Jedz zdrowo bez gotowania. 5 sposobów dla tych, którzy nie lubią spędzać czasu w kuchni
1. Kupuj zdrowe "gotowce"
W sklepowych lodówkach coraz częściej można znaleźć rozmaite gotowe dania lub łatwe w użyciu półprodukty, z których w kilka chwil można wyczarować zdrowy, pełnowartościowy posiłek. Robiąc zakupy zwracaj jednak szczególną uwagę na skład takich produktów. Sprawdź, czy nie zawierają szkodliwych konserwantów, sztucznych aromatów, barwników etc. Jeśli data przydatności do spożycia takiego jedzenia jest podejrzanie odległa, oznacza to, że jakiś "sprytny" (ale niekoniecznie zdrowy) dodatek pomaga mu tak długo "przetrwać".
2. Zacznij używać zamrażarki
Dbaj o to, żeby w twojej lodówce zawsze zamrożone były świeże produkty, które w kilka chwil możesz rozmrozić w kuchence mikrofalowej i przygotować z nich proste posiłki. Mrożenie dobrze znoszą owoce, które możesz wykorzystać np. do przygotowania ekspresowego koktajlu, który z powodzeniem zastąpi posiłek lub dodać je do muesli na śniadanie. Mroź owoce sezonowe np. truskawki, wiśnie i jagody. W twojej zamrażarce powinny się także znaleźć warzywa, które także możesz wykorzystać do przygotowania koktajlu lub dodać je do makaronu, czy ryżu i w ten sposób wyczarować zdrowy, ekspresowy obiad.
Truskawki i morele doskonale łączą się w koktajlu. Pinterest
3. Jedz w restauracjach, zamawiaj jedzenie na wynos
Dobrze jest poznać niedrogie lokale w okolicy domu, pracy lub szkoły, w których można zjeść szybki lunch przygotowany z dobrej jakości składników lub zamówić ulubione danie na wynos. Oczywiście unikaj wszelkiego rodzaju fast-foodów. O takie lokale niestety jest najłatwiej, ale jeśli dobrze poszukasz, z pewnością znajdziesz bar z pysznym, domowym jedzeniem.
4. Opanuj przygotowanie kilku ekspresowych potraw
Jeśli nie jesteś mistrzynią gotowania, albo po prostu nie znosisz przesiadywać w kuchni i tracić czasu na gotowanie, postaraj się opanować przygotowanie kilku zdrowych, ekspresowych potraw. Najszybciej zrobisz sałatkę z gotowego miksu sałat i kilku pokrojonych warzyw (pomidory, ogórki, cebula, papryka), dodaj ser typu feta, grzaneczki, skrop wszystko oliwą oraz octem i gotowe. To prawdziwa skarbnica witamin i mikroelementów. Ugotowanie ryżu lub makaronu nie wymaga szczególnie dużego nakładu pracy, a wystarczy do nich dodać mrożoną mieszankę warzyw, przecier pomidorowy i danie chińskie gotowe w kilka minut.
Jedz zdrowo i wsłuchaj się w organizm Fotolia
5. Zawsze miej pod ręką zdrowe przekąski
W twojej lodówce nie może zabraknąć jogurtów, dbaj także o to, żeby mieć w domu przynajmniej kilka świeżych owoców lub warzyw, po które możesz sięgnąć, kiedy dopadnie cię głód między posiłkami. Dobrze jest także mieć w kuchennej szafce przekąski, które nie psują się szybko. Wybierając się na kolejne zakupy zrób więc duży zapas orzechów, suszonych daktyli, zbożowych herbatników oraz warzywnych lub owocowych chipsów.
-
Anna Lewandowska doradza, jak unikać słodyczy. Trenerka stosuje kilka prostych zasad. Efekt? Trzeci dzień bez podjadania
-
Redaktorka popularnego magazynu wypróbowała trening Halle Berry, skupiający się na mięśniach brzucha. Jakie przyniósł efekty?
-
Co zamiast treningu HIIT? Poznaj wskazówki, jak schudnąć bez intensywnych ćwiczeń
-
Jak schudnąć z ud bez rozrostu mięśni? Domowe ćwiczenia na smukłe nogi
-
Julia Wieniawa ćwiczy z taśmami TRX i gumami oporowymi. Świetny sposób na wzmocnienie efektów treningu
- Moringa - tym superfoodsem powinna zainteresować się każda osoba, która ma problemy z cukrzycą
- Zielony makaron? A może gnocchi dyniowe z gruszką na słodko? Dwie ciekawe obiadowe propozycje od Ani Starmach
- Julia Wieniawa ćwiczy z taśmami TRX i gumami oporowymi. Świetny sposób na wzmocnienie efektów treningu
- Spędzasz dużo czasu w pozycji siedzącej? Nie zapominaj o pośladkach podczas treningu!
- Dlaczego warto ćwiczyć z kołem hula hop w każdym wieku? Miłośniczką takiego treningu jest Joanna Przetakiewicz