Dietetyczna pizza z pewnością różni się w smaku od tej klasycznej. Jednak, gdy jesteśmy na diecie i zależy nam na utracie zbędnych kilogramów, warto zastanowić się nad zdrowszym zastępnikiem. Wybierając dietetyczną pizzę zdecydowaniem zjemy mniej kalorii. W tradycyjnej pizzy kryje się nawet 400 kalorii w jednym kawałku! W dietetycznej może być ich zaledwie 75-100.
Pizza żytnia
Przepis na pizzę żytnią należy do jednych z prostszych na dietetyczną pizzę. Oto, jak przygotować ciasto na pizzę fit w wersji żytniej.
Składniki na ciasto pizzy żytniej: 2 szklanki mąki żytniej, łyżeczka soli, pół szklanki wody, 20 g świeżych drożdży, łyżeczka cukru, 2 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na sos do pizzy żytniej: 250 g przecieru pomidorowego lub passaty, 1 łyżka oliwy z oliwek, suszona bazylia, oregano, tymianek, zioła prowansalskie – ilość wedle uznania, łyżeczka cukru, sól, pieprz, słodka papryka.
Dodatki do pizzy żytniej: pomidorki koktajlowe, kula mozzarelli, garść rukoli, parmezan – lub inne, wedle uznania.
Przygotowanie pizzy żytniej: Mąkę i sól przesiej do miski. Do ciepłej, ale przestudzonej wody dodaj drożdże, cukier i łyżeczkę mąki żytniej. Wymieszaj energicznie, tak aby nie było grudek. Odstaw na kilka minut. Na wierzchu powinna wytrącić się piana. Dodaj zaczyn do mąki żytniej. Stopniowo dodawaj ciepłą wodę, oliwę i zagniataj ciasto. Kiedy ciasto będzie gładkie, zagnieć kulę i przykryj ją ściereczką. Odstaw ciasto do ciepłego pomieszczenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
Przecier pomidorowy lub passatę wymieszaj z oliwą i przyprawami. Wlej na patelnię i gotuj przez chwilę, do czasu aż ładnie zgęstnieje.
Ciasto rozwałkuj na grubość około 1 cm. Przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Posmaruj ciasto przygotowanym wcześniej sosem i wyłóż ulubione dodatki. Piecz około 8 minut. Po tym czasie posyp serem – na przykład parmezanem – i znowu piecz kolejne 5 minut. Podawaj ciepłą pizzę żytnią.
Pizza orkiszowa różni się od pizzy żytniej nie tylko rodzajem mąki, lecz także typem drożdży. Poniżej przedstawiamy przepis na pizzę fit z mąki orkiszowej.
Składniki na ciasto pizzy orkiszowej: 2 szklanki mąki orkiszowej, pół łyżki soli, 1,5 szklanki wody, 7-10 g suszonych drożdży, łyżka cukru, 2-3 łyżki oliwy z oliwek.
Składniki na sos do pizzy orkiszowej: sos do pizzy orkiszowej możesz przygotować taki sam jak do pizzy żytniej.
Dodatki do pizzy orkiszowej: postaw na swoje ulubione dodatki, my proponujemy mozzarellę, pomidorki cherry lub koktajlowe, rukolę, ewentualnie salami lub szynkę parmeńską.
Przygotowanie pizzy orkiszowej: kilka łyżek mąki, sól i wodę wsyp i wlej do miski. Wymieszaj dokładnie. Dodaj drożdże, cukier i oliwę. Ponownie wyrób ciasto. Odstaw w ciepłe miejsce na pięć minut. W pozostałej mące zrób wgłębienie. Dodaj mieszaninę drożdży i mąki. Wlewaj powoli, mieszaj energicznie. Gdy składniki się połączą, zacznij wyrabiać ciasto ręcznie. Gotowe ciasto odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ponownie wyrób ciasto. Rozwałkuj na 1 cm i przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni. Ciasto posmaruj sosem pomidorowym. Rozłóż składniki i piecz około 9 minut. Po tym czasie sprawdź, jak wygląda pizza orkiszowa. Możesz ewentualnie posypać dodatkowym serem. Jeśli uznasz, że ciasto nie jest jeszcze zbyt rumiane, piecz kolejnych kilka minut. Podawaj ciepłą.
Pizza z płatków owsianych jest najprostszą fitpizzą. Nie wymaga ani specjalnych umiejętności kulinarnych, ani energii przy wyrabianiu ciasta. Oto przepis na pizzę z płatków owsianych.
Składniki na ciasto do pizzy z płatków owsianych: 10 łyżek płatków owsianych typu górskiego, pół szklanki wody, 2 jajka, sól, pieprz i olej kokosowy.
Składniki na sos do pizzy z płatków owsianych: także w przypadku tej pizzy możesz wykorzystać przepis na sos do pizzy z mąki żytniej.
Dodatki do pizzy z płatków owsianych: wybierz ulubione dodatki, szczególnie polecamy mozzarellę, rukolę, pomidory koktajlowe, ewentualnie kurczaka wędzonego lub szynkę parmeńską.
Przygotowanie pizzy z płatków wsianych: Wszystkie składniki na ciasto wsyp do miski. Wymieszaj dokładnie. Wylej masę na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Możesz wcześniej posmarować papier odrobiną oleju kokosowego. Piecz ciasto około 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmij ciasto. Posmaruj je sosem pomidorowym, rozłóż na nim wybrane ulubione składniki i piecz jeszcze przez 5 minut. Podawaj ciepłą.