Dla wielu osób na całym świecie poranna kawa to codzienny rytuał, bez którego nie wyjdą z domu. Inni uwielbiają kawę do tego stopnia, że wypijają kilka filiżanek dziennie. Okazuje się, że pora dnia, w której sięgamy po kubek cappuccino lub espresso, ma istotny wpływ na nasze odchudzanie oraz magazynowanie tkanki tłuszczowej. O której w takim razie pić kawę, by nie tylko cieszyć się jej smakiem, ale także wspomagać nasz organizm w procesie odchudzania?
Coraz częściej dietetycy przestrzegają przed piciem kawy zaraz po przebudzeniu. Według nich to najgorsze, co możemy zrobić dla swojego odchudzania i spalania tkanki tłuszczowej. Dlaczego? Kawa wypita zaraz po wstaniu z łóżka spowalnia metabolizm. Według dietetyków oraz lekarzy najlepiej sięgnąć po kawę trzy/cztery godziny po przebudzeniu - wówczas nasz organizm wytwarza najmniejsze ilości kortyzolu. Picie kofeiny z samego rana, gdy poziom hormonu stresu (kortyzolu) w naszym organizmie jest wysoki, może dodatkowo powodować znaczne jego podwyższenie.
Kortyzol to hormon, którego głównym zadaniem jest zwiększanie stężenia glukozy we krwi, szczególnie podczas aktywności fizycznej i stresu. Jego stężenie we krwi jest zmienne - najwyższe w godzinach porannych, a najniższe o północy. Człowiek potrzebuje przeciętnie od 7 do 9 godzin snu. Jednak zabójcze tempo życia, duża ilość obowiązków oraz stres sprawiają, że często śpimy znacznie krócej niż 7 godzin, co przyczynia się do podwyższonego poziomu kortyzolu. Sięgając po kawę zaraz po wstaniu z łóżka (w celu pobudzenia się po niewystarczającej ilości snu), fundujemy organizmowi kolejny bodziec do uwalniania kortyzolu. To sprawia, że hormon "informuje" organizm, że musi oszczędzać energię, przez co tkanka tłuszczowa spalana jest o wiele wolniej niż powinna. Stale wysoki poziom kortyzolu sprawia, że zwiększa się stężenie glukozy we krwi, co w dłuższej perspektywie może prowadzić do rozwoju innych chorób, takich jak np. insulinooporność lub cukrzyca typu 2.
Składniki (na dwie porcje):
Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy wszystkie składniki w podanej kolejności, zachowując pomiędzy nimi odstęp ok. 2 min. Po dodaniu ostatniego składnika kawę gotujemy jeszcze 5 minut.
Właściwości kawy pięciu przemian wg tradycyjnej medycyny chińskiej: