Jeśli podążasz za wszelkiego rodzaju jedzeniowymi nowinkami i próbujesz wszystkich nowości, które pojawiają się na rynku, zapewne nie ominął cię także szał na dekorowane brokatem przysmaki.
Pączki z brokatem prezentują się obłędnie i równie dobrze smakują. Pinterest
Moda na dekorowane jadalnym brokatem jedzenie rozpoczęła się od cappuccino. Pod koniec 2017 roku zaserwowano taką kawę w australijskiej kawiarni Coffee By Di Bella, jej zdjęcia w mgnieniu oka pojawiły się w Internecie i podbiły serca instagramerek na całym świecie. Nic dziwnego – złociste drobinki nie zmieniają smaku kawy, a sprawiają, że doskonale prezentuje się na zdjęciach i przyciąga wzrok. Po kawie przyszła kolej na brokatowe pączki, słodycze, a nawet pizzę. Czy takie jedzenie, spożywane nawet sporadycznie, jest jednak bezpieczne dla naszego zdrowia?
Właśnie od kawy z brokatem rozpoczął się szał na mieniace się napoje i przekąski. Pinterest
W odpowiedzi na coraz większą popularność jedzenia dekorowanego jadalnym brokatem sprawą zainteresowała się amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA).
Bo brokat używany do dekorowania produktów spożywczych jest jadalny, najczęściej jest wytwarzany z połączenia skrobi kukurydzianej, cukru, maltodekstryny i barwników spożywczych. Jednak w skrajnych przypadkach może powodować bóle brzucha i podnosić poziom cukru we krwi. Poza tym widniejąca na opakowaniu brokatu informacja "nietoksyczny" wcale nie musi oznaczać "jadalny".
Z myślą o wszystkich amatorach bajecznie mieniącego się jedzenia, FDA opublikowała na swojej stronie komunikat, który zawiera informacje i ostrzeżenia dotyczące tego produktu. Decydując się na zakup gotowych ciastek, ciast czy tortów dekorowanych jadalnym brokatem lub samego brokatu, należy zwrócić szczególną uwagę na etykietki i skład.
Co na to polscy eksperci? - Trudnością może być określenie dokładnego składu brokatu, bo producent przetworzonej żywności nie będzie na etykiecie wskazywał osobno np. składu ciastka i osobno brokatu użytego do dekoracji. Zdecydowanie lepiej kupić sam brokat i własnoręcznie udekorować nim domowej roboty przysmaki" - radzi Jakub Mauricz, dietetyk, specjalista od dietetyki sportowej i suplementacji.
Jeśli jednak masz ochotę na mieniący się przysmak w kawiarni lub restauracji, FDA radzi porozmawiać na jego temat z kelnerem i upewnić się, że użyty brokat jest jadalny i bezpieczny dla zdrowia.
- Osobiście nie jadłem i raczej bym nie próbował potraw dekorowanych brokatem. Wychodzę z założenia, że im mniej dodatków, tym lepiej, a jedzenie ma dawać korzyść zdrowotną. Smakową i tak zapewniają mu umiarkowane ilości cukrów i tłuszczów - dodaje Jakub Mauricz.