Seler naciowy. Właściwości selera naciowego. Jak zrobić sok z selera naciowego?

Seler naciowy jest uznawany za jedno z najstarszych warzyw. Już starożytni Egipcjanie włączali do swojej diety ten dziko rosnący. Dlaczego warto jeść seler naciowy? Jakie wartości odżywcze ma seler naciowy?

Seler naciowy – właściwości

Selera naciowego nikomu nie trzeba przedstawiać. Na dobre rozgościł się w naszych kuchnia. Używamy go jako składnik sałatek, jest podstawą wywaru niemal każdej zupy. Ostatnio dużą popularnością cieszy się także zielona odmiana selera naciowego. Ma on długą łodygę, której chrupkość doceniają wszyscy, którzy są diecie. Lekko pikantny smak idealnie sprawdza się jako przekąska na przykład z humusem.

Kiedy jesteśmy przy selerze naciowym, który chętnie wybierają osoby na dietach, nie wypada nie wspomnieć o właściwościach odchudzających tego warzywa. Dlaczego tak chętnie jest wybierany podczas redukcji? Przede wszystkim dlatego, że świetnie wspiera proces spalania tłuszczu. Dodatkowo oczyszcza organizm poprzez usuwanie z organizmu niebezpiecznych toksyn. Dzięki temu nasze narządy pracują lepiej, a przede wszystkim w układzie pokarmowym nic nie zalega.

Dodatkowo trzeba nadmienić, że seler naciowy zawiera bardzo mało kalorii. W selerze naciowym znajdziemy tylko 5 kalorii na 100 g produktu. To tyle co nic! Warzywo to jest bardzo lekkie, więc niemal można jeść je bez ograniczeń.

Ponadto seler naciowy wykazuje właściwości poprawiające trawienie. Jedząc go regularnie, najlepiej w surowej postaci, przestaniemy się martwić zaparciami. Wyreguluje naszą przemianę materii.

Ale seler naciowy sprawdza się nie tylko w ten sposób. Działa także na naszą urodę. Rewelacyjnie odżywia strukturę włosów, pozwala im błyszczeć i być mocnymi. Na dodatek odmładza skórę. Dzieje się tak za sprawą przeciwutleniaczy, które znajdziemy w natce selera, a które redukują wolne rodniki.

Niektórzy doceniają także jego działanie w sypialni. Seler naciowy – podkreślmy, jedzony systematycznie – podnosi libido i ożywia nasze życie seksualne.

Seler naciowy - wartości odżywcze

Kiedy seler naciowy trafił do laboratorium, okazało się, że zawiera aż 86 bardzo różnych substancji odżywczych, które z jednej strony są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, a z drugiej wspierają pracę narządów wewnętrznych.

Zawiera bardzo dużo składników mineralnych witamin. Należy choćby wymienić żelazo, wapń, cynku, magnez, potas czy fosfor. Dzięki tym składnikom seler naciowy pomoże w walce z obrzękami. Jeśli seler gości w naszej kuchni na stałe, to zdecydowanie rzadziej one występują, a jeśli się już pojawią są mniejsze i mniej bolesne. Podobnie działa na schorzenia związane z artretyzmem. Łagodzi ból i usprawnia nasze ciało.

Liście i łodyga selera zawiera bardzo dużo witamin – przede wszystkim tych grupy B i witaminy E. Niemniejsze ilości znajdziemy też witaminy C, witaminy A, a nawet kwasu foliowego. Z tego powodu zaleca się go w diecie ciężarnych kobiet i tych, które dopiero starają się o dziecko.

Natomiast olejek na bazie selera naciowego koi nerwy. Wystarczy wetrzeć kilka kropel preparatu w skroń i poczujemy ulgę. Z kolei olej z nasion selera sprawdzi się w diecie osób borykających się z problemem nadciśnienia.

Zatrzymajmy się dłużej właśnie przy ciśnieniu krwi. Selera naciowego nie powinniśmy solić. Dzięki temu nie niwelujemy dużych pokładów potasu i wspomagamy utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi.

Seler naciowy - jak jeść?

Jak jeść selera naciowego? Wiele osób skarży się na jego smak. W zasadzie można powiedzieć, że dzielimy się na osoby, które uwielbiają selera naciowego i te, które nie mogą go przełknąć. Warto wiedzieć, że seler nie musi stanowić podstawy dania. Możemy go wykorzystać w przystawkach, zupach, sałatkach czy jako dodatek do humusu czy innych smakowych dipów.

Selera naciowego nie trzeba się bać. Nie wymaga szczególnych umiejętności kulinarnych. Można go jeść na surowo, wystarczy pokroić w paski i gotowe. W niektórych przepisach spotyka się wykorzystanie go w formie suszonej. A smakosze mogą wypróbować sok z selera naciowego.
Sok z selera naciowego

Sok z selera naciowego w łatwy i szybki sposób można przygotować samodzielnie. Należy pamiętać, że ma dość pikantny smak, więc warto urozmaicić go na przykład dodatkiem soku jabłkowego. Będzie łagodniejszy w smaku. Jak przygotować sok z selera naciowego? Potrzebujesz selera i  jedno jabłko. Umyj składniki. Od selera oddziel łodygi i końcówki. Jabłko podziel na części. Włóż selera naciowego, a następnie jabłko do wyciskarki. Przeciśnij i gotowe. Pij od razu po przygotowaniu. Można go przechowywać jedynie dwie-trzy godziny w lodówce.

Więcej o:
Komentarze (1)
Seler naciowy. Właściwości selera naciowego. Jak zrobić sok z selera naciowego?
Zaloguj się
  • sylwia.domaszewska

    Oceniono 1 raz 1

    Sam seler jest dla mnie nie do przełknięcia, ale wyciśnięty razem z ogórkiem, jabłkiem i pomarańczą i rozwodniony cisowianką to już całkiem inna bajka. Polecam takie przemycanie warzyw zwłaszcza dzieciom, bo to smacznie podana bomba witaminowa.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX