Dania z jajek. Czy potrawy z jajek są zdrowe? Najlepsze przepisy na śniadanie i obiad z jajek

Jajka są bardzo zdrowe, na dodatek są też bardzo wdzięcznym produktem kulinarnym. Możemy z nich zrobić naprawdę wiele dań. Są świetnym dodatkiem do kanapek, sałatek. A kiedy znudzą nam się w wersji podstawowej - choćby jajecznicy czy jajek na twardo - możemy puścić wodze fantazji i przygotować zupełnie nowe potrawy z jajek.

Potrawy z jajek

Potrawy z jej powinniśmy jeść prawie codziennie. Jajka są wszak pełnowartościowym źródłem białka, które w łatwy sposób przyswaja nasz organizm. Zawiera niezbędne do funkcjonowania naszego organizmu aminokwasy, których sami nie potrafimy wytworzyć.

Potrawy z jajek to też świetny sposób na uzupełnienie niedoborów witaminy A, E, D, K czy witamin z grupy B. Zawierają także mnóstwo składników mineralnych, choćby selenu, fosforu, cynku, potasu, miedzi, sodu, magnezu, wapnia, żelaza.

W żółtku znajdziemy beta-karoten i luteina, które chronią nas przed negatywnym działaniem promieniowania UVA i UVB. Na dodatek zawierają bardzo dobre tłuszcze. Wiele z nich to niezbędne nam nienasycone kwasy tłuszczowe, choćby kwasy omega-3 i omega-6.

Jak zacząć spożywać więcej jajek? Zainspiruj się naszymi przykładami potraw z jajek i już dziś wprowadź je do swojego jadłospisu.

Śniadanie z jajek

Na śniadanie z jajek polecamy dwa przepisy – jajka ze szparagami oraz puszysty omlet z jajek.

Jajka ze szparagami

Składniki: Zielone szparagi, dwa jajka, oliwa z oliwek, sól, pieprz, kilka plastrów boczku.

Przygotowanie: Szparagi obierz obieraczką, umyj dokładnie. Owiń je w plastry boczku. Jeden plaster na jednego szparaga. Ułóż na blaszce. Posyp solą i pieprzem, skrop oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 10 minut. W czasie, gdy szparagi będą dochodzić w piekarniku ugotuj jajka na miękko. Poddawaj z pieczywem. Szparagi mocz w rzadkim jajku na miękko.

Omlet z jajek

Składniki: 3 jajka, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia i ulubione dodatki.

Przygotowanie: oddziel żółtka od białek. Białka ubij z odrobiną soli na zbitą, gęstą pianę. W oddzielnym naczyniu wymieszaj żółtka. Dodaj puszystą masę do tej niepuszystej. Delikatnie wymieszaj. Smaż omlety – z podanych składników wychodzą dwa omlety – na rozgrzanym tłuszczu. Koniecznie pod przykryciem. Nie przekręcaj omletów na drugą stronę. Po wyłożeniu na talerz złóż na pół. Posyp świeżo zmielonym pieprzem i podawaj z ulubionymi dodatkami.

Jajka na obiad

Jajka na obiad nie oznaczają tylko jajka sadzonego usmażonego jako dodatek do burgerów czy kotletów mielonych. Proponujemy trzy przepisy obiadowe z wykorzystaniem jajek –kotlety jajeczne, makaron z jajkiem oraz danie z ziemniakami i jajkiem.

Kotlety jajeczne

Składniki: 10 jajek, bułka tarta, 1-2 cebule, pół szklanki startego sera żółtego, sól, pieprz, tłuszcz do smażenia

Przygotowanie: ugotuj na twardo 8 jajek. Cebulę obierz i posiekaj w bardzo drobną kostkę. Podsmaż na rozgrzanym tłuszczu. W tym czasie zetrzyj na tarce jajka. Do masy jajecznej dodaj cebulę i 2-3 łyżki bułki tartej. Wymieszaj i dodaj kolejne składniki: wbij 2 surowe jajka, dodaj ser żółty, dopraw do smaku przyprawami. Dokładnie wymieszaj i uformuj z masy kotlety. Obtocz je w bułce tartej i smaż z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.

Jajko z makaronem

Składniki: 500 g dowolnego makaronu, 5-6 jajek, 100 ml śmietany 12 proc., 3 łyżki masła, 2 dymki, sól, pieprz.

Przygotowanie: Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na rozgrzany tłuszcz odcedzony makaron. W międzyczasie wbij do miski jajka, dodaj do nich pokrojone w drobną kosteczkę dymki. Możesz wykorzystać także szczypior. Pokrój go i wymieszaj w masie jajecznej. Na koniec dodaj śmietanę i dopraw do smaku przyprawami. Tak przygotowaną masę wylej na gorący makaron na patelni. Mieszaj energicznie do czasu aż mieszanina jajeczna oblepi makaron. Makaron z jajkiem podawaj posypany żółtym serem. Najlepiej parmezanem.

Danie z ziemniaków i jajek

Składniki: 1 kg ziemniaków, 3 jajka, sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, 100 ml śmietany 12 lub 18 proc., 1-2 cebule, 2-3 ząbki czosnku, starty żółty ser – około 150-200 g.

Przygotowanie: Obierz ziemniaki i ugotuj je w lekko osolonej wodzie. Kiedy będą miękkie, pokrój je w kostkę. Dopraw solą, pieprzem i wybranymi ziołami. Przełóż ziemniaki do żaroodpornego naczynia. W międzyczasie rozbij jajka i wymieszaj je ze śmietaną. Pokrój cebule, wyciśnij czosnek i zeszklij je na patelni. Tak przygotowaną cebulą i czosnkiem posyp ziemniaki. Danie z ziemniaków zalej jajkami rozmieszanymi ze śmietaną. Staw naczynie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika. Piecz około 30-40 minut. Tuż przed wyjęciem z piekarnika posyp startym żółtym serem. Piecz jeszcze dodatkowe 5 minut.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.