Poczuj się dobrze w swoim ciele. Jadłospis od Ewy Chodakowskiej

Aby pozbyć się zbędnych kilogramów trzeba jeść, ale zdrowo i rozsądnie. Rygorystyczne diety oraz głodówki prowadzą donikąd. Oto 35 przepisów, które pokazują, że odchudzanie wcale nie musi być katorgą.

Szybki trening, który zrobisz w pracy od Ewy Chodakowskiej

Dzień 1

Śniadanie: Owsianka z jabłkiem i orzechami 472 kcal

  • płatki owsiane – 5 łyżek [50g]
  • jabłko, małe – 1 sztuka [100g]
  • migdały – łyżka [10g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/2 szklanki [125g]
  • orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]
  • cynamon – 2 szczypty [2g]

Płatki zagotuj na wodzie (1/2 szklanki) przez 5 minut. Dodaj tarte jabłko i cynamon. Przelej owsiankę do miseczki. Polej jogurtem i posyp orzechami.

II śniadanie: Sałatka z awokado i pomidorów 200 kcal

  • awokado - pół sztuki [70g]
  • pomidor, czerwone – średnia sztuka [150g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [20g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • słonecznik, nasiona - łyżka [15g]

Składniki pokrój w cząstki. Skrop sokiem, posyp natką i słonecznikiem.

Obiad: Makaron z sosem pomidorowym i indykiem 573 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]
  • cukinia - mała sztuka [200g]
  • pomidory, pulpa – 2/3 szklanki [150g]
  • cebula – 1/2 małej szt. [35g]
  • bazylia, liście – 4 łyżki [16g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • makaron pełnoziarnisty, suchy – garść [70g]
  • ser pleśniowy, niebieski – plasterek [20g]

Cebulę podsmaż na oleju dodaj indyka pokrojonego w kostkę. Podduś go z cukinią i zalej pomidorami. Sos wymieszaj z ugotowanym makaronem. Podawaj posypane pietruszką i serem.

Podwieczorek: Jogurt z marchewką i jabłkiem 228 kcal

  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 1/2 kubeczka [125g]
  • marchew, obrana – mała sztuka [50g]
  • jabłko – 1/2 małej sztuki [50g]
  • słonecznik, nasiona – 4 łyżeczki [20g]

Obraną marchew i jabłko zetrzyj na tarce. Dodaj jogurt i słonecznik. Wymieszaj.

Kolacja: Jajko sadzone z sałatą 313 kcal

  • 1 jajko kurze
  • rukola – mała garść [20g]
  • papryka czerwona, słodka – 1/2 szt. [75g]
  • rzodkiewka – ok. 5 sztuk [100g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • koper ogrodowy – 4 łyżki [16g]
  • otręby pszenne - łyżeczka [5g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • kefir, 2% tłuszczu – 1/3 szklanki [80g]
  • słonecznik, nasiona – 2 łyżeczki [10g]

Jajko usmaż na patelni na oliwie. Wymieszaj rukolę, paprykę i rzodkiewkę pokrojone w cząstki. Dodaj poszatkowany koperek, oliwę i otręby. Zjedz sałatkę z jajkiem. Wypij kefir.

Dzień 2

Śniadanie: Serek ziarnisty z awokado, pieczywo 456 kcal

  • serek twarogowy, ziarnisty – kubeczek [200g]
  • awokado – 1/4 szt. [35g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżeczki [6g]
  • słonecznik – łyżka [10g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • papryka, mielona – szczypta
  • chleb razowy – 2 kromki [62g]

Wymieszaj serek z plasterkami awokado i natką. Przypraw i posyp słonecznikiem. Zjedz z pieczywem.

II śniadanie: Koktajl bananowo-śliwkowy 238 kcal

  • banan, obrany – średnia sztuka [120g]
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu - kubeczek [150g]
  • śliwki suszone - 4 sztuki [10g]
  • miód – 1/2 łyżeczki [7g]

Obierz banana i buraka. Zmiksuj z resztą składników.

