Pełnoziarnistą tortillę posmaruj cienką warstwą lekkiego serka kanapkowego. na serku ułóż listki rukoli, plasterki chudej wędliny, suszone pomidory. Wszystko oprósz odrobiną soli i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Zwiń ciasno tortillę, aby powstał dość twardy rulonik. Krój ostrym nożem na plasterki o grubości 1,5-2 cm. Aby przekąski się nie rozpadły, możesz je nadziać na wykałaczki.
Dokładnie umyj zielonego ogórka i pokrój w plasterki o grubości ok 1 cm. Na każdym plasterku ogórka ułóż kawałek sera np typu feta, a na serze kawałek wędzonego łososia. Całość oprósz świeżo zmielonym kolