Dzień Dziecka. Przepis na tort Malinowy Raw Cake od Anny Lewandowskiej

Anna Lewandowska jest ogromną fanką gotowania. Na swoim blogu pokazuje, że zdrowe jedzenie może być smaczne i proste w przygotowaniu. Teraz z okazji Dnia Dziecka, trenerka stworzyła przepis na malinowy tort w wersji raw. Trzeba przyznać, że wygląda smakowicie!
Zobacz wideo

Anna Lewandowska jest niekwestionowanym wzorem do naśladowania w kwestii zdrowego żywienia. Oprócz sportu, jej ogromną pasją jest dietetyka oraz gotowanie. Jak sama przyznaje, uwielbia słodkości, jednak wybiera te w wersji zdrowej. Takie połączenie sprawiło, że Anna Lewandowska postanowiła dzielić się, stworzonymi przez siebie, zdrowymi przepisami na swoim blogu Healthy plan by Ann.

- Zdrowe odżywianie to przygoda, którą rozpoczęłam już wiele lat temu… a z każdym dniem staje się ona dla mnie coraz bardziej fascynująca! (...) kocham inspirować innych do zmiany życia na lepsze!  - pisze Anna Lewandowska na swoim blogu. 

Z okazji Dnia Dziecka, żona Roberta Lewandowskiego przygotowała specjalny tort malinowy w wersji raw, po który można sięgać bez wyrzutów sumienia! 

Malinowy Raw Cake Anny Lewandowskiej

Składniki (spód):

  • 150 g daktyli
  • 100 g migdałów
  • 100 g orzechów laskowych
  • 50 g wiórków kokosowych

Składniki (masa):

  • 150 g oleju kokosowego
  • 100 g agawy
  • 300 g malin mrożonych
  • 300 g nerkowców
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Spód:

Orzechy, migdały i wiórki kokosowe blendujemy razem. Daktyle zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy na około 10 minut. Następnie odlewamy wodę, a odsączone daktyle dodajemy stopniowo do zblenowanych orzechów z kokosem aż do połączenia się składników (stała masa). Wylepiamy spód na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki.

Masa:

Nerkowce zalewamy ciepłą wodą i pozostawiamy (około 30 minut) w wodzie. Odlewamy wodę i dodajemy do kielicha blendera razem z olejem kokosowy, sokiem z cytryny i agawą. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Do powstałej masy dodajemy maliny (koniecznie zmrożone) i sól. Całość dalej blednujemy do połączenia się składników. Powstałą gęstą masę malinową wykładamy na wcześniej przygotowany spód, odkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Następnie zdobimy ciasto według uznania np. pączkami suszonych róż jadalnych lub dowolnymi owocami. 

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.