Badania naukowe potwierdzają, że zjedzenie już połowy awokado powoduje, że uczucie sytości utrzymuje się dłużej i spada ochota na podjadanie między posiłkami. Dzieje się głównie za sprawą tłuszczów, które w nim występują. Awokado jest bowiem źródłem łatwo przyswajalnych tłuszczów, w tym korzystnych dla zdrowia tłuszczów nienasyconych. Zawiera również pełnowartościowe witaminę A, C, K, H, PP, witaminy z grupy B, a także wapń, potas i fosfor. Jest świetnym źródłem błonnika, steroli oraz antyoksydantów. Znajdziemy w nim m.in. beta-sitosterol, luteinę, kryptoksantynę. Jedzenie tego owocu poleca się m.in. osobom chorującym na stłuszczenie wątroby oraz zaburzenia metabolizmu tłuszczów, osobom z nadciśnieniem i miażdżycą naczyń, a także tym, którzy chcą pozbyć się zbędnych kilogramów. Należy jednak uważać na ilość zjadanego awokado, gdyż jest dość kaloryczne. Pół awokado dziennie w zupełności wystarczy.
Orzechy włoskie są bogate w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy, błonnik, antyoksydanty oraz inne związki aktywne biologicznie. Mają wyjątkowo korzystne działanie na organizm: obniżają poziom złego cholesterolu, łagodzą stany zapalne i zapobiegają insulinooporności. Ponadto zawierają dużo błonnika i wspomagają pracę układu odpornościowego. Niecała garść orzechów dziennie obniża ryzyko rozwoju choroby niedokrwiennej serca oraz nowotworów.
Oliwa z oliwek nie bez powodu nazywana jest skarbem śródziemnomorskim - to cenne źródło zdrowych, nienasyconych kwasów tłuszczowych. Pamiętajmy, że najzdrowszy rodzaj oliwy z oliwek stanowi ta tłoczona na zimno. Tego typu wysokiej jakości oliwa jest przede wszystkim bogata w witaminę E, nazywana też witaminą młodości. Znacząco opóźnia ona procesy starzenia, wpływa pozytywnie na wygląd skóry i włosów, a także wzmacnia odporność organizmu. Oliwa z oliwek powinna znaleźć się w diecie osób dbających o sylwetkę - wspomaga ona procesy przemiany materii, a także niweluje uczucie głodu. Dodawanie jej do potraw jest skutecznym sposobem na niekontrolowane podjadanie.
Migdały zawierają duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, dlatego nie należy się obawiać, że jedząc je przytyjemy. Badania naukowe udowodniły, że spożywane regularnie mogą być pomocne podczas odchudzania. Po migdały powinny też sięgnąć osoby zmagające się z otyłością brzuszną, która powiązana jest z nieprawidłowo działającą gospodarką hormonalną oraz wahaniami poziomu cukru we krwi. Wspomagają one regulację glukozy. Ponadto zawierają sporo witamin, między innymi: E oraz witaminy z grupy B. To także doskonałe źródło błonnika, magnezu, potasu, fosforu oraz łatwo przyswajanego wapnia.
Łosoś jest bogactwem wartościowych składników, zwłaszcza białka oraz kwasów tłuszczowych omega-3. Ponadto zawiera witaminę A, E, D, witaminy z grupy B oraz cenne minerały, głównie: magnez, potas, fosfor, selen, jod. Jego regularne spożywanie wpływa na zdrowie i dobrą formę naszego organizmu. Nie warto przejmować się kalorycznością tej ryby - zawarte w niej tłuszcze nie odkładają się pod postacią tkanki tłuszczowej, zamiast tego chronią nasze serce, układ krążenia, a także sprzyjają budowaniu odporności.