Ewa Chodakowska przykłada ogromną uwagę nie tylko do aktywności fizycznej, ale także do zdrowego oraz zbilansowanego odżywiania. Swoimi dobrymi nawykami żywieniowymi dzieli się ze swoimi obserwatorami już od wielu lat. Trenerka często publikuje przykładowe jadłospisy na cały tydzień, które układane są przez jej zespół dietetyków. Oto najnowszy jadłospis na 7 dni opublikowany przez Ewę Chodakowską.
Śniadanie: Omlet kakaowy z masłem orzechowym 481 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną masę. Żółtka dokładnie wymieszaj z kakao. Następnie dodaj do białek żółtka, mielone płatki owsiane i delikatnie wymieszaj. Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Następnie wlej masę jajeczną. Piecz tak jak naleśnik z obu stron. Omlet przełóż na talerz. Rozsmaruj na omlecie masło i ułóż cienkie plasterki jabłka.
II śniadanie: Kasza jaglana z jabłkiem 210 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę w niewielkiej ilości wody. Przełóż do miseczki i dobrze wymieszaj z przyprawami. Na wierzchu ułóż tarte jabłko. Dodaj miód i zmielone w moździerzu siemię lniane.
Obiad: Kolorowy ryż 647 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowany ryż dobrze wymieszaj z przyprawami i zmiażdżonym czosnkiem. Następnie dodaj startą marchew, ugotowaną fasolę i groszek. Rybę skrop oliwą i posyp tymiankiem. Upiecz do miękkości w piekarniku (w 180'C).
Podwieczorek: Awokado w roli głównej 231 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Awokado pokrój w plastry. Skrop sokiem i przypraw.
Kolacja: Twarożek z pomidorami 304 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj pokruszony twaróg z jogurtem. Wkrój cząstki pomidora. Posyp szczypiorkiem. Twarożek zjedz z pieczywem.
Śniadanie: Jajka sadzone z sałatką 418 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka zrób na sadzone na patelni bez tłuszczu. Popieprz i posól. Cząstki pomidora, awokado wymieszaj, skrop sokiem i posyp bazylią. Zjedz z pieczywem.
II śniadanie: Koktajl banan - mango 225 kcal
Składniki:
Owoce pokrój w kawałki włóż miksera. Dołóż orzechy, jogurt i zmiksuj na gładką masę. Włóż do kubeczka plastikowego i zamroź.
Obiad: Indyk z sałatką z brokułów 534 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Brokuł podziel na różyczki i zamocz we wrzącej wodzie przez 10minut. Ugotuj komosę i indyka. Włóż do miski brokuły, komosę i cząstki indyka. Wymieszaj z cząstkami awokado i papryki. Skrop olejem i przypraw. Posyp słonecznikiem.
Podwieczorek: Sałatka z pomarańczą i grejpfrutem 220 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obrane cytrusy podziel na cząstki. Zachowaj wyciekający sok. Wymieszaj owoce z rukolą. Dodaj pokruszone orzechy. Posyp pestkami granata, skrop sokiem w owoców i oliwą.
Kolacja: Aromatyczna pasta z soczewicą i sezamem 362 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowaną soczewicę delikatnie zmiksuj z oliwą i sokiem. Wymieszaj z tartą marchewką, przyprawami, sezamem i ziołami. Zjedz z pieczywem.
Śniadanie: Jogurt z pastą tahini i orzechami 489 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj kaszę na wodzie. Odcedź i wymieszaj ją z resztą składników. Przypraw.
II śniadanie: Koktajl z kiwi i banana 219 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz owoce. Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę.
Obiad: Potrawka z cukinią i cieciorką 530 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Podduś cząstki pieczarek z cebulą i olejem na patelni. Obierz i pokrój warzywa. Dołóż na patelnię. Ugotowaną cieciorkę przełóż do warzyw, dodaj pomidory i przypraw. Całość podduś. Zjedz z ugotowaną kaszą.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Plastry pomidora wymieszaj cząstkami sera. Przypraw.
Kolacja: Kanapki z jajkiem i chrzanem 333 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj tarty chrzan z oliwą. Następnie rozsmaruj na pieczywie. Ugotuj jajka na twardo. Obierz i pokrój je w plasterki. Ułóż na pieczywie. Kanapki przypraw. Kanapki zjedz z chrupiąc rzodkiewki.
Śniadanie: Gruszkowa jaglanka z makiem 460 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj na mleku z dodatkiem wody i cynamonu. Podczas gotowania cały czas mieszaj, aby ryż wchłoną cały płyn. Pod koniec gotowania dodaj cząstki owocu i mak. Zjedz danie na ciepło.
II śniadanie: Przekąska z masłem orzechowym 210 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Plasterki jabłka skrop sokiem i posmaruj masłem.
Obiad: Makaron z indykiem i suszonymi pomidorami 576 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Mięso pokrój w cząstki i przypraw. Podduś na patelni z olejem. Dodaj cząstki papryki. Kiedy mięso będzie upieczone dodaj szpinak. Mieszaj cały czas i dodaj kilka łyżek wody. Pod koniec dodaj pokrojone pomidory. Sos wymieszaj z ugotowanym al dente makaronem.
Podwieczorek: Koktajl ananasowy z migdałową posypką 213 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz owoce i zmiksuj je z mlekiem. Następnie posyp mielonymi migdałami.
Kolacja: Kanapki z pastą z makreli i szczypiorkiem 390 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymieszaj makrelę z oliwą i szczypiorkiem. Przypraw. Pastę rozsmaruj na kromce pieczywa i przykryj drugą kromką.
Śniadanie: Kanapki z granatowym twarożkiem 479 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ser odcedź na sitku. Dodaj granat i przypraw. Serek ułóż na pieczywie.
II śniadanie: Krem daktylowy z kaszą jaglaną 239 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Namocz daktyle na 2 godziny w ciepłej wodzie. Odcedź i zmiksuj z resztą składników.
Obiad: Papryki faszerowane 605 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotowaną soczewicę wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem, cienkimi plasterkami cukinii, natką i oliwą. Przypraw i podduś przez 5 minut na patelni. W papryce odkrój wierzchnią warstwę - wieczko. Włóż do środka farsz. Wstaw papryki do naczynia żaroodpornego i podlej lekko wodą. Piecz w piekarniku w 150'C przez 20 minut. Danie podawaj z ugotowanym ryżem wymieszanym z granatem i pestkami dyni.
Podwieczorek: Kanapka z jajkiem 185 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajko ugotuj. Posmaruj kromkę chleba musztardą. Połóż plasterki jaj i listki rukoli. Dodaj szczypiorek. Przykryj kromką.
Kolacja: Pieczona dynia z selerem i sezamem 336 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obrane dynię i seler pokrój w grube plastry (ok. 1 cm), skrop olejem i posyp przyprawami. Ułóż w naczyniu żaroodpornym w piekarniku (180'C) i piecz przez 20 minut. Warzywa ułóż na półmisku, udekoruj jogurtem i sezamem. Zjedz z gotowaną kaszą.
Dzień 6
Śniadanie: Kanapki z serem twarogowym i awokado 429 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na kromce pieczywa rozsmaruj awokado. Połóż plaster sera, plasterki ogórka i przypraw.
II śniadanie: Sałatka z owocami i jarmużem 188 kcal.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Gruszkę pokój w plastry, wymieszaj z malinami i liśćmi. Skrop sokiem, oliwą i posyp orzechami. Owoce pokój w plastry, wymieszaj z liśćmi. Skrop sokiem, oliwą i posyp orzechami.
Obiad: Kurczak i surówka z kapusty czerwonej 643 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Upiecz kurczaka w folii w piekarniku (ok. 20-30min, 180st.). Po ostygnięciu pokrój go w cząstki. Poszatkuj kapustę, marchew, cebulę, natkę i kapustę. Wymieszaj te składniki. Z oleju, musztardy, sezamu i soku zrób sos. Polej nim sałatkę. Danie zjedz z ugotowaną kaszą.
Podwieczorek: Baton Be Raw i banan 222 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zjedz baton i banana.
Kolacja: Sałatka z komosy i rzodkiewki 357 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ugotuj komosę. Obierz i pokrój na cząstki warzywa. Wymieszaj warzywa z komosą, serem i dodaj orzechy. Skrop sokiem.
Dzień 7
Śniadanie: Jaglanka ze śliwkami i morelami 507 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną ugotuj na mleku. Pod koniec gotowania dodaj cynamon i cząstki owoców. Przełóż do miseczki. Posyp wiórkami i cząstkami gorzkiej czekolady.
II śniadanie 172 kcal
Be Raw smoothie - Magic Mango - butelka [250ml]
Obiad: Indyk grillowany z imbirową marchewką 552 kcal
Składniki:
Sposób przygotowaniu:
Marchewkę pokrój w plasterki wymieszaj z tartym imbirem. Podduś przez 10 minut w niewielkiej ilości wody i łyżką oleju. Mięso natrzyj łyżką i curry i zgrilluj na patelni. Danie zjedz w ugotowaną komosą.
Podwieczorek: Kanapka z awokado i ogórkiem kiszonym 172 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Na kromce pieczywa rozsmaruj awokado, przypraw, ułóż listki szpinaku i plasterki ogórka. Przykryj drugą kromką.
Kolacja: Twarożek z orzechami 368 kcal
Składniki:
Sposób przygotowania:
Ser ugnieć z jogurtem. Orzechy podpraż 1-2 minuty na patelni bez tłuszczu. Siemię rozetrzyj lekko w moździerzu. Twarożek posyp orzechami i siemieniem. Zjedz z pieczywem.