Pokrój w paski po 1/3 papryki czerwonej, zielonej i żółtej, podsmaż na patelni grillowej na odrobinie oleju. W międzyczasie 1/2 średniej wielkości piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Upiecz w piekarniku, pokrój w plastry. Ugotuj ryż, wymieszaj go z posiekaną kolendrą. Na talerzu ułóż: pierś z kurczaka, 1/2 szklanki ryżu i grillowaną paprykę. Możesz dodać odrobinę awokado.
Oprósz solą i pieprzem, a także natrzyj ząbkiem czosnku kawałek łososia (200 g). Skrop rybę sokiem wyciśniętym z cytryny i upiecz na złoto. Na talerzu rozłóż: garść mieszanych liści sałat, 1/3 pokrojonego w plasterki zielonego ogórka i kilka plasterków awokado. Na tak przygotowanych warzywach ułóż upieczonego łososia. Całość oprósz solą, świeżo zmielonym pieprzem, skrop cytryną.
Dokładnie umyj paprykę, odkrój jej czubek i usuń z warzywa nasiona, następnie przygotuj farsz. Do miski wrzuć: 2-3 łyżki ugotowanego ryżu, łyżkę kukurydzy konserwowej, 3 średniej wielkości posiekane i podsmażone na łyżeczce masła pieczarki, łyżkę drobno pokrojonej papryki. Wszystkie składniki wymieszaj, dopraw do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ziołami: tymianek, rozmaryn, bazylia. Aby farsz nie był zbyt suchy, dodaj 2-3 łyżki bulionu warzywnego. Wypełnij farszem paprykę, zapiecz w piekarniku. Pod koniec pieczenia posyp odrobiną startej na tarce mozzarelli.
Na łyżce oliwy podsmaż na patelni rozdrobniony ząbek czosnku, dodaj 4 średniej wielkości pokrojone w kostkę pomidory (dobrze by było, aby były sparzone i obrane). Zamiast świeżych pomidorów możesz użyć pomidorów z puszki. Podsmażaj pomidory przez kilka minut, następnie przełóż do garnka i zalej litrem rosołu lub bulionu warzywnego, gotuj na małym ogniu pod przykryciem 15-20 minut. Po tym czasie zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj trójkącik serka topionego, 1/2 łyżki oliwy i ponownie zmiksuj. Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawaj z listkami bazylii i grzanką przygotowaną z pieczywa pełnoziarnistego.
Do miski wrzuć: garść mieszanych liści sałat lub pokrojonej w pasy sałaty lodowej, 1/4 pokrojonej w kawałki czerwonej papryki, 1/4 również pokrojonej czerwonej cebuli. 1/2 średniej wielkości piersi z kurczaka oprósz solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Upiecz w piekarniku na złocisto. Pokrój i dodaj do warzyw. Przygotuj sos z: garści świeżych listków bazylii, 2 łyżek oliwy, łyżki wody, 1/2 łyżki soku z cytryny, 1/2 łyżeczki miodu, szczypty soli i pieprzu. Wszystkie składniki zmiksuj na idealnie gładki, aksamitny sos. Polej sosem sałatkę bezpośrednio przed podaniem.