Jalapeno. Ostra papryka, która wzmocni smak potraw

Jalapeno to meksykańska odmiana papryki, która coraz częściej gości w menu Polaków. Jej ostry smak z pewnością urozmaici naszą kuchnię. Jakie właściwości ma papryka jalapeno?

Lubimy poznawać nowe smaki i próbować jedzenia z różnych stron świata. Przyzwyczailiśmy się już do egzotycznych owoców czy znanych z walorów odżywczych nasion chia. Co jednak wiemy na temat papryczki jalapeno?

Papryka jalapeno – co to jest?

Jalapeno to odmiana papryki rocznej, która zalicza się do grupy papryk chilii. Jest mniejsza od tradycyjnej papryki, osiąga długość od 5 do 9 cm. Papryczki jalapeno są zielone, czasem jednak przybierają też czerwoną barwę, która jest mniej pożądana ze względu na mniejszą przydatność kulinarną. Roślina ta uprawiana głównie w Meksyku i Nowym Meksyku w Stanach Zjednoczonych, podejmuje się jednak próby hodowania jej w innych częściach świata. Jeśli masz ochotę spróbować swoich sił w uprawie jalapeno, to podstawowy zestaw do uprawy doniczkowej kupisz w sieci za ok. 20 zł. 

Papryka jalapeno – wymowa

Pierwszą wątpliwością, która pojawia się, gdy mamy ochotę zamówić potrawę, w której są papryczki jalapeno jest… wymowa. Jak wymówić nazwę papryki jalapeno? W oryginalnym zapisie nazwa papryczki to jalapeño, co brzmi mniej więcej jak halapenio (w zapisie fonetycznym /xala?pe?o/). To hiszpańskie słowo, które pochodzi od miasteczka Xalapa, stolicy meksykańskiego stanu Veracruz. To tam powstały pierwsze uprawy jalapeno.

Papryka jalapeno – wartości odżywcze

Jalapeno ma wiele cennych składników odżywczych. Zawiera 248 mg potasu, ponad 118 mg kwasu askorbinowego (witaminy C), 15 mg magnezu i 12 mg wapnia. Oprócz tego w jalapeno znajdziemy 1078 IU witaminy A. To ilość, która pokrywa 17% zalecanej normy spożycia u mężczyzn i 22% u kobiet. Jalapeno niemal nie zawiera tłuszczu.

Papryka jalapeno – kalorie

Jak większość warzyw psiankowatych, papryczki jalapeno mają niską wartość kaloryczną. Sto gramów jalapeno zawiera jedynie 28 kcal! Dodatkowo zawarta w jalapeno kapsaicyna podkręca metabolizm, dzięki czemu łatwiej zgubimy zbędne kilogramy.

Papryka jalapeno – właściwości

Właściwości zdrowotne papryczek jalapeno wynikają w dużej mierze z zawartości wspomnianej wyżej kapsaicyny. To związek chemiczny z grupy alkaloidów, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne odchudzające i termoregulacyjne. To właśnie dzięki kaspaicynie papryczki jalapenio mają charakterystyczny ostro-kwaśny smak.  

Ponadto zawarte w jalapeno witaminy A i C pomagają budować naturalną odporność organizmu, poprawiają także wygląd skóry.

Papryka jalapeno – na to uważaj

Papryczki jalapeno są bardzo ostre, dlatego ich przygotowanie może wiązać się z ryzykiem podrażnień, zwłaszcza u osób z wrażliwą skórą. Jeśli masz na rękach drobne urazy, takie jak skaleczenia czy odchodzące skórki przy paznokciach, to zetknięcie z ostrymi sokami jalapeno będzie bardzo nieprzyjemne. Przed przygotowywaniem jalapeno warto wyposażyć się w rękawiczki kuchenne.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.