Wielkanoc tuż tuż, więc najwyższy czas zaplanować potrawy, które pojawią się na świątecznym stole. Anna Lewandowska wychodzi naprzeciw wszystkim miłośnikom zdrowego stylu życia i na swoim blogu opublikowała przepisy na zdrowe słodkości. Oto przepisy na mazurka, babkę oraz świąteczne brownie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Foremkę w kształcie prostokąta lub kwadratu wyłóż papierem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj syrop klonowy i masło klarowane i zagnieść ciasto. Ciasto przełóż do formy i piecz około 15 minut. Daktyle namocz we wrzątku. Następnie daktyle zblenduj z mleczkiem kokosowym, kakao i migdałami. Na ciasto wyłóż masę z daktyli i udekoruj chipsami kokosowymi oraz jagodami goji.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka ubić w całości mikserem, później dodać cukier kokosowy i dalej ubijać aż masa będzie puszysta. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Zetrzeć skórkę na tarce na małych oczkach. Dodać resztę składników i wszystko wymieszać. Piec około 1 godziny w 180 stopniach. Babkę można polać polewą czekoladową.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj w 2 szklankach osolonej wody, aż wchłonie całą wilgoć. Ubij pianę z białek a żółtka dodaj do kaszy. Dodaj pozostałe składniki i zmiksuj. Potem delikatnie dodaj pianę i wymieszaj wszystko. Piecz w 180 stopniach ok. 50 minut. Pozostaw w piekarniku do ostudzenia, żeby masa się ścięła. Wierzch posyp płatkami migdałowymi.
Zobacz także: Anna Lewandowska przygotowała dietetyczne przepisy na Wielkanoc