Kasza bulgur. Właściwości i wartości odżywcze kaszy bulgur. Ile kalorii masz kasza bulgur?

Kasza bulgur to jeden z wielu rodzajów kaszy. Niewiele osób zdaje sobie sprawę z jej istnienia, a co dopiero ze zbawiennych dla naszego organizmu właściwości. Dlaczego warto jeść kaszę bulgur i ile ma ona kalorii?

Kasza bulgur – co to?

Kasza bulgur zbyt dobrze znana w naszym kraju. Dopiero odkrywamy właściwości, wartości odżywcze kaszy bulgur. A wszystko za sprawą diet wegańskiej i wegetariańskiej. A kasza bulgur to nie jest żaden nowy wymysł. Znana się mieszkańcom Bliskiego Wschodu już ponad 4000 lat. Cieszą się z właściwości i wartości odżywczych każdego dnia, bo obok ryżu stanowi dla nich główny składnik codziennego jadłospisu.

Kasza bulgur – właściwości Kasza bulgur - wartości odżywcze

Kasza bulgur jest bogatym źródłem wielu wartości odżywczych. Wyróżnia się na tym tle spośród innych kasz pszenicznych – choćby kuskusu czy manny. Znajdziemy w niej znaczne ilości błonnika. W 100 g ugotowanej kaszy bulgur znajduje się go aż 4,5 g. Za jego sprawą obniża się poziom „złego” cholesterolu, a także zawiązują się tłuszcze w układzie pokarmowym. Tym samym błonnik zawarty w kaszy bulgur zmniejsza ryzyko miażdżycy. Korzystnie wpływa także na układ pokarmowy. Wspomaga trawienie i zapobiega zaparcim. To głównie zaleta błonnika.

Zawiera także bardzo dużo fosforu i magnezu. Fosfor jest jednym z budulców kości i zębów. Natomiast magnez koi nerwy. Ale to nie jedyne składniki odżywcze, które znajdziemy w kaszy bulgur.

Zawiera ona także znaczące ilości potasu, wapnia i sodu. Wszystkie one są odpowiedzialne za prawidłowe działanie układu sercowo-naczyniowego. Podczas wzmożonego treningu lub po prostu wysiłku fizycznego nasze serce pracuje intensywniej niż w stanie spoczynku. W tym momencie potas obniża nasze ciśnienie krwi i dzięki temu mamy szansę lepiej dotlenić organizm. Podobne działanie wykazuje wspomniany wapń. Nasze serce używa go do skurczu, odgrywa więc on bardzo znaczącą rolę w transportowaniu krwi do całego ciała. Natomiast sód wraz z potasem reguluje napięcie mięśniowe. A to wpływa na nasze nerwy, układ nerwowy i przepływ bodźców w komórkach.

Kasza bulgur to także bardzo cenne źródło kwasu foliowego i żelaza. A te składniki odżywcze pomagają leczyć anemię i ogólnie zapobiegać niedokrwistości.

Jeśli jesteś narażony do ciągły stres, życie na pełnych obrotach, także powinieneś wprowadzić kaszę bulgur do swojej diety. Dzięki witaminom z grupy B oraz wspomnianemu magnezowi pomoże ci ona ukoić nerwy i znaleźć zdrowy balans w życiu. Dodatkowo poczujesz się bardziej skoncentrowany, poprawi się twoja zdolność zapamiętywania, a stany lękowe odejdą w niepamięć.

Cenne właściwości kaszy bulgur docenią także osoby, które zmagają się z cukrzycą. Ugotowana kasza bulgur (100 g produktu) zawiera niecałe 19 g węglowodanów, a w tym tylko 0,1 g to cukry proste. Indeks glikemiczny ma więc bardzo niski – wynosi on tylko 46. A to oznacza, że jest ona w pełni bezpieczna i wręcz zalecana w diecie cukrzyków. Mogą po nią sięgać diabetycy, ponieważ nie wywoła gwałtownych skoków poziomu cukru we krwi.

Kasza bulgur – kalorie

Jeśli zastanawiasz się, jak kasza bulgur wpływa na odchudzanie, to nie mamy dobrej wiadomości. Jest dość kaloryczną kaszą. W 100 g ugotowanej kaszy bulgur znajdziemy aż 80 kalorii. Ale! Nie oznacza to, że nie możesz jeść jej na diecie redukcyjnej. Wręcz przeciwnie. Kasza bulgur zawiera niewiele tłuszczu, a za to, tak jak wspominaliśmy, sporo błonnika. Więc jest bardzo pożądana w diecie osób, które liczą na utratę zbędnych kilogramów. Skutecznie pozwala monitorować postępy na wadze. Ważne, aby jeść ją z umiarem. Nie można przesadzać.

Kasza bulgur – gotowanie

Jak gotować kaszę bulgur? To częste pytanie na forach internetowych. Wielu osobom wydaje się, to skomplikowaną czynnością. A tymczasem gotowanie kaszy bulgur nie różni się znacząco od przygotowania innych kasz. Ważne, aby zdawać sobie sprawę, jaką kaszę kupiliśmy i chcemy ugotować – gruboziarnistą czy drobnoziarnistą. Stąd wynikają ewentualne problemy w gotowaniu kaszy bulgur.

Kaszę gruboziarnistą (250 g) gotujemy w dwóch szklankach wody przez około 8 minut. Natomiast kaszę drobnoziarnistą (250 g) zalewamy na początek około 1,5 szklanki wody i pozostawiamy pod przykryciem na około 20 minut. Kasza powinna wchłonąć wodę. Wtedy jest już gotowa do spożycia.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.