soku wyciśniętego z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu i 4-5 łyżek jogurtu typu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Następnie dodaj 1/2 szklanki wody i ponownie zblenduj. Uzyskaną idealnie gładką masę o aksamitnej konsystencji przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy lody będą już dobrze zmrożone, formuj kulki. W ten sam sposób (zachowując te same proporcje) możesz przygotować lody jagodowe. Smakują wyśmienicie w połączeniu z malinowymi.
Gotujesz kompot z rabarbaru? Doskonale! Łodygi wykorzystaj do przygotowania ekspresowego deseru. Rozgnieć dokładnie 6 ciasteczek owsianych, otrzymaną "kruszonkę" wsyp na dno 2-3 miseczek lub pucharków. Dodaj po 3 łyżki jogurtu greckiego (jeśli chcesz, żeby deser był nieco słodszy, do jogurtu dodaj odrobinę miodu lub syropu z agawy). Ugotowaną (ale nie rozgotowaną) łodygę rabarbaru pokrój na kawałki i ułóż na warstwie jogurtu. Deser najlepiej smakuje lekko schłodzony!
Miąższ z 1/2 arbuza średniej wielkości pokrój na kawałki i usuń wszystkie pestki. Wrzuć go do blendera, dodaj łyżeczkę syropu z agawy lub miodu, 2 łyżki soku wyciśniętego z limonki oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Możesz dodać także 2-3 listki świeżej mięty, dzięki czemu sorbet będzie bardziej orzeźwiający. Składniki dokładnie zblenduj, otrzymaną masę arbuzową przełóż do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Kiedy dobrze się zmrozi, nakładaj do wafelków lub miseczek, najlepiej formując kulki.
Nasze desery są lekkie, zdrowe i niskokaloryczne. Wystarczy postawić na sezonowe owoce, zrezygnować z cukru, a do ewentualnego dosłodzenia wykorzystać miód lub syrop z agawy. Mają też inną zaletę - są bardzo proste w przygotowaniu, nie wymagają gotowania, pieczenia i zaawansowanych umiejętności kulinarnych.