Myj dokładnie awokado przed zjedzeniem. To może uratować ci życie

Awokado to szczególny owoc uwielbiany przez osoby prowadzące zdrowy styl życia, który dostarcza wielu cennych składników odżywczych naszym organizmom. Jednak pomijanie jego mycia może skutkować poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.

Śniadanie mistrzów. Kanapka z awokado i jajkiem po benedyktyńsku [HAPS FIT]

Znajdujący się w awokado kwas oleinowy obniża poziom cholesterolu, natomiast potas, witaminy C,E,A,K oraz te z grupy B pozytywnie wpływają m.in. na układ nerwowy. Zarówno miąższ, jak i pestka awokado wpływają pozytywnie na trawienie, odchudzanie oraz pracę gospodarki hormonalnej. Oprócz tego wspiera system immunologiczny i wzmacnia włosy, skórę oraz paznokcie. Warto więc, by znalazło się ono w diecie każdego człowieka. Należy jednak pamiętać, aby przed jego spożyciem dokładnie umyć skórkę owocu. Dlaczego?

Dokładnie mycie owoców oraz warzyw przed spożyciem wydaje się być standardem. Niestety tylko w teorii. Bądźmy szczerzy, jak często zdarza ci się pomijać tę czynność, szczególnie w przypadku owoców czy warzyw, które i tak przed zjedzeniem obierasz? Zapewne dość często, ale jest to naprawdę poważny błąd!

W tym przypadku awokado, nóż użyty do jego obierania może zostać zanieczyszczony przez szkodliwe substancje lub bakterie obecne na powierzchni skórki owocu. 

Badania przeprowadzone przez agencję rządową Stanów Zjednoczonych, które są odpowiedzialne za dopuszczenie żywności do spożycia wykazały, że aż 17 proc. z ponad 1600 analizowanych próbek awokado zawierała groźne bakterie z rodzaju Listeria i Salmonella. Nie jest to dobra wiadomość, gdyż 20 do 30 proc. infekcji bakterią Listeria monocytogenes niestety kończy się śmiercią.

Dlatego pamiętaj, by przed zjedzeniem, obraniem lub krojeniem jakichkolwiek warzyw czy owoców (nie tylko awokado), każde z nich trzeba dokładnie umyć. Zajmuje to kilka minut, a czasem może nawet uratować życie!

 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.