Podpiecz w piekarniku lub tosterze kromkę pieczywa tostowego. Posmaruj ją cienką warstwą masła orzechowego, następnie poukładaj na toście pokrojone w plasterki truskawki. Całość polej odrobiną miodu. Zamiast truskawek możesz użyć innych, dowolnych owoców np. banana, malin, jagód, czy borówek.
Wsyp do garnka 2/3 płatków owsianych (górskich), przepłucz wodą, odcedź i zalej 2 i 1/2 szklanki mleka. Dodaj odrobinę soli i zagotuj na małym ogniu, często mieszając. Gotuj tak ok 15-20 minut, do miękkości. Pod koniec gotowania dopraw do smaku syropem klonowym. Podawaj z owocami np: truskawkami, bananem, jagodami.
Przekrój wzdłuż średniej wielkości, dość twardego banana. Ułóż go na talerzu. Na banana nałóż 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Dodaj ulubione owoce np truskawki, maliny, jagody i kilka rozdrobnionych orzechów. Całość polej odrobiną syropu klonowego.
Do miski wlej 150 ml mleka kokosowego i 50 ml mleka krowiego, dodaj 1 i 1/2 łyżki nasion chia i 1 łyżeczkę syropu klonowego. Przy użyciu trzepaczki, wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Pudding przelej do szklanki i wstaw do lodówki na minimum 3-4 godziny. Gdy stężeje, udekoruj go ulubionymi owocami, dodaj odrobinę granoli lub pokruszonych orzechów.
W głębokim talerzu roztrzep dokładnie 1 jajko z dodatkiem łyżeczki cukru i 50 ml mleka. Na patelni rozpuść odrobinę masła. Kromkę jasnego pieczywa (może być tostowe) zamocz z obu stron w roztrzepanym jajku, smaż na patelni z obu stron, aż tost będzie miał piękny, złocisty kolor. Przed podaniem polej odrobiną syropu klonowego.