Żelatyna wykazuje wiele zdrowotnych korzyści. Wspomaga odchudzanie, ponieważ przyczynia się do poprawy procesów trawiennych. Dzieje się tak dlatego, że pobudza soki żołądkowe. Ponadto żelatyna przyspiesza metabolizm, zmniejsza uczucie głodu, przynosi długotrwałe uczucie sytości i tym samym zapobiega podjadaniu. Jest więc szczególnie ważna dla osób, które chcą zrzucić zbędne kilogramy oraz dla tych, którzy uprawiają dużo sportów. Sportowcy docenią bowiem żelatynę także dlatego, że przyspiesza regenerację mięśni. Ale jej odchudzające i regenerujące właściwości to nie wszystko.
Żelatyna korzystnie wpływa na stawy. Dzięki aminokwasom, które znajdziemy w składzie żelatyny, nasze stawy mogą prawidłowo funkcjonować. Co ważne, żelatyna łagodzi dolegliwości bólowe, które towarzyszom schorzeniom takim jak reumatoidalne zapalenie stawów oraz choroba zwyrodnieniowa.
O korzystnym wpływie żelatyny na stawy mówi się wiele. Znacznie mniej poświęca się uwagi jej właściwościom kosmetycznym. Żelatyna rewelacyjnie działa na włosy. Znajdziemy ją w składzie wielu preparatów do włosów. Żelatyna znajduje więc liczne zastosowanie w salonach fryzjerskich – jest wykorzystywana choćby podczas popularnego zabiegu laminowania włosów. Żelatyna poprawia kondycję włosów suchych i zniszczonych. Przyczynia się do ich nabłyszczenia. Zwiększa odporność na urazy, których doświadczają nasze włosy na przykład podczas spinania ich w kok czy związywania gumką. Sprawia, że włosy stają się mniej łamliwe i miękkie w dotyku. Jeśli borykasz się z wypadającymi włosami, to żelatyna powinna pomóc.
Znajdziemy wiele porad dotyczących tego, jak najlepiej spożywać żelatynę. Szczególnie polecanym sposobem jest picie żelatyny. Wystarczy wsypać do szklanki cztery łyżeczki żelatyny, zalać je jedną czwartą szklanki zimnej wody, wymieszać i zostawić na noc. Rano mikstura będzie gotowa do spożycia. Żelatynę pije się na czczo, około piętnastu minut przed śniadaniem. Jeśli smak nie będzie nam odpowiadał, możemy dodać do mieszaniny odrobinę jogurtu lub miodu.
Żelatyna ma niewiele kalorii. Wartość energetyczna w 100 g żelatyny wynosi 62 kalorie. W żelatynie przygotowanej do picia według powyższego przepisu znajdziemy około 80 kalorii.
Żelatyna to nic innego jak białko kolagenowe. Stanowi połączenie peptydów i białek, które są uzyskiwanie podczas hydrolizy kolagenu. Dzięki swoim emulgującym i żelującym właściwościom znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym. Żelatynę dodaje się na przykład do jogurtów, słodyczy, konserw. W domowych kuchniach także często ją wykorzystujemy. Choćby podczas przygotowywania galaretek owocowych lub mięsnych. Skład żelatyny jest bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Żelatyna jest produktem o wysokiej zawartości białka. W składzie żelatyny znajdziemy wiele cennych aminokwasów – między innymi glicynę, prolinę, walinę, kwas glutaminowy, hydroksyprolinę, alaninę, serynę, leucynę, fenyloalaninę, walinę, treoninę, a także metioninę, izoleucynę i histydynę.. To dzięki nim jest bardzo zdrowa i wykazuje liczne właściwości lecznicze. Jednak skład żelatyny budzi pewne kontrowersje. Dlaczego, skoro żelatyna jest taka zdrowa? Żelatyna jest produktem pochodzenia zwierzęcego. Wydobywa się ją podczas gotowania kości, chrząstek, ścięgien, kopyt, rogów i skóry zwierząt. Substancja, którą otrzymujemy podczas tego procesu, jest następnie poddawana filtracji. Kolejnym krokiem jest jej zagęszczenie, wysuszenie i sproszkowanie. Powstały proszek jest pakowany w znane nam ze sklepowych półek torebki. Wegetarianie i weganie ze względu na skład wyłączają żelatynę ze swojej diety. Czym więc mogą zastąpić żelatynę?
Najpopularniejszym zamiennikiem żelatyny jest agar-agar. Produkt powstaje z krasnorostów. To rodzaj glonów, które występują w Japonii. Substancja ma rewelacyjne właściwości żelujące. Aby zastąpić żelatynę wystarczy wsypać do szklanki łyżeczkę proszku agar-agar i zalać ją wodą. Mieszaniną powinniśmy zagotować, a później odstawić do wystygnięcia.