Warzywa strączkowe. Wartości odżywcze i właściwości warzyw strączkowych. Jak rośliny strączkowe działają na odchudzanie?
Rośliny strączkowe
Warzywa strączkowe, inaczej grubonasienne lub motylkowe, to rośliny z rodziny bobowatych. Charakteryzują się dużymi nasionami i są uprawiane jako rośliny jadalne, pastewne. Są jednym z głównych surowców przemysłu spożywczego.
Wśród roślin strączkowych wyróżniamy rośliny jare jednoroczne – owoce, nasiona roślin strączkowych - i zboża oraz wieloletnie rośliny motylkowe – tych rolnicy używają jako paszy.
Rośliny strączkowe są bardzo tanie i łatwo dostępne. Rosną niemal we wszystkich obszarach ziemi.
Warzywa strączkowe – lista
Skupmy się na jadalnych roślinach strączkowych. Wśród warzyw strączkowych wyróżniamy dwie główne podgrupy. Przede wszystkim są one posegregowane ze względu na strefę klimatyczną, w której rosną. I tak w klimacie umiarkowanym uprawia się głównie fasolę (wszystkie jej odmiany, fasolę zwykłą, wielokwiatową), groch zwyczajny, soczewicę jadalną, soję warzywną, bób, ciecierzycę pospolitą. Natomiast na liście roślin strączkowych jadalnych i uprawianych w klimacie tropikalnym znajdują się fasola azuki, orzacha podziemna, fasola mung i wspiega pospolita.
Warzywa strączkowe – właściwości i wartości odżywcze
Wspomniane wyżej roślin strączkowe - groch, soczewica, ciecierzyca, fasola i bób - mają niski indeks glikemiczny. Oznacza to, że nie powodują szybkiego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Są też rewelacyjnym, bardzo bogatym źródłem białka. A białko jest niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – szczególnie w okresie dojrzewania, dla kobiet w ciąży i sportowców.
Wśród ważnych właściwości warzyw strączkowych należy wspomnieć o tym, że zawierają one bardzo dużo błonnika. A ten reguluje pracę naszych jelit, kontroluje metabolizm, zapobiega i zwalcza zaparcia. Dodatkowo dba o właściwy poziom cholesterolu we krwi.
Dodatkowo warzywa strączkowe charakteryzują się dużą zawartością wielonasyconych kwasów tłuszczowych i składników mineralnych. Wśród ważniejszych nie sposób nie wymienić fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, jogu czy potasu. Warzywa strączkowe to także cenne źródło witamin. Bogate w witaminy z grupy B chronią nasz układ nerwowy, wspierają gospodarkę hormonalną, łagodzą objawy stresy i pomagają w leczeniu stanów lękowych czy depresji.
Nieczęsto się o tym mówi, ale zawierają też spore dawki przeciwutleniaczy i fitoestrogenów. A dzięki nim mogą zmniejszać znacząco ryzyko wystąpienia miażdżycy i innych chorób serca.
Kiedy mówimy o wartościach odżywczych warzyw strączkowych, warto przyjrzeć się, co zawierają poszczególne z nich. I tak soja jest najlepszym źródłem białka, witaminy B1, B2, magnezu, żelaza i fosforu. Pomaga w koncentracji i poprawia pamięć dzięki zawartości lecytyny. Z kolei fasola to oprócz źródła białka, także źródło żelaza i soli mineralnych. Groch dostarcza nam przede wszystkim błonnika, białka, żelaza, cynku i fosporu. Lecz także jest bogaty w kwas foliowy. Soczewica oprócz białka, obecnego we wszystkich roślinach strączkowych, jest pełna węglowodanów, cynku, żelaza, fosforu i witaminy B1. Bób odkwasza organizm, głównie za sprawą magnezu. Ale także zawiera olbrzymie pokłady białka, błonnika, żelaza. Ostatnia na liście ciecierzyca to przede wszystkim źródło witaminy B1 i B6.
Warzywa strączkowe mają wiele zalet. Niestety są dość ciężkostrawne i mogą być odpowiedzialne za uczucie ciężkości w brzuchu, wzdęcia czy nadmierne gazy. Aby poprawić ich przyswajalność przez organizm, dietetycy zalecają, aby spożywać się z warzywami zielonymi lub tymi o niskiej zawartości skrobi.
Zdecydowanie powinni unikać ich ci, którzy mają za sobą operacje wątroby, trzustki lub jelit.
Warzywa strączkowe a odchudzanie
Cenne właściwości odchudzające warzyw strączkowych docenią z pewnością wszyscy ci, którym trudno zrzucić dodatkowe kilogramy. Obecne w warzywa strączkowych substancje lipotropowe pomagają w procesie rozbijania tłuszczy na mniejsze cząstki. Kiedy są one niewielkich rozmiarów, łatwiej o ich transport, a tym samym przemianę w energię, którą następnie spalamy.
Ponadto warzywa strączkowe ułatwiają też termogenezę, czyli produkowanie ciepła po posiłku. Warzywa strączkowe – naturalne termogeniki – przyspieszają spalanie tłuszczu i wytwarzanie ciepła.
-
Zdrowa poranna rutyna. Dzięki tym nawykom przyspieszysz metabolizm i poprawisz samopoczucie
-
Kasia Dziurska motywuje do ćwiczeń, pokazując zdjęcie sprzed lat. "Pośladki nie zrobią się piękne od samego siedzenia"
-
Miley Cyrus wywija akrobacje na drążkach. Wow! To się nazywa kondycja!
-
Pięć ćwiczeń, podczas których spalisz najwięcej kalorii. Idealne do intensywnego treningu
-
Małgorzata Rozenek polubiła nowe treningi i pokazała na Instagramie, jak ćwiczy. Tak dba o formę
- Miley Cyrus wywija akrobacje na drążkach. Wow! To się nazywa kondycja!
- Justyna Steczkowska zdradziła sekret idealnej sylwetki. "Moje ciało jest wdzięczne, pomimo że każdy trening to udręka"
- Dlaczego warto jeść produkty bogate w kwas oleinowy? Eksperci zauważyli cenną prawidłowość
- Trenerka Diany opowiedziała o ulubionych ćwiczeniach i przyjaźni z księżną. Wspomniała też o walce Diany z bulimią
- Trenerka Diany opowiedziała o ulubionych ćwiczeniach i przyjaźni z księżną. Wspomniała też o walce Diany z bulimią