Co się dzieje w naszym organizmie, gdy odstawimy mięso?

Wykluczenie mięsa z naszego codziennego menu to prawdziwy szok dla organizmu. Zachodzi w nim wiele łatwo zauważalnych zmian. Część z nich pozytywnie zaskakuje świeżo upieczonych wegetarian, część niestety poważnie ich rozczarowuje.
Zobacz wideo

1. Tracimy na wadze

Rezygnacja z mięsa wymaga zastąpienia go czymś w naszej diecie. Wegetarianie jedzą dużo więcej warzyw i owoców, ich dieta jest więc bogata w błonnik pokarmowy, który reguluje procesy trawienia i wspiera pracę jelit. Poza tym, pęczniejąc w żołądku, zapewnia uczucie sytości. W takiej sytuacji jemy więc mniej, na czym zyskuje nasza sylwetka. Poza tym, wykluczając z jadłospisu mięso, unikamy sporych ilości przetworzonego jedzenia, konserwantów i innych niekorzystnych dla zdrowia dodatków, które negatywnie wpływają na procesy trawienne.  

2. Szybciej się męczymy, mięśnie dłużej się regenerują

"Regularne dostawy" białka (zarówno tego zwierzęcego, jak i roślinnego) to dla organizmu gwarant właściwej kondycji mięśni i ich szybkiej regeneracji po każdej aktywności fizycznej. Białko zwierzęce jest w tym przypadku jednak bardziej efektywne niż roślinne. Osoby, które rezygnują z mięsa, muszą się liczyć z tym, że będą szybciej odczuwały zmęczenie (przynajmniej na początku stosowania nowej diety), a po treningach będą potrzebowały więcej czasu na dojście do siebie i odzyskanie pełni sił. 

Reducetarianizm polega m.in. na ograniczeniu spożycia mięsa.Reducetarianizm polega m.in. na ograniczeniu spożycia mięsa. Fotolia

3. Poprawia się praca serca

Wegetarianie rzadziej cierpią z powodu nadciśnienia i miażdżycy, u osób, które zrezygnowały z jedzenia mięsa, zmniejsza się znacznie ryzyko udaru mózgu. Lekarze i naukowcy podejrzewają, że jest to związane z niższym poziomem cholesterolu u wegetarian w stosunku do tego, jaki mają ludzie jedzący mięso, a także z niższym ciśnieniem krwi.

4. Skóra zaczyna znacznie lepiej wyglądać

Przede wszystkim znikają takie niedoskonałości jak zaskórniki i pryszcze, a trądzik przybiera łagodniejszą formę. Dzieje się tak dlatego, że rezygnując z mięs i wędlin naszpikowanych substancjami konserwującymi, poprawiającymi smak i kolor, hormonami itp. pozwalamy organizmowi oczyścić się z toksyn, których obecność często sygnalizuje właśnie niedoskonałościami skóry. Ponadto dieta wegetariańska jest bogata w antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia, więc osoby, które nie jedzą mięsa, cieszą się bardziej elastyczną, a więc mniej pomarszczoną skórą.   

5. Przestaje nas boleć głowa

Kiedy rezygnujemy z mięsa i wędlin, przestajemy dostarczać do organizmu azotyny i azotany, które często bywają używane jako środki konserwujące. Mają one wpływ na rozszerzanie naczyń krwionośnych, co jest jedną z przyczyn bólu głowy.

Więcej o:
Copyright © Agora SA