Dieta odmładzająca mózg. Pięć produktów, których nie może zabraknąć w twoim menu

To, co jemy ma wielki wpływ na funkcjonowanie naszego mózgu. Dietetycy zalecają, że aby cieszyć się bystrością umysłu, należy uważnie komponować menu i dbać o to, żeby nie zabrakło w nim składników, które wspierają funkcjonowanie mózgu.
 
Zobacz wideo

Nakładając sobie na talerz kolejną porcję sałatki lub kawałek pizzy nie myślimy o tym, jak duży wpływ ma to, co jemy na działanie naszego mózgu i całego układu nerwowego. Tymczasem jedzenie oddziałuje na niego na różne sposoby. Przede wszystkim witaminy, minerały i makroelementy dostarczane wraz z pokarmem odżywiają mózg i wspierają jego funkcje. Należy także pamiętać, że w jelitach kryją się bakterie, które również przyczyniają się do regulacji ważnych procesów, które zachodzą w mózgu.

- W ostatnich latach coraz częściej mówi się o roli jelit w kształtowaniu odpowiedniej pracy układu nerwowego. Padają określenia takie jak "jelita - twój drugi mózg", czy "od jelit do mózgu". Jelita połączone są z mózgiem przy pomocy nerwu błędnego, co pozwala nam w uproszczeniu powiedzieć, że to, jak funkcjonują jelita, programuje działanie mózgu. Dlatego naukowcy coraz częściej raportują o włączeniu dietoterapii oraz terapii probiotycznej w chorobach i zaburzeniach układu nerwowego (depresja, migrena, choroba dwubiegunowa i inne) - mówi Jakub Mauricz, dietetyk, specjalista suplementacji sportowej.

To, co trafia na nasz talerz ma więc ogromny wpływ na funkcjonowanie naszego układu nerwowego. Bez odpowiedniej diety, czyli stosownego paliwa dla naszego mózgu, neurony słabo przekazują impulsy nerwowe, dużo wolniej wydzielają się też neuroprzekaźniki. Dietą możemy pobudzić mózg do bardziej wytężonej pracy, poprawić pamięć i koncentrację. Wystarczy dbać, aby znalazły się w niej odpowiednie produkty. Jakie konkretnie najlepiej wspomogą pracę mózgu?

1. Płatki owsiane, czyli węglowodany złożone

Nasz mózg zużywa do 25 procent energii dostarczanej organizmowi wraz z pożywieniem. Funkcjonuje prawidłowo dzięki stałym dostawom glukozy, czerpanej przede wszystkim z węglowodanów, które - według norm Instytutu Żywności i Żywienia - zaspokajają od 40 do 80 procent dziennego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli w naszym menu brakuje glukozy, komórki nerwowe zaczynają obumierać. Z kolei nadmiar cukrów prostych dostarczanych do organizmu m.in. za sprawą słodyczy i białego pieczywa, również nie wpływa korzystnie na pracę mózgu - spowalnia go.  Aby pracował jak najlepiej, powinniśmy dbać o stałe dostawy cukrów złożonych pochodzących z produktów pełnoziarnistych, np. płatków owsianych, kasz i pełnoziarnistego pieczywa. 

Płatki owsianePłatki owsiane pinterest.com

2. Jagody i suszone owoce

Nie powinno ich zabraknąć w naszym menu ze względu na wysoką zawartość przeciwutleniaczy. Przeciwutleniacze doskonale wpływają na aktywność komórek nerwowych i chronią nasz mózg przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Jedzenie jagód zmniejsza ponadto ryzyko wystąpienia demencji oraz chorób neurodegradacyjnych, takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona. Równie dobry wpływ na funkcjonowanie naszego "centrum dowodzenia" mają flawonoidy, czyli barwniki roślinne. Poprawiają one przepływ krwi w mózgu i przeciwdziałają miażdżycy. Najwięcej flawonoidów znajduje się w suszonych owocach. 

Jagodę czarną, nazywaną także potocznie jagodą, czernicą lub czarną borówką może znaleźć praktycznie w całej Polsce. Rośnie dziko w lasach oraz w górachJagodę czarną, nazywaną także potocznie jagodą, czernicą lub czarną borówką może znaleźć praktycznie w całej Polsce. Rośnie dziko w lasach oraz w górach Fot. Shutterstock

3. Krewetki, czyli zdrowe białka

Owoce morza są skarbnicą wysokowartościowego białka - ważnego budulca naszego układu nerwowego. 100 g większości z nich (a także ryb) dostarcza mniej więcej 20 g białka, a to aż jedna trzecia naszego dziennego zapotrzebowania na ten składnik pokarmowy. Owoce morza są także skarbnicą cennych witamin (PP oraz tych z grupy B) i minerałów (m.in.: jodu, magnezu, selenu) oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Spore ilości białka dostarczymy naszemu mózgowi także za sprawą jajek, jogurtu, maślanki i kefiru oraz soczewicy i pistacji. 

Krewetki w solnej skorupceKrewetki w solnej skorupce Fot. SHUTTERSTOCK, KOSTENKO MAXIM

4. Brokuły i inne warzywa kapustne

Zawierają one duże ilości glutationu. To bardzo ważny dla naszego mózgu związek chemiczny, który ma silne właściwości antyoksydacyjne - przyczynia się do sprawnego funkcjonowania układu nerwowego, opóźnia procesy starzenia się mózgu. Poza tym doskonale chroni organizm przed wirusami, bakteriami i pasożytami, pomaga mu pozbywać się toksyn. Duże ilości glutationu znajdują się m.in. w brokułach, kalafiorze, brukselce, kapuście, rzodkiewce i rzepie. Poza tym jest obecny w mleku krowim (surowym), mleku kozim (surowym i pasteryzowanym), serwatce oraz musztardzie. 

Zielone brokuły to przepyszne warzywo, które ma wiele uniwersalnych zastosowań.Zielone brokuły to przepyszne warzywo, które ma wiele uniwersalnych zastosowań. Fot. Shutterstock

5. Tuńczyk...

... a także inne ryby morskie: makrela, śledź, łosoś i dorsz. Są one doskonałym źródłem kwasów omega-3. Nasz mózg potrzebuje tych kwasów jako budulca komórek nerwowych, które wspierają przepływ informacji między neuronami. Poza tym stała obecność kwasów omega-3 w naszej diecie przyczynia się do zapobiegania zmianom zwyrodnieniowych w mózgu. Poza rybami morskimi, innymi, równie cennymi źródłami kwasów omega-3, są według normy Instytutu Żywności i Żywienia: olej lniany, rzepakowy, sojowy, orzechy włoskie. 

Kanapki z tuńczykiem i ogórkiemKanapki z tuńczykiem i ogórkiem shutterstock.com

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA