- Jajo to symbol świąt Wielkanocnych. Bez niego nie wyobrażam sobie Wielkanocnego śniadania. Jednak po jajka warto sięgać nie tylko od święta. Dlaczego? To wynika z ich wysokiej wartości odżywczej" - napisała Anna Lewandowska na swoim blogu. Trenerka dużą wagę przykłada nie tylko do aktywnego trybu życia, który pozwala jej zachować zdrowie i wspaniałą sylwetkę, ale także do tego, co trafia na jej talerz. Dotyczy to także potraw świątecznych, a w tym przypadku - wielkanocnych. Anna Lewandowska zachęca do jedzenia jajek: - Jaja stanowią przecież cenne źródło wielu składników niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Są one dobrym źródłem pełnowartościowego białka, fosforu, żelaza i cynku. Zawierają też magnez, potas i miedź. O wysokiej wartości odżywczej jaj decyduje również obecność znacznych ilości witamin rozpuszczalnych w tłuszczach i witamin z grupy B. Jaja są ponadto dobrym źródłem lecytyny, której głównym składnikiem jest cholina zabezpieczająca przed odkładaniem się cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych - napisała na blogu. Podzieliła się z fankami przepisem na oryginalne jajka faszerowane na zielono - ze szpinakiem, jarmużem, koprem i bazylią. Są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. No i najważniejsze: bardzo proste w przygotowaniu. W sam raz dla tych, którzy wolą spędzić czas na treningu, niż w kuchni, na przygotowaniu czasochłonnych potraw wielkanocnych.
Wszystkie składniki za wyjątkiem jaj zblednować, dodać kapkę oliwy. Jajka ugotować. Żółtka dodać do farszu i ponownie zblendować. Farsz doprawić solą i pieprzem. Gotową masą faszerować białka jaj.
Przepis pochodzi z bloga Anny Lewandowskiej - Healthy Plann by Ann.