Kasza bulgur zbyt dobrze znana w naszym kraju. Dopiero odkrywamy właściwości, wartości odżywcze kaszy bulgur. A wszystko za sprawą diet wegańskiej i wegetariańskiej. A kasza bulgur to nie jest żaden nowy wymysł. Znana się mieszkańcom Bliskiego Wschodu już ponad 4000 lat. Cieszą się z właściwości i wartości odżywczych każdego dnia, bo obok ryżu stanowi dla nich główny składnik codziennego jadłospisu.
Kasza bulgur jest bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Wyróżnia się na tym tle spośród innych kasz pszenicznych – choćby kuskusu czy manny. Znajdziemy w niej znaczne ilości błonnika. W 100 g ugotowanej kaszy bulgur znajduje się go aż 4,5 g. Za jego sprawą obniża się poziom „złego” cholesterolu, a także zawiązują się tłuszcze w układzie pokarmowym. Tym samym błonnik zawarty w kaszy bulgur zmniejsza ryzyko miażdżycy. Korzystnie wpływa także na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie i zapobiega zaparcim. To głównie zaleta błonnika.
Zawiera także bardzo dużo fosforu i magnezu. Fosfor jest jednym z budulców kości i zębów. Natomiast magnez koi nerwy. Ale to nie jedyne składniki odżywcze, które znajdziemy w kaszy bulgur.
Zawiera ona także znaczące ilości potasu, wapnia i sodu. Wszystkie one są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Podczas wzmożonego treningu lub po prostu wysiłku fizycznego nasze serce pracuje intensywniej niż w stanie spoczynku. W tym momencie potas obniża nasze ciśnienie krwi i dzięki temu mamy szansę lepiej dotlenić organizm. Podobne działanie wykazuje wspomniany wapń. Nasze serce używa go do skurczu, odgrywa więc on bardzo znaczącą rolę w transportowaniu krwi do całego ciała. Natomiast sód wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe. A to wpływa na nasze nerwy, układ nerwowy i przepływ bodźców w komórkach.
Kasza bulgur to także bardzo cenne źródło kwasu foliowego i żelaza. A te składniki odżywcze pomagają leczyć anemię i ogólnie zapobiegać niedokrwistości.
Jeśli jesteś narażony do ciągły stres, życie na pełnych obrotach, także powinieneś wprowadzić kaszę bulgur do swojej diety. Dzięki witaminom z grupy B oraz wspomnianemu magnezowi pomoże ci ona ukoić nerwy i znaleźć zdrowy balans w życiu. Dodatkowo poczujesz się bardziej skoncentrowany, poprawi się twoja zdolność zapamiętywania, a stany lękowe odejdą w niepamięć.
Cenne właściwości kaszy bulgur docenią także osoby, które zmagają się z cukrzycą. Ugotowana kasza bulgur (100 g produktu) zawiera niecałe 19 g węglowodanów, a w tym tylko 0,1 g to cukry proste. Indeks glikemiczny ma więc bardzo niski – wynosi on tylko 46. A to oznacza, że jest ona w pełni bezpieczna i wręcz zalecana w diecie cukrzyków. Mogą po nią sięgać diabetycy, ponieważ nie wywoła gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.
Jeśli zastanawiasz się, jak kasza bulgur wpływa na odchudzanie, to nie mamy dobrej wiadomości. Jest dość kaloryczną kaszą. W 100 g ugotowanej kaszy bulgur znajdziemy aż 80 kalorii. Ale! Nie oznacza to, że nie możesz jeść jej na diecie redukcyjnej. Wręcz przeciwnie. Kasza bulgur zawiera niewiele tłuszczu, a za to, tak jak wspominaliśmy, sporo błonnika. Więc jest bardzo pożądana w diecie osób, które liczą na utratę zbędnych kilogramów. Skutecznie pozwala monitorować postępy na wadze. Ważne, aby jeść ją z umiarem. Nie można przesadzać.
Jak gotować kaszę bulgur? To częste pytanie na forach internetowych. Wielu osobom wydaje się, to skomplikowaną czynnością. A tymczasem gotowanie kaszy bulgur nie różni się znacząco od przygotowania innych kasz. Ważne, aby zdawać sobie sprawę, jaką kaszę kupiliśmy i chcemy ugotować – gruboziarnistą czy drobnoziarnistą. Stąd wynikają ewentualne problemy w gotowaniu kaszy bulgur.
Kaszę gruboziarnistą (250 g) gotujemy w dwóch szklankach wody przez około 8 minut. Natomiast kaszę drobnoziarnistą (250 g) zalewamy na początek około 1,5 szklanki wody i pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Kasza powinna wchłonąć wodę. Wtedy jest już gotowa do spożycia.