Moda na koktajle warzywno-owocowe trwa już od kilku lat. Wiele osób prowadzących zdrowy styl życia nie wyobraża sobie dnia bez wypicia takiego napoju. Nikogo to jednak nie dziwi, gdyż koktajle warzywne mają same zalety:sycą, dodają energii, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych, wspomagają odchudzanie, a do tego są banalnie proste w przygotowaniu.
Koktajle są znakomitym źródłem błonnika, którego często brakuje w naszej codziennej diecie. Błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego, a tym samym ułatwia odchudzanie. Powoduje również, że taki koktajl warzywno-owocowy syci na długo, więc nie mamy ochoty podjadać między posiłkami.
Poza właściwościami zdrowotnymi plusem jest łatwość i szybkość przygotowywania koktajli. Zrobienie warzywnego smoothie jest łatwe i zajmuje naprawdę niewiele czasu. Dodatkowo, można łączyć ze sobą różne warzywa oraz owoce i eksperymentować ze smakiem koktajli.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Pietruszkę i jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. Imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę, jarmuż, imbir oraz obranego banana, awokado i kostki lodu wkładamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i odrobinę wody. Miksujemy do czasu uzyskani gładkiej masy, dolewamy pozostałą wodę i jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do szklanki i pijemy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Obierz ogórka, jabłko pokrój w kostkę i zmiksuj w blenderze z kefirem, miąższem z awokado i posiekaną miętą. Przelej do szklanki i posyp z wierzchu listkami świeżej mięty.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Wypij od razu po przygotowaniu.
Przygotowując koktajle, tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Aksamitne smoothie można wykonać z niemal wszystkich owoców oraz warzyw i miksować je w dowolnych konfiguracjach.