Do niewielkiego garnka wsyp szklankę płatków owsianych, przepłucz chłodną wodą, odcedź, wlej 3 szklanki mleka, dodaj szczyptę soli i zagotuj na małym ogniu. Gotuj do miękkości około 15 minut, często mieszając. Przełóż do miseczki, udekoruj ulubionymi owocami np bananem, jabłkiem, gruszką lub granatem, malinami i jagodami. Możesz także dodać do owsianki odrobinę orzechów np migdałów lub orzechów włoskich.
Ciasto do pancakes przygotuj z: 2 jajek, 2,5 szklanki mleka, 2 szklanek pszennej mąki, 80 g miękkiego masła, 4 łyżek brązowego cukru lub miodu, szczypty soli i proszku do pieczenia. Smaż pulchne naleśniki na odrobinie oliwy. Podawaj je z syropem klonowym lub miodem i ulubionymi owocami np. jagodami, borówkami amerykańskimi, truskawkami lub malinami.
Do szklanki wsyp 2 łyżki nasion chia, zalej je mlekiem, dodaj łyżeczkę syropu z agawy, dokładnie wymieszaj, odstaw na kilka minut. Obierz i zetrzyj na drobnej tarce 2 średniej wielkości jabłka, dodaj do nich łyżeczkę soku wyciśniętego z cytryny i dokładnie wymieszaj. Dzięki temu mus jabłkowy nie ściemnieje. Uzupełnij nim pudding z chia, udekoruj jagodami lub innymi owocami sezonowymi.
Przygotuj ciasto na gofry z 1,5 szklanki mąki, łyżeczki proszku do pieczenia, szczypty soli, 2 łyżeczek cukru, 2 jajek, 1/2 szklanki oliwy i 1,5 szklanki mleka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, piecz lekkie gofry, podawaj je z lekkim serkiem wiejskim lub jogurtem greckim i owocami.
Do blendera wlej 250 ml jogurtu naturalnego, dodaj szklankę jagód (mogą być mrożone, ale wyjmij je wcześniej z zamrażalnika, żeby zdążyły się rozmrozić). Dodaj także łyżeczkę miodu i wszystkie składniki dokładnie zblenduj. Koktajl powinien mieć idealnie gładką, aksamitną konsystencję.