Obiad: Pulpety z surówka z kapusty kiszonej 550 kcal

mięso z piersi z kurczaka, bez skóry (mielone) - porcja [120g]

  • białko jaja kurzego – 1 sztuka
  • cebula, poszatkowana – 2 łyżki [20g]
  • marchew - mała sztuka [60g]
  • otręby pszenne – 3 łyżeczki [15g]
  • kapusta kiszona - porcja [120g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • pietruszka, liście - łyżka [4g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • olej rzepakowy – łyżka [10g]
  • kasza gryczana, niepalona, sucha – 5 łyżek [50g]

Mielone mięso wymieszaj z otrębami, olejem, poszatkowaną cebulą i surowym białkiem jaja. Przypraw pieprzem, dolej łyżkę oleju i wyrób kulki wielkości śliwki. Upiecz w piekarniku (w 180'C) w naczyniu żaroodpornym do momentu aż mięso będzie gotowe. Podlewaj delikatnie wodą. Marchew zetrzyj na tarce, dodaj pokrojoną kapustę, natkę i skrop oliwą. Pulpety zjedz z surówką i ugotowaną kaszą.

Podwieczorek 230 kcal

Baton Be Raw protein 38% - 1 sztuka [60g]

Zjedz baton.

Kolacja: Zupa krem z zielonych warzyw 337 kcal

  • brokuły, różyczki - garść [150g]
  • groszek zielony, mrożony – 3 łyżki [60g]
  • mięso z piersi kurczaka, bez skóry – mała porcja [60g]
  • marchew - mała sztuka [60g]
  • pieprz czarny - szczypta
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • sól biała - szczypta
  • cebula, poszatkowana – 4 łyżki [40g]
  • oliwa z oliwek – 3 łyżeczki [15g]
  • słonecznik, nasiona - łyżeczka [5g]

Pokrojone, obrane warzywa, groszek i cząstki mięsa dodaj 1,5 szklanki wody. Ugotuj zupę i przypraw. Kiedy zupa będzie gotowa na koniec dodaj oliwę. Udekoruj z natką i pestkami.

Dzień 3

Śniadanie: Omlet z jabłkiem i rodzynkami 448 kcal

  • jaja kurze całe – 2 szt.
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – ½ szklanki [125g]
  • kakao gorzkie, proszek – łyżka [10g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • otręby owsiane – 2 łyżki [20g]
  • jabłko - mała sztuka [100g]
  • rodzynki – łyżka [10g]
  • chili w proszku - szczypta

Jajka wbij do miseczki. Roztrzep z olejem. Jeżeli masz więcej czasu możesz oddzielnie ubić białka, następnie wymieszać z żółtkami i olejem. Wlej masę na rozgrzaną patelnię. Nie mieszaj, tylko poczekaj aż z jednej strony się upiecze i przerzuć na drugą stronę. Gotowy przełóż na talerz, na połowie rozłóż pokrojone w kostkę jabłko. Jogurt zmiksuj z kakao, chili i polej omlet. Posyp wszystko rodzynkami.

II śniadanie: Pudełko z przekąską 223 kcal

  • papryka czerwona, słodka - średnia sztuka [150g]
  • orzechy włoskie – 7 sztuk [28g]

Paprykę pokrój w cząstki. Włóż do pudełeczka razem z orzechami.

Obiad: Grillowany indyk i sałatka z selera i ananasa 558 kcal

  • ananas – 3 plastry [90g]
  • seler korzeniowy – 1 szt. [120g]
  • migdały, płatki – 3 łyżeczki [15g]
  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [120g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • rodzynki – łyżeczka [5g]
  • bazylia suszona – szczypta [1g]
  • sok ze świeżej cytryny - [20g]
  • ryż brązowy, suchy – 5 łyżek [50g]

Mięso natrzyj bazylią, pieprzem i olejem. Podsmaż na patelni grillowej. Zetrzyj seler i wymieszaj z plasterkami ananasa. Sałatkę posyp płatkami migdałów i lekko namoczonymi rodzynkami. Skrop sokiem z cytryny. Ugotowany ryż wymieszaj z natką. Na talerz wyłóż mięso, sałatkę i indyka.

Podwieczorek: Zielony koktajl z daktylami 220 kcal

  • szpinak – 2 garści [50g]
  • daktyle, suszone - 4 sztuk [18g]
  • siemię lniane – 3 łyżeczki [15g]
  • gruszka - średnia sztuka [150g]
  • woda – 1/4 szklanki [60g]

Zmiksuj wszystkie składniki.

