Tauryna jest aminokwasem, który posiada wszechstronne działanie, regulując pracę wielu organów, m.in. serca, wątroby i całego układu nerwowego, ale ma również bardzo duże znaczenie dla prawidłowej pracy mięśni. Wykazuje również dwie istotne cechy dla osób aktywnych fizycznie: antykataboliczne (zapobiega niszczeniu oraz degradacji mięśni) i anaboliczne (stymuluje budowę masy mięśniowej) - dzięki takiemu działaniu tkanka mięśniowa może samodzielnie wytworzyć białka w celu odbudowy swoich struktur i nie jest zmuszona do korzystania z aminokwasów pozyskanych z rozbitych białek mięśniowych. Ponadto tauryna pomaga w transporcie kreatyny, co usprawnia mechanizm regeneracji tkanki mięśniowej po intensywnym wysiłku fizycznym. Tauryna chroni również komórki mięśniowe przed stresem oksydacyjnym.
Taurynę można znaleźć w każdym rodzaju rodzaju napojów energetycznych, jednak ze względu na dużą ilość cukru oraz substancji chemicznych nie są one dobrym źródłem tego aminokwasu w diecie. Warto pamiętać, że najlepszym źródłem tauryny są produkty spożywcze, w których występuje ona naturalnie. Są to:
Jeśli chodzi o suplementację diety tauryną, to powinna ona zawierać się w dawce do 2-3 gramów. Najczęściej odpowiada to 1-3 kapsułkom danego suplementu.
Informacji na temat długotrwałego stosowania tauryny jest bardzo niewiele, choć zdaniem części ekspertów nadmiar tego związku jest w sposób naturalny usuwany przez nerki. Istnieją jednak podejrzenia, że zbyt duża suplementacja tauryną może doprowadzić do problemów ze strony układu pokarmowego w postaci biegunek, zaburzeń przewodu pokarmowego lub nawet do wrzodów żołądka.
Zaleca się, aby z suplementacji tauryny zrezygnowały: