Jeśli podążasz za wszelkiego rodzaju jedzeniowymi nowinkami i próbujesz wszystkich nowości, które pojawiają się na rynku, zapewne nie ominął cię także szał na dekorowane brokatem przysmaki.
Moda na dekorowane jadalnym brokatem jedzenie rozpoczęła się od cappuccino. Pod koniec 2017 roku zaserwowano taką kawę w australijskiej kawiarni Coffee By Di Bella, jej zdjęcia w mgnieniu oka pojawiły się w Internecie i podbiły serca instagramerek na całym świecie. Nic dziwnego – złociste drobinki nie zmieniają smaku kawy, a sprawiają, że doskonale prezentuje się na zdjęciach i przyciąga wzrok. Po kawie przyszła kolej na brokatowe pączki, słodycze, a nawet pizzę. Czy takie jedzenie, spożywane nawet sporadycznie, jest jednak bezpieczne dla naszego zdrowia?
W odpowiedzi na coraz większą popularność jedzenia dekorowanego jadalnym brokatem sprawą zainteresowała się amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA).
Bo brokat używany do dekorowania produktów spożywczych jest jadalny, najczęściej jest wytwarzany z połączenia skrobi kukurydzianej, cukru, maltodekstryny i barwników spożywczych. Jednak w skrajnych przypadkach może powodować bóle brzucha i podnosić poziom cukru we krwi. Poza tym widniejąca na opakowaniu brokatu informacja "nietoksyczny" wcale nie musi oznaczać "jadalny".
Z myślą o wszystkich amatorach bajecznie mieniącego się jedzenia, FDA opublikowała na swojej stronie komunikat, który zawiera informacje i ostrzeżenia dotyczące tego produktu. Decydując się na zakup gotowych ciastek, ciast czy tortów dekorowanych jadalnym brokatem lub samego brokatu, należy zwrócić szczególną uwagę na etykietki i skład.
Co na to polscy eksperci? - Trudnością może być określenie dokładnego składu brokatu, bo producent przetworzonej żywności nie będzie na etykiecie wskazywał osobno np. składu ciastka i osobno brokatu użytego do dekoracji. Zdecydowanie lepiej kupić sam brokat i własnoręcznie udekorować nim domowej roboty przysmaki" - radzi Jakub Mauricz, dietetyk, specjalista od dietetyki sportowej i suplementacji.
Jeśli jednak masz ochotę na mieniący się przysmak w kawiarni lub restauracji, FDA radzi porozmawiać na jego temat z kelnerem i upewnić się, że użyty brokat jest jadalny i bezpieczny dla zdrowia.
- Osobiście nie jadłem i raczej bym nie próbował potraw dekorowanych brokatem. Wychodzę z założenia, że im mniej dodatków, tym lepiej, a jedzenie ma dawać korzyść zdrowotną. Smakową i tak zapewniają mu umiarkowane ilości cukrów i tłuszczów - dodaje Jakub Mauricz.