Kolacja: Sałatka z rukoli z gotowanym łososiem 322 kcal

  • olej rzepakowy – łyżka [10g]
  • ocet balsamiczny – kilka kropel [2g]
  • sok ze świeżej cytryny - kilka kropel [2g]
  • pieprz czarny - szczypta
  • rukola - porcja [30g]
  • orzechy włoskie – 3 sztuki [12g]
  • komosa ryżowa, sucha – 2 łyżki [20g]
  • łosoś, atlantycki, dziki, świeży - [60g]

Łososia ugotuj na parze. Przygotuj sos (olej, ocet balsamiczny, sok cytryny, przyprawy). Wymieszaj liście rukoli, z cząstkami ryby. Polej sosem, posyp pokruszonymi orzechami i ugotowaną komosą.

Dzień 4

Śniadanie: Muffinki z serem feta 421 kcal

  • jaja kurze – 2 sztuki
  • ser feta – 2 plasterki [40g]
  • mleko, 2% tłuszczu – 1/4 szklanki [60g]
  • otręby pszenne – 3 łyżeczki [15g]
  • olej rzepakowy – 3 łyżeczki [15g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • sól biała - szczypta [1g]
  • kapary w puszce – łyżka [10g]

Ubij jajka z przyprawami. Wymieszaj z mlekiem. olejem i otrębami. Do foremek muffinkowych wlej masę jajeczną. Włóż do nich cząstki sera i kapary. Wstaw do nagrzanego do 180'C piekarnika. Piecz, aż będą gotowe (ok. 15-20min.). Sprawdź patyczkiem czy nie są surowe w środku.

II śniadanie: Sałatka owocami i marchewką 218 kcal

  • gruszka – mała sztuka [60g]
  • jabłko – 1/2 małej sztuki [50g]
  • marchew – mała sztuka [60g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [20g]
  • oliwa z oliwek – łyżeczka [5g]
  • orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]

Owoce pokrój w plastry. Wymieszaj z tartą marchewką. Skrop olejem z sokiem i posyp orzechami.

Obiad: Indyk ze śliwką, duszone warzywa 572 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry – porcja [120g]
  • kasza pęczak, sucha – 6 łyżek [60g]
  • śliwki suszone - 4 sztuki [15g]
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • szpinak - garść [40g]
  • marchew – średnia szt. [100g]
  • papryka czerwona - pół średniej sztuki [75g]

Mięso ponacinaj w kilku miejscach, w powstałe kieszonki włóż pokrojone w cząstki śliwki. Skrop łyżeczką oleju i piecz do miękkości w piekarniku (180'C). Na patelnię wlej 1/3 szklanki wody, wrzuć liście szpinaku i podduś z oliwą. Dodaj słupki papryki i marchewki. Danie podawaj z ugotowaną kaszą pęczak.

Podwieczorek: Koktajl z pietruszki i jabłka 223 kcal

  • pietruszka, liście – garść [50g]
  • jabłko - średnia sztuka [150g]
  • ogórek – 1/3 szklarniowego [55g]
  • sok ze świeżej cytryny - 6 łyżek [36g]
  • migdały – 2 łyżki [20g]

Zmiksuj natkę, jabłko i ogórek z sokiem. Posyp mielonymi migdałami.

Kolacja: Sałatka z czerwonej fasoli 378 kcal

  • fasola czerwona, ugotowana – 2/3 szklanki [120g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • kapusta pekińska – duża garść poszatkowanej [100g]
  • kasza gryczana prażona, sucha – 3 łyżki [30g]
  • szczypiorek – 5 łyżek [20g]
  • siemię lniane - łyżeczka [5g]

Ugotowaną fasolę wymieszaj z poszatkowaną kapustą, kaszą gryczaną, szczypiorkiem i siemieniem. Skrop oliwą i przypraw bazylią.

Dzień 5

Śniadanie: Jajecznica ziołowa 458 kcal

  • jaja kurze – 3 szt.
  • olej rzepakowy - łyżka [10g]
  • pieprz czarny – 2 szczypty
  • sól biała - 2 szczypty
  • szczypiorek – 5 łyżek [30g]
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
  • bazylia świeża – 4 łyżki [20g]

Roztrzep jajo z olejem i przyprawami. Smaż na średnim ogniu na patelni bez tłuszczu, mieszaj drewnianą łyżką. Pod koniec smażenia dodaj poszatkowaną zieleninę. Zjedź z pieczywem.

