Dieta na redukcję tkanki tłuszczowej zakłada przede wszystkim obniżenie ilości dostarczanych do organizmu kalorii. Drugą ważną sprawą jest zmiana nawyków żywieniowych. Jednak mówiąc o redukcji masy skupiamy się przede wszystkim na zmniejszeniu zapotrzebowania energetycznego organizmu. Zazwyczaj o 500, czasem nawet o 1000 kalorii. Wszystko zależy od tego, w jakim tempie chcemy traci na masie. Oczywiście nie możemy mówić o zdrowym i skutecznym odchudzaniu, kiedy do diety nie dołączymy ćwiczeń. Co więc jeść po treningu na redukcji?
Przede wszystkim po treningu, jak i podczas całej diety redukcyjnej, należy ograniczyć spożycie cukrów. A w związku z tym trzeba czym sobie je zastąpić. Po treningu na redukcji powinniśmy więc zjadać porządną dawkę dobrych węglowodanów. A te znajdziemy w razowym i żytnim pieczywie, w ciemnych (żytnich) makaronach czy w płatkach owsianych. Dodatkowo cennym źródłem dobry węglowodanów będą też kasze – jęczmienne i jaglane.
Równie istotne w diecie na redukcji są warzywa. W każdym posiłku powinniśmy ich zjadać około 250-300 g. Szczególnie warto włącz do jadłospisu te, które są świeże, sezonowe. Na co dzień jedzmy więc pomidory, fasolę, fasolę szparagową, brokuły. Te są zalecane bez względu na porę roku, ponieważ możemy przygotowywać dania na z mrożonych warzyw.
Nie można zapominać o tłuszczach. Oczywiście tych zdrowych. Na diecie redukcyjnej, ani na żadnej innej diecie, nie smażymy potraw w głębokim tłuszczu. Olej warto zamień na oliwę z oliwek, olej kokosowy lub klarowane masło. Cennym źródłem dobrych tłuszczów są także ryby – szczególnie te tłuste, na przykład łosoś. Dodatkowo wiele dobrego znajdziemy w orzechach, awokado czy pestkach dyni.
Po treningu na redukcji warto także zadbać o odpowiednie źródła białka. Takie znajdziemy na przykład w chudym mięsie z kurczaka i indyka. W grę chodzi także chudy schab i polędwica wieprzowa. Białko znajdzie się w naszej diecie także za sprawą chudego nabiału, jogurtów, jajek.
Ostatnim kluczowym składnikiem diety redukcyjnej jest błonnik pokarmowy. Znajdziemy go wiele płatkach owsianych, śliwkach, produktach pełnoziarnistych, pestkach dyni czy ziarnach słonecznikach. Jest bardzo ważnym elementem diety redukcyjnej, ponieważ przyspiesza metabolizm, reguluje trawienie i przede wszystkim zapewnia uczucie sytości na długo.
Kolacja jest bardzo ważna po każdym treningu i dla osób na każdej diecie. Także redukcyjnej. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy z niej rezygnować. Warto zjadać ją na dwie-trzy godziny przed pójściem spać. Nie powinniśmy zasypiać z pełnym żołądkiem. Co jeść na kolację na redukcji? Przede wszystkim białko. Sprawdzi się ono i dla osób intensywnie trenujących, i dla tych budujących siłę czy dbających o redukcję kalorii.
Na noc nie powinniśmy jeść węglowodanów. Są nam kompletnie nocą niepotrzebne. Węglowodany przydadzą się dopiero rano, kiedy będziemy gromadzić energię na cały dzień. Dlaczego? Nasz metabolizm pracuje znacznie wolniej wieczorem, a w nocy zupełnie zwalnia. Gdy jemy węglowodany na kolację na diecie redukcyjnej, organizm odkłada je w postaci tkanki tłuszczowej.
Wiemy już, że nie powinniśmy jeść węglowodanów na kolację. Ale nie tylko tego powinniśmy unikać. Czego nie jeść na redukcji? Przede wszystkim słodyczy. Cukier i puste kalorie na pewno nie pomogą nam w redukcji masy. Jeśli już musimy zjeść ciastko, niech to będzie ciastko własnej roboty. Słodycze domowej roboty są znacznie zdrowsze od tych kupowanych w sklepie.
Absolutnie nie możemy jeść na redukcji fast foodów. Burgery, frytki, pizza znajdują się na naszej liście zakazanej. Powinniśmy też unikać jak ognia słodzonych napoi gazowanych, a także soków z kartonów czy pozornych produktów fit, na przykład batoników, płatków śniadaniowych czy jogurtów light.
Przepisy na redukcji wcale nie muszą wiązać się z godzinami spędzonymi w kuchni. Nie wymagają od nas praktycznie żadnych większych umiejętności kulinarnych. Najlepsze przepisy na redukcji to te najprostsze, najmniej skomplikowane, z małą liczbą składników. Najważniejsze, aby kupując składniki do wybranych przepisów na redukcję zaopatrywać się w sprawdzonych sklepach i u zaufanych dostawców. Produkty powinny być wysokiej jakości.