Do shakera (jeśli nie masz shakera, możesz wykorzystać zakręcany szczelnie słoik) wlej 50 ml likieru Blue Curakao, 50 ml soku wyciśniętego z cytryny lub limonki, dodaj 100 ml wody gazowanej i 4-5 kostek lodu. Wszystko dokładnie wymieszaj, serwuj od razu po przygotowaniu.
Do shakera (lub słoika z nakrętką) wlej 100 ml mleka kokosowego, 200 ml soku ananasowego, 4-5 kostek lodu (możesz go pokruszyć) i kilka kropli syropu z granatu. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, przed podaniem udekoruj np kawałkiem ananasa i skórką z cytryny lub limonki.
Do shakera (lub zakręcanego słoika) wlej: 150 ml soku pomarańczowego (lub grejpfrutowego), 100 ml soku żurawinowego i 40 ml syropu brzoskwiniowego. Dodaj kilka kostek lodu i wszystko dokładnie wymieszaj. Przed podaniem udekoruj plasterkiem pomarańczy.
Pokrój na ćwiartki lub plasterki limonkę, wrzuć ją do wysokiej szklanki, dodaj łyżeczkę cukru trzcinowego, składniki ugnieć np trzonkiem noża. Dodaj 3-4 listki świeżej mięty, szklankę wypełnij do 3/4 wysokości kruszonym lodem, uzupełnij tonikiem.
250 ml soku pomidorowego dokładnie wymieszaj z 40 ml soku wyciśniętego z cytryny i 1 łyżeczką sosu Worcestershire. Dopraw do smaku solą, pieprzem i Tabasco. Do szklanki wrzuć kilka kostek lodu, wlej sok, udekoruj wszystko kawałkiem łodygi selera naciowego lub oliwkami.