Dieta redukcyjna. Jak ułożyć dietę redukcyjną? Co powinniśmy jeść na diecie redukcyjnej?

Dieta redukcyjna, jak już sama nazwa wskazuje, zakłada redukcję. Oczywiście kalorii. Dieta redukcyjna polega na ograniczeniu całego naszego dziennego zapotrzebowania kalorycznego o 500, a nawet 1000 kalorii. Jak można to zrobić w łatwy sposób?

Dieta redukcyjna – zasady

Dieta redukcyjna nie jest typową dietą. Nie jest też w żadnym wypadku formą głodówki. To rozsądny sposób zrzucenia zbędnych kilogramów w dość szybkim czasie. Wystarczy ograniczyć dzienny jadłospis o pewną liczbę kalorii. Zazwyczaj ludzie na diecie redukcyjnej decydują się zjadanie od 500 do 1000 kalorii mniej. Liczbę kalorii, o którą należy obciąć swoje wyżywienie, wylicza się na podstawie naszej wyjściowej masy.

Kolejną zasadą diety redukcyjnej jest całkowite oparcie na regułach zdrowego żywienia. Zapomnij o rezygnowaniu z posiłków. To nie w ten sposób masz ograniczyć kalorie. Masz ich spożywać mniej równomiernie, obcinając je ze wszystkich dań.

Ponadto należy skrupulatnie przestrzegać pór spożywania posiłków. Powinniśmy konsumować je nie rzadziej niż co trzy-cztery godziny. Optymalnie byłoby więc zjadać dziennie cztery do pięciu posiłków. Ostatnich z nich, czyli kolacja, powinna być lekkostrawna i zjedzona nie później niż dwie-trzy godziny przed pójściem spać.

Równie istotną zasadą diety redukcyjnej jest już na samym początku ustalenie, ile chcemy schudnąć. Dieta redukcyjna nie powinna być stosowana na stałe. W momencie, kiedy osiągamy nasz cel – zrzucamy założone kilogramy, wracamy do dotychczasowego trybu żywienia. Oczywiście z zachowaniem wypracowanych, zdrowych nawyków żywieniowych. Możemy też ograniczyć liczbę spożywanych kalorii. Nie powinniśmy jednak decydować się na aż tak radykalne cięcia jak wtedy, gdy jesteśmy na diecie redukcyjnej. Powrót do normalnego sposobu jedzenia powinien też być stopniowy. Nie możemy jednego dnia spożywać 1200 kalorii, a już następnego 2500 kalorii. W ten sposób bardzo szybko nabawimy się efektu jo-jo i kilogramy wrócą.

Dieta redukcyjna nie ma sensu bez odpowiedniej motywacji. A tę najłatwiej osiągnąć obserwując codzienne efekty. Nawet te małe i drobne dodadzą nam skrzydeł. Warto więc codziennie lub prawie codziennie ważyć się. Najlepiej robić to o stałej porze dnia. Wtedy wynik będzie najbardziej wiarygodny.

Redukcja nic nam nie da lub efekt jej będzie tylko chwilowy, jeśli nie włączymy w nasz plan odchudzania treningów. Odpowiednio dopasowany plan ćwiczeń pomoże szybciej osiągnąć cel i zdecydowanie utrwali jego efekty. Jak ćwiczyć? Wybierz aktywność fizyczną, która sprawi ci największą frajdę. Dzięki temu połączysz przyjemne z pożytecznym. Ćwicz dwa-trzy dni w tygodniu. Resztę czasu poświęć na regenerację. Zawsze wykonuj ćwiczenia na wszystkie partie mięśni. Dobrym pomysłem są treningi ogólnorozwojowe, takie jak bieganie czy pływanie. Dzięki nim zdecydowanie przyspieszy twoja przemiana materii.

Ostatnią i chyba najważniejszą zasadą diety redukcyjnej jest opracowanie dobrego jadłospisu. Dobrego, czyli jakiego? Takiego, który będzie nie tylko spełniał wszystkie wymogi i zalecenia ekspertów, czyli będzie dostarczał odpowiednich ilości witamin, składników odżywczych i minerałów, lecz także nie będzie monotonny i najzwyczajniej w świecie będzie nam smakował. Żadna dieta nie przyniesie upragnionych efektów, szybko się do niej zniechęcimy, jeśli jedzenie nie będzie nam smakować i będziemy się do niego zmuszać.

Dieta redukcyjna – jadłospis

Powtórzmy raz jeszcze, jadłospis w diecie redukcyjnej powinien być jak najbardziej urozmaicony. Nuda nie pozwoli nam schudnąć.

Odpowiednio dopasowany jadłospis pomoże nam przetrwać dietę i ułatwi wdrożenie zdrowych nawyków. Jeśli chcecie, aby plan żywieniowy przyniósł wymarzone efekty, możecie zainspirować się poniższym jadłospisem diety redukcyjnej.

Śniadanie – owsianka lub jaglanka. Ugotuj kaszę jaglaną lub płatki owsiane z mlekiem. Możesz wybrać mleko roślinne lub krowie. Nie używaj cukru. Słodkość dania uzyskasz dodając do niego tarte jabłko lub gruszkę.

Drugie śniadanie – dwie kanapki. Zamiast pieczywa klasycznego, wybierz to chrupkie. Możesz też postawić na wafle ryżowe. Na każdej kromce połóż po jednym plastrze pieczonej wędliny. Na jednej kanapce połóż dodatkowo plaster pomidora, na drugiej kawałek papryki.

Obiad – zupa brokułowa i tortilla z łososiem. Zupę przygotuj ze świeżego brokuła lub mrożonych różyczek. Zagotuj szklankę wody, dodaj brokuły, po pewnym czasie zmiksuj na gładką masę. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Natomiast tortillę posmaruj serkiem śmietankowym, ułóż na nim plastry wędzonego łososia i posyp kilkoma kaparami. Zwiń tortillę w rulon i gotowe.

Podwieczorek – owoc. Zjedz dowolny owoc – jabłko, gruszkę, grejpfrut. Na co tylko masz ochotę.

Kolacja – kisiel. Możesz przygotować kisiel z torebki lub przygotować go samodzielnie. Jak? Zetrzyj na tarce jedno jabłko. Dodaj dwie łyżki wody i gotuj przez chwilę. Wlej kolejnych kilka łyżek wody. Następnie rozmieszaj dwie płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej z dwiema łyżeczkami wody i dodaj do kisielu. Mieszaj aż zgęstnieje.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.