Kurkuma. Jakie cenne właściwości ma kurkuma? Czy kurkuma wspomaga odchudzanie?

Kurkuma to przyprawa, którą zawdzięczamy kuchni i medycynie Dalekiego Wschodu. Łagodzi wiele dolegliwości i rewelacyjnie podkręca smak potraw. Wszystko za sprawą kurkuminy. Jakie właściwości ma kurkuma? Dlaczego warto jej używać?

Właściwości kurkumy

Kurkuma to popularna przyprawa, która wywodzi się z Indii. Uzyskuje się ją z korzenia ostryżu – rośliny z rodziny imbirowatych. Ma żółtą barwę i jest ona na tyle intensywna, że kurkuma barwi wszystko, z czym ma styczność.

Medycyna Wschodu cenią kurkumę ze względu nie tylko na walory smakowe, lecz także dobroczynne działanie wspomagające dla naszego organizmu. Dawniej była też stosowana w łagodzeniu bólu menstruacyjnego i schorzeniach układu pokarmowego.

Właściwości kurkumy są wciąż badane. Ale jedno jest pewne, liczba jej prozdrowotnych zasług ciągle rośnie. Zawdzięczana ona swoją moc silnym związkom leczniczych nazywanych kurkuminoidami. Najważniejsza wśród tych związków jest kurkumina. To silny przeciwutleniacz, który cechują właściwości przeciwzapalne.

Niestety sama kurkumina nic nam nie da. Słabo wchłania się do organizmu. Aby nam pomogła musimy przyjmować ją wraz z piperyną, która zwiększa wchłanianie kurkuminy aż o 2000 proc.! Dodatkowo pomaga ona w trawieniu – pobudza wydzielanie soków trawiennych w trzustce, jelitach i przede wszystkim w żołądku.

Wracając do samej kurkumy, największą popularność przyniosło jej  korzystne oddziaływanie na chorobę Alzheimera. Badania wciąż trwają, jednak już teraz naukowcy zwrócili uwagę na substancje zawarte w kurkumie - BDMC i tumeron. Badacze uważają, że działają one bardzo pobudzająco na komórki mózgowe. A to spowalnia postępowanie niektórych chorób mózgu. Z powodu BDMC i tumeronu dostrzega się pozytywne działanie kurkumy także w leczeniu depresji i zaburzeń osobowości.

Ponadto kurkuma jest wymieniana jako jeden ze składników profilaktyki nowotworowej. Szczególnie często wymienia się tu raka skóry, szyjki macicy, płuc, prostaty, jelit, jamy ustnej, przełyku, wątroby i trzustki.

Warto docenić właściwości kurkumy także w leczeniu infekcji wirusowych. Naukowcy z uniwersytetu w Kopenhadze dowiedli, że kurkuma hamuje wytwarzanie się wirusów i zapobiega rozwojowi grzybów i bakterii.

Jej właściwości docenią także osoby, które mają problemy z oczami. Kurkuma nie przywróci nam wzroku, nie zmniejszy wady wzroku, ale okaże się skuteczną bronią w walce z zapaleniem spojówek, z zespołem suchego oka czy jaskrą.

Jeśli chodzi o dietę, kurkuma ma właściwości pobudzające nasz układ trawienny do działania. Wspomaga wydzielani żółci, enzymów trzustkowych. Działa też przeciwzapalnie i antybakteryjnie, więc pomoże na schorzenia żołądkowe i problemy trawienne. Ponadto badania wykazały, że kurkuma obniża poziom cukru i złego cholesterolu. Badania są prowadzone obecnie na szczurach, jednak ich wyniki są na tyle obiecujące, że naukowcy są dobrej myśli i liczą, że podobne właściwości kurkuma wykaże w przypadku ludzi.

A jak kurkuma działa na odchudzanie?

Kurkuma - właściwości odchudzające

„Kurkuma na odchudzanie” – alarmują kolorowe magazyny. Czy to prawda? Czy kolejny mit, który próbuje nam wmówić prasa kobieca? Warto w tym miejscu wspomnieć, że kurkumina jest substancją bioaktywną. A co za tym idzie wykazuje działanie przyspieszające redukcję masy u osób, które stosują się do zaleceń zdrowego odżywiania.

Tak jak już wspominaliśmy, bardzo korzystnie wpływa na pracę wątroby i układ trawienny. Wspiera wydzielanie żółci, która jest niezbędna w procesie trawienia tłuszczów. Dzięki temu możemy mówić o przyspieszonej przemianie materii i lepszej jakości tego procesu.

Kurkuma – przeciwwskazania

Niestety, choć kurkuma może przynieść nam wiele korzyści, należy także pamiętać, że nie dla wszystkich jest ona bezpieczna. Przede wszystkim trzeba tu wymienić kobiety w ciąży. Kurkuma działa pobudzająco, więc ma wpływ na pracę macicy, a to może doprowadzić do komplikacji w ciąży.

Przeciwskazania do przyjmowania kurkumy mają także osoby, u których stwierdzono kamicę żółciową. Przyprawa może zwiększać ból i dyskomfort.

Także cukrzycy powinni raczej odpuścić suplementy na bazie kurkumy. Może obniżać ona poziom cukru we krwi.

Kurkuma - jak stosować?

Kurkuma powinna być stosowana przede wszystkim w kuchni. Pochodzi z Indii, gdzie jest do dziś dodatkiem wielu dań. Można używać jej jako przyprawy do zup, sosów, dipów, sałatek, a nawet koktajli czy jajecznicy. Wystarczy szczypta do dania, aby podkręcić smak, a długofalowo odczuć jej korzyści prozdrowotne.

Więcej o:
Copyright © Agora SA