Takiego rodzaju tłuszcze to realne niebezpieczeństwo dla naszego zdrowia. Tłuszcze trans zwiększają ryzyko zachorowania na choroby neurologiczne, neurodegeneracyjne, a także cukrzycę typu II. Przyczyniają się do rozwoju insulinooporności, wywołują przewlekły stan zapalny w organizmie oraz zwiększają ryzyko zachorowania na nowotwory. Zwiększenie ich obecności w diecie zaledwie o 2 procent, zwiększa o 40 procent ryzyko cukrzycy i otyłości.
Zrezygnuj z nich całkowicie. Energetyki to nie tylko morze cukru (w jednej puszcze może znaleźć się nawet 30 gramów, czyli 6 łyżeczek), ale także stymulantów takich, jak kofeina, tauryna, żeń –szeń i L-karnityna, co składa się na mieszankę wybuchową, która powodować może rozdrażnienie, nadpobudliwość oraz odwodnienie.
Azotyny są powszechnie stosowane jako konserwant w przetworach mięsnych. Właśnie dlatego aż 69 proc tych związków w diecie pochodzi z wędlin, a także kiełbas. Producenci, chcąc zatuszować obecność szkodliwych azotynów w produktach spożywczych coraz częściej na etykietach umieszczają informację: 'E250 – substancja konserwująca', zamiast chemicznej nazwy azotyn sodu. Im więcej mięsa i mniej dodatków zawiera wędlina, tym lepiej na zdrowia.
Słodkie napoje gazowane zwiększają głód, zmniejszają uczucie sytości, a ich duże spożycie może być przyczyną takich schorzeń jak otyłość czy cukrzyca typu 2. W dodatku słodkie napoje gazowane bardzo łatwo uzależniają, gdyż oprócz cukru zawierają także syrop glukozowo-fruktozowy, który może prowadzić do otyłości i stłuszczenia narządów wewnętrznych.
W niektórych torebkach z popcornem gotowym do przygotowania w mikrofalówce, stosowana jest powłoka chemiczna, która po podgrzaniu rozpada się do substancji nazywanej kwasem perfluorooktanowym o działaniu rakotwórczym.