Do miski wrzuć 2 garści rukoli. Dokładnie umyj średnie, dość twarde jabłko, przekrój na pół, usuń gniazdo nasienne, pokrój owoc w półksiężyce. Skrop jabłko odrobiną soku z cytryny, dzięki czemu nie ściemnieje i ułóż na rukoli. Dodaj nasiona granatu (1/2 szklanki) i ok 100 g rozdrobnionego sera koziego.
Dokładnie umyj paprykę, przekrój warzywo na pół, usuń pestki. Przygotuj farsz z: usmażonych w ziołach kawałków piersi kurczaka, gotowanego ryżu, kukurydzy konserwowej i blanszowanej na odrobinie oliwy, pokrojonej w kostkę papryki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wypełnij farszem paprykę, zapiecz w piekarniku.
2 cienkie kromki pieczywa pełnoziarnistego posmaruj cienką warstwą lekkiego serka kanapkowego. Na jednej z kromek ułóż kolejno: kawałek awokado, 2-3 krążki czerwonej cebuli, plasterki pomidora i zielonego ogórka, kilka listków sałaty. Wszystko oprósz solą i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Przykryj kanapkę drugą kromką.
Do blendera wrzuć dwie garści liści szpinaku baby, średniej wielkości, pokrojonego na kawałki banana, łyżkę płatków owsianych i 200 ml jogurtu naturalnego (może być grecki). Wszystkie składniki zblenduj, koktajl powinien mieć aksamitną, idealnie gładką konsystencję.
W lekko osolonej wodzie ugotuj do miękkości 1/2 średniej wielkości główki kalafiora. Pokrój na kawałki, wrzuć do garnka, zalej 1,5 litra bulionu warzywnego. Gotuj pod przykryciem 10-15 minut, następnie zblenduj zupę na idealnie gładki krem. Przypraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zabiel odrobiną śmietany.