Kaszę pozyskuje się z pozbawionych łusek, nierozdrobnionych zbóż. Zaliczamy je więc do produktów zbożowych. Różni je smak, wygląd, a nawet właściwości odżywcze. Ale po kolei, jakie wyróżniamy rodzaje kasz i jakie jest ich zastosowanie?
Pierwszą najpopularniejszą kaszą, wprowadzaną nawet w diecie niemowląt, jest kasza manna. Jest bardzo drobna i pożywna. Oczywiście należy do kasz pszennych. Używamy jej przede wszystkim do zagęszczania dań, do deserów i do rozszerzania diety wspomniany dzieci. Jest zdecydowanie najbardziej lekkostrawną kaszą ze wszystkich dostępnych rodzajów.
Kuskus to natomiast swoiste połączenie kaszy i makaronu. Powstaje z pszenicy durum i jest bardzo popularna w kuchni indyjskiej oraz arabskiej. Co ciekawe, nie trzeba jej gotować. Wystarczy zalać wodą i poczekać aż spęcznieje. Stosujemy ją jako samodzielne danie lub dodatek do mięs czy ryb.
Kasza jaglana także należy do rodzaju kasz lekkostrawnych. Jest w odróżnieniu od kuskusu i manny kaszą bezglutenową, ponieważ pochodzi z prosa. Jest bogatym źródłem krzemu. Można ją serwować na słodko lub jako dodatek do zup, mięs lub śniadań.
Natomiast kasza wiejska to kasza jęczmienna. Przede wszystkim wykorzystujemy ją jako dodatek do warzyw – na przykład duszonych – lub do mięs.
Jedną z popularniejszych kasz jest kasza gryczana niepalona. Ten rodzaj kaszy ma jeszcze podgatunek. Jest to kasza krakowska gryczana łamana. Zawiera znacznie więcej witamin i wartości odżywczych niż kasza palona i ma zdecydowanie łagodniejszy smak. Należy do kasz bezglutenowych i serwujemy ją przede wszystkim jako dodatek do dań głównych.
Kolejnym rodzajem jest kasza kukurydziana. Także jest bezglutenowa, a przy tym lekkostrawna. Można ją dodawać do deserów, posiłków dla dzieci czy kotletów.
Ostatnim rodzajem jest kasza pęczak. Ten rodzaj kaszy jest najmniej przetworzony. Zaliczamy ją do kasz jęczmiennych. Sprawdzi się jako dodatek do sałatek i urozmaicenie zup.
Różne rodzaje kaszy mają różne właściwości i wartości odżywcze. Jednak bezsprzecznie każda kasza jest bogatym źródłem węglowodanów, błonnika, witamin i wielu składników mineralnych. Zdecydowanie kasza ma więcej wartości odżywczych i cennych dla nas właściwości niż popularniejsze od niej ziemniaki czy makaron lub ryż.
Zacznijmy od węglowodanów. W kaszach znajdziemy wiele węglowodanów złożonych, które bardzo powoli, stopniowo rozbija glukozę, której potrzebują wszystkie komórki w naszym organizmie. Najwięcej zdrowych węglowodanów, które powinny stanowić podstawowe źródło energii znajdziemy w kaszy manny i pęczaku.
Warto wiedzieć, że kasze ze względu na dużą zawartość skrobi są bardzo kaloryczne. Zawierają około 300-400 kalorii w 100 g produktu. Nie musimy się jednać bać o nadmiarowe kilogramy. Tuczą dodatki, które serwujemy wraz kaszą, czyli tłuste mięsa, gęste sosy.
Kasza natomiast bardzo pomaga w procesach trawiennych. Szczególnie przy zaparciach i wzdęciach. Jest lekkostrawna i syci na długo. Dzieje się tak, ponieważ zawiera bardzo dużo błonnika. Z tego względu doceniają ją także ci, którzy są na diecie odchudzającej.
To także cenne źródło witamin z grupy B, witaminy E i kwasu foliowego. Zawierają także dużo potasu, który obniża ciśnienie krwi, żelaza, który pomaga walczyć z niedokrwistością oraz magnezu kojącego nerwy.
Co ciekawe, kasze nie zawierają zbyt wiele tryptofanu i lizyny. A nasz organizm nie potrafi ich sam wytworzyć. Z tego względu powinniśmy ją jeść z produktami pochodzenia zwierzęcego, na przykład z jajkami czy mlekiem.
Ze względu na liczne alergie i problemy zdrowotne, niektórzy nie powinni spożywać kasz zawierających gluten. Do kasz bezglutenowych należą między innymi: kasza gryczana, kasza kukurydziana, kasza owsiana, kasza jaglana, komosa ryżowa, teff, amarantus