II śniadanie: Koktajl bananowy z masłem orzechowym 225 kcal

  • banan, obrany – mała sztuka [80g]
  • mleko roślinne, migdałowe - kubeczek [150g]
  • masło orzechowe, bez soli – łyżeczka [14g]
  • daktyle – 2 sztuki [8g]

Zmiksuj wszystkie składniki razem.

Obiad: Dorsz pieczony z cukinią 566 kcal

  • dorsz, świeży, filety bez skóry – porcja [150g]
  • komosa ryżowa, sucha – 6 łyżek [60g]
  • cukinia – mała sztuka [200g]
  • olej rzepakowy – 3 łyżeczki [15g]
  • sok ze świeżej cytryny – 2 łyżki [12g]
  • czosnek - średni ząbek [6g]
  • bazylia świeża – 3 łyżki [12g]
  • oregano suszone – 2 szczypty [2g]
  • słonecznik – łyżka [10g]

Rybę natrzyj olejem i suszonymi przyprawami. Cukinię pokrój w plastry, natrzyj bazylią i wyciśniętym czosnkiem. Włóż wszystko do żaroodpornego naczynia. Piecz w piekarniku, aż ryba będzie miękka (w 180'C). Zjedź z ugotowaną komosą posypaną słonecznikiem.

Podwieczorek: Twarożek z mango 231 kcal

  • mango, obrane – 1/3 sztuki [80g]
  • ser twarogowy półtłusty - pół kostki [100g]
  • mleko migdałowe – 5 łyżek [100g]
  • cynamon mielony – szczypta [1g]
  • otręby owsiane – łyżeczka [5g]

Twaróg ugnieć z mlekiem, otrębami i przypraw cynamonem. Dodaj pokrojony w kostkę owoc.

Kolacja: Soczewica na ciepło 323 kcal

  • soczewica, zielona, gotowana, bez soli - [180g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • czosnek - mały ząbek [3g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • otręby owsiane – łyżeczka [5g]
  • pieprz czarny – szczypta
  • kmin rzymski - szczypta

Ugotowaną soczewicę wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem i resztą składników. Przypraw.

Dzień 6

Śniadanie: Tosty z pastą z awokado i pietruszki 447 kcal

  • awokado, obrane - pół sztuki [70g]
  • pietruszka, liście – 3 łyżki [12g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • sok ze świeżej cytryny – 5 łyżek [30g]
  • chleb żytni razowy – 2 kromki [62g]
  • orzechy włoskie – 4 sztuki [16g]

Pieczywo włóż do tostera lub piekarnika i upiecz, aż będą lekko chrupkie. Ugnieć awokado z oliwą, sokiem i pietruszką. Posyp orzechami. Zjedz pastę z pieczywem.

II śniadanie: Twarożek z kiełkami i dynią 250 kcal

  • ser twarogowy półtłusty – 1/2 kostki [100g]
  • kefir, 2% tłuszczu – 3 łyżki [60g]
  • kiełki rzodkiewki – 2 łyżki [20g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • chleb graham – 1 kromka [20g]
  • papryka, mielona - szczypta
  • dynia, pestki – łyżeczka [5g]

Twaróg wymieszaj z kefirem i kiełkami. Przypraw i posyp pestkami.

Obiad: Sałatka z komosy, cieciorki i buraka 494 kcal

  • cebula, poszatkowana – 2 łyżki [20g]
  • granat, pestki - 2 łyżki [30g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
  • pieprz czarny - szczypta [1g]
  • ser, niebieski - plasterek [20g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • komosa ryżowa, sucha – 4 łyżki [40g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • burak, obrany – 1/2 średniej sztuki [60g]
  • liść laurowy – 1 sztuka [1g]
  • cieciorka, ugotowana – 1/2 szklanki [85g]

Komosę ugotuj z dodatkiem liścia laurowego. Buraka obierz i zetrzyj. Do miseczki włóż ugotowaną komosę. Wkrój cebulę i natkę. Wymieszaj z ugotowaną cieciorką. Na wierzchu ułóż warstwę buraków i nasiona granatu. Posyp pokruszonym serem. Sałatkę polej oliwą i sokiem.

Podwieczorek: Kolorowa misa 268 kcal

  • płatki owsiane – 2 łyżki [20g]
  • słonecznik – 1 łyżka [10g]
  • granat – 1 łyżka [15g]
  • Smoothie Be Raw Green Detox – 1 buteleczka [250g]

Do miseczki wlej smoothie i udekoruj słonecznikiem, płatkami i kuleczkami granatu.

Kolacja: Kalafior w miodowym sosie 330 kcal

  • kalafior – garść [200g]
  • oliwa z oliwek - łyżka [10g]
  • sok ze świeżej cytryny – 3 łyżki [21g]
  • orzechy włoskie – 5 sztuk [20g]
  • miód pszczeli – łyżeczka [14g]
  • mak niebieski - łyżeczka [4g]

Kalafior podziel na mniejsze części i gotuj na parze. Polej sosem z oliwy, soku, maku i miodu. Posyp pokruszonymi orzechami.

Dzień 7

Śniadanie: Chia z mango i granatem z mlekiem roślinnym 426 kcal

  • nasiona chia, suszone – 5 łyżeczek [25g]
  • cynamon mielony – 2 szczypty [2g]
  • mango – 1/2 sztuki [120g]
  • migdały, łuskane – 2 łyżki [20g]
  • mleko migdałowe – 3/4 szklanka [180g]
  • granat, pestki - 4 łyżki [60g]

Chia, cynamon zalej mlekiem roślinnym. Odstaw na na noc do lodówki. Kiedy chia nasiąknie dodaj owoc, pokruszone migdały i pestki granata.

II śniadanie: Kasza jaglana na słodko 233 kcal

  • kasza owsiana, sucha – 2 łyżki [20g]
  • masło orzechowe, bez soli - łyżeczka [14g]
  • mleko migdałowe – 1/4 szklanki [60g]
  • banan, obrany - pół średniej sztuki [60g]

Ugotuj kasze jaglaną na mleku. Ostudź i zmiksuj z resztą składników.

Obiad: Egzotyczny indyk z ryżem 528 kcal

  • mięso z piersi indyka, bez skóry - porcja [150g]
  • mleczko kokosowe, w puszce – ¼ szklanki [60g]
  • ananas – 3 plastry [90g]
  • kurkuma mielona – 2 szczypty [2g]
  • marchew – mała szt. [80g]
  • pietruszka, korzeń - mała sztuka [30g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]
  • papryka chilli, mielona – szczypta [1g]
  • ryż brązowy - pół woreczka [60g]

Obierz warzywa. Mięso pokrój na mniejsze cząstki. Podduś na patelni (bez tłuszczu) do miękkości z mleczkiem kokosowym i kurkumą. Pod koniec dodaj tartą marchew i pietruszkę. Wymieszaj z kawałkami ananasa i przyprawami. Zjedz z ugotowanym ryżem.

Podwieczorek: Sałatka z jaj z sosem jogurtowo - musztardowym 252 kcal

  • rzodkiewka - ok. 5 szt. [100g]
  • otręby owsiane - łyżeczka [5g]
  • jaja kurze całe – 2 szt.
  • jogurt naturalny, 2% tłuszczu – 2 łyżki [40g]
  • rzodkiewka, kiełki – 2 łyżki [20g]
  • pietruszka, liście – 2 łyżki [8g]
  • musztarda francuska – 1 łyżeczka [14g]
  • pestki dyni – 1 łyżeczka [5g]

Jogurt wymieszaj z musztardą i poszatkowaną natką. Rzodkiewkę i ugotowane na twardo jajka pokrój w ćwiartki. Posyp otrębami, polej sosem jogurtowym. Dodaj kiełki i prażone pestki dyni.

Kolacja: Sałatka pomidorów i cieciorki 356 kcal

  • pomidory, czerwone – 2 małe sztuki [200g]
  • cieciorka gotowana – 1/2 szklanki [100g]
  • szpinak - garść [50g]
  • oliwa z oliwek – łyżka [10g]
  • słonecznik, nasiona – 3 łyżeczki [15g]
  • czosnek - mały ząbek [3g]
  • pieprz czarny – szczypta [1g]

Do pomidorków dodaj szpinak, cieciorkę, oliwę i pestki. Przypraw.

 
Więcej o: