Lubimy poznawać nowe smaki i próbować jedzenia z różnych stron świata. Przyzwyczailiśmy się już do egzotycznych owoców czy znanych z walorów odżywczych nasion chia. Co jednak wiemy na temat papryczki jalapeno?
Jalapeno to odmiana papryki rocznej, która zalicza się do grupy papryk chilii. Jest mniejsza od tradycyjnej papryki, osiąga długość od 5 do 9 cm. Papryczki jalapeno są zielone, czasem jednak przybierają też czerwoną barwę, która jest mniej pożądana ze względu na mniejszą przydatność kulinarną. Roślina ta uprawiana głównie w Meksyku i Nowym Meksyku w Stanach Zjednoczonych, podejmuje się jednak próby hodowania jej w innych częściach świata. Jeśli masz ochotę spróbować swoich sił w uprawie jalapeno, to podstawowy zestaw do uprawy doniczkowej kupisz w sieci za ok. 20 zł.
Pierwszą wątpliwością, która pojawia się, gdy mamy ochotę zamówić potrawę, w której są papryczki jalapeno jest… wymowa. Jak wymówić nazwę papryki jalapeno? W oryginalnym zapisie nazwa papryczki to jalapeño, co brzmi mniej więcej jak halapenio (w zapisie fonetycznym /xala?pe?o/). To hiszpańskie słowo, które pochodzi od miasteczka Xalapa, stolicy meksykańskiego stanu Veracruz. To tam powstały pierwsze uprawy jalapeno.
Jalapeno ma wiele cennych składników odżywczych. Zawiera 248 mg potasu, ponad 118 mg kwasu askorbinowego (witaminy C), 15 mg magnezu i 12 mg wapnia. Oprócz tego w jalapeno znajdziemy 1078 IU witaminy A. To ilość, która pokrywa 17% zalecanej normy spożycia u mężczyzn i 22% u kobiet. Jalapeno niemal nie zawiera tłuszczu.
Jak większość warzyw psiankowatych, papryczki jalapeno mają niską wartość kaloryczną. Sto gramów jalapeno zawiera jedynie 28 kcal! Dodatkowo zawarta w jalapeno kapsaicyna podkręca metabolizm, dzięki czemu łatwiej zgubimy zbędne kilogramy.
Właściwości zdrowotne papryczek jalapeno wynikają w dużej mierze z zawartości wspomnianej wyżej kapsaicyny. To związek chemiczny z grupy alkaloidów, któremu przypisuje się właściwości przeciwzapalne, antybakteryjne, antyoksydacyjne odchudzające i termoregulacyjne. To właśnie dzięki kaspaicynie papryczki jalapenio mają charakterystyczny ostro-kwaśny smak.
Ponadto zawarte w jalapeno witaminy A i C pomagają budować naturalną odporność organizmu, poprawiają także wygląd skóry.
Papryczki jalapeno są bardzo ostre, dlatego ich przygotowanie może wiązać się z ryzykiem podrażnień, zwłaszcza u osób z wrażliwą skórą. Jeśli masz na rękach drobne urazy, takie jak skaleczenia czy odchodzące skórki przy paznokciach, to zetknięcie z ostrymi sokami jalapeno będzie bardzo nieprzyjemne. Przed przygotowywaniem jalapeno warto wyposażyć się w rękawiczki kuchenne.