Koktajle warzywne - sposób na detoks i szczupłą sylwetkę

Koktajle warzywne niewątpliwie podbiły serca gwiazd oraz wszystkich tych, którzy prowadzą zdrowy tryb życia. Nic dziwnego, gdyż wspierają one odchudzanie, dostarczają witamin oraz dodają energii. Jak przygotować koktajl warzywny, by dostarczył jak najwięcej korzyści?

Legalny doping dla sportowców. Energetyczny koktajl z buraka [HAPS FIT]

Moda na koktajle warzywno-owocowe trwa już od kilku lat. Wiele osób prowadzących zdrowy styl życia nie wyobraża sobie dnia bez wypicia takiego napoju. Nikogo to jednak nie dziwi, gdyż koktajle warzywne mają same zalety:sycą, dodają energii, dostarczają naszemu organizmowi wielu cennych składników odżywczych, wspomagają odchudzanie, a do tego są banalnie proste w przygotowaniu.

Koktajle warzywne odchudzające

Koktajle są znakomitym źródłem błonnika, którego często brakuje w naszej codziennej diecie. Błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego, a tym samym ułatwia odchudzanie. Powoduje również, że taki koktajl warzywno-owocowy syci na długo, więc nie mamy ochoty podjadać między posiłkami.

Poza właściwościami zdrowotnymi plusem jest łatwość i szybkość przygotowywania koktajli. Zrobienie warzywnego smoothie jest łatwe i zajmuje naprawdę niewiele czasu. Dodatkowo, można łączyć ze sobą różne warzywa oraz owoce i eksperymentować ze smakiem koktajli. 

Koktajle warzywne - przepisy

Jarmużowy koktajl z awokado

Składniki:

  • 2-3 duże liście jarmużu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 awokado
  • 1 banan
  • 2-3 cm świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 szklanka wody mineralnej
  • kilka kostek lodu

Sposób przygotowania:

Pietruszkę i jarmuż myjemy pod bieżącą wodą. Imbir obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Pietruszkę, jarmuż, imbir oraz obranego banana, awokado i kostki lodu wkładamy do kielicha blendera, wlewamy sok z cytryny i odrobinę wody. Miksujemy do czasu uzyskani gładkiej masy, dolewamy pozostałą wodę i jeszcze raz miksujemy. Przelewamy do szklanki i pijemy.

Koktajl ogórkowy z nutą mięty

Składniki:

  • 150 g kefiru naturalnego
  • 50 g ogórka zielonego
  • 1/2 awokado
  • 1 zielone jabłko
  • kilka listków mięty 

Sposób przygotowania:

Obierz ogórka, jabłko pokrój w kostkę i zmiksuj w blenderze z kefirem, miąższem z awokado i posiekaną miętą. Przelej do szklanki i posyp z wierzchu listkami świeżej mięty.

Koktajl pomidorowy z natką pietruszki

Składniki:

  • 2 pomidory pokrojone w kostkę
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zmiksuj wszystkie składniki na gładką masę. Wypij od razu po przygotowaniu.

Z jakich warzyw można przygotować koktajl? 

Przygotowując koktajle, tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia. Aksamitne smoothie można wykonać z niemal wszystkich owoców oraz warzyw i miksować je w dowolnych konfiguracjach.

Korzyści płynące z picia zielonych koktajli:

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA