• Link został skopiowany

5 produktów znacznie gorszych dla zdrowia niż cukier

Mogłoby się wydawać, że wyrzucenie ze swojej kuchni cukru wystarczy, by zdrowiej żyć i szybciej chudnąć. Niestety, poza zwykłym cukrem, istnieją produkty znacznie gorzej wpływające na nasz organizm. Sprawdź czego unikać jak ognia.
5 produktów znacznie gorszych dla zdrowia niż cukier
unsplash.com

SCHUDŁAM 10 KG. Moje życie się zmieniło...

Sztuczne izomery trans

Takiego rodzaju tłuszcze to realne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na choroby neurologiczne, neurodegeneracyjne, a także cukrzycę typu II. Przyczyniają się do rozwoju insulinooporności, wywołują przewlekły stan zapalny w organizmie oraz zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zwiększenie ich obecności w diecie zaledwie o 2 procent, zwiększa o 40 procent ryzyko cukrzycy i otyłości.

Napoje energetyczne

Zrezygnuj z nich całkowicie. Energetyki to nie tylko morze cukru (w jednej puszcze może znaleźć się nawet 30 gramów, czyli 6 łyżeczek), ale także stymulantów takich, jak kofeina, tauryna, żeń –szeń i L-karnityna, co składa się na mieszankę wybuchową, która powodować może rozdrażnienie, nadpobudliwość oraz odwodnienie. 

Azotyny

Azotyny są powszechnie stosowane jako konserwant w przetworach mięsnych. Właśnie dlatego aż 69 proc tych związków w diecie pochodzi z wędlin, a także kiełbas. Producenci, chcąc zatuszować obecność szkodliwych azotynów w produktach spożywczych coraz częściej na etykietach umieszczają informację: 'E250 – substancja konserwująca', zamiast chemicznej nazwy azotyn sodu. Im więcej mięsa i mniej dodatków zawiera wędlina, tym lepiej na zdrowia.

Słodkie napoje gazowane

Słodkie napoje gazowane zwiększają głód, zmniejszają uczucie sytości, a ich duże spożycie może być przyczyną takich schorzeń jak otyłość czy cukrzyca typu 2. W dodatku słodkie napoje gazowane bardzo łatwo uzależniają, gdyż oprócz cukru zawierają także syrop glukozowo-fruktozowy, który może prowadzić do otyłości i stłuszczenia narządów wewnętrznych.

Gotowy popcorn do przygotowania w mikrofalówce

W niektórych torebkach z popcornem gotowym do przygotowania w mikrofalówce, stosowana jest powłoka chemiczna, która po podgrzaniu rozpada się do substancji nazywanej kwasem perfluorooktanowym o działaniu rakotwórczym.

 
Więcej o: