Masło migdałowe. Jedz zdrowy tłuszcz bez poczucia winy

Masło migdałowe cieszy się sporą popularnością wśród amatorów zdrowej, naturalnej kuchni. Jest smaczne i bogate w składniki odżywcze. Jakie konkretnie właściwości ma masło migdałowe?

Migdały, wbrew obiegowym opiniom, nie są orzechami. To nasiona migdałowca zwyczajnego. Wyróżniamy dwa ich rodzaje. Migdały gorzkie, hodowane na stosunkowo niewielką skalę, zawierają amigdalinę, która rozkłada się do toksycznego kwasu pruskiego. Kiedy oddzieli się ten toksyczny składnik, z gorzkich migdałów można otrzymać olej migdałowy, który ma szerokie zastosowanie w przemyśle kosmetycznym i spożywczym. Masło migdałowe otrzymujemy z częściej uprawianych migdałów słodkich. Można je jeść na surowo, jak orzeszki, a ich przetwory stosowane są przy wyrobie kosmetyków i jedzenia. Przypisuje się im również właściwości lecznicze. 

Masło migdałowe – właściwości

Migdały są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy z grupy B, witaminy E, błonnika, magnezu i potasu. Mają dużą wartość kaloryczną – 100 g masła migdałowego to ponad 600 kcal! Nie ma jednak powodu, by go sobie odmawiać. Substancje zawarte w migdałach wspomagają układ sercowo-naczyniowy, obniżają poziom szkodliwego cholesterolu (LDL), poprawiają odporność organizmu, chronią przed cukrzycą i korzystnie wpływają na wygląd skóry.

Masło migdałowe – uważaj na skład

Masło migdałowe powstaje, gdy zmielimy migdały na gładką masę. Wówczas produkt jest pełnowartościowy i po jego spożyciu możemy cieszyć się pozytywnym wpływem migdałów na nasz organizm. Niestety migdały są drogie, więc by obniżyć koszty wyrabiania masy, producenci często kombinują ze składem. Zdarza się w związku z tym, że masło migdałowe kupowane w sklepie zawiera domieszki innych produktów. Czasem to po prostu tańsze surowce, takie jak orzechy arachidowe, sól i cukier, czasem jednak substancje szkodliwe dla naszego zdrowia. To np. olej palmowy lub inne utwardzone tłuszcze roślinne, polepszacze zapachu, smaku i konsystencji, konserwanty. Dlatego przed kupieniem masła migdałowego, skrupulatnie sprawdź skład na opakowaniu i licz się ze sporym wydatkiem. Możesz też postawić na samodzielną produkcję. Dowiedz się, jak zrobić masło migdałowe.

Masło migdałowe – przepis

By uzyskać masło migdałowe, potrzebujesz blendera o sporej mocy, który poradzi sobie z twardym surowcem. Wsyp migdały do blendera i miksuj tak długo, aż powstanie jednolita masa. Uważaj, by nie przegrzać mieszanki – jeśli tłuszcz oddzieli się od masy, to nie uda się go później ponownie wymieszać. Zmielenie migdałów bez skórki spowoduje powstanie białego masła, ze skórką zaś ciemnego. Może to mieć znaczenie, jeśli chcesz użyć masła migdałowego do dekorowania wypieków i zamierzasz uzyskać konkretny kolor.

Masło migdałowe – zastosowanie

Do czego dodać masło migdałowe? Sprawdzi się, niczym zwykłe masło, jako dodatek do chleba, sucharów czy wafli. Ma też zastosowanie w szeroko pojętym cukiernictwie. Dużą pokusę stanowi również wyjadanie masła migdałowego łyżeczką prosto ze słoika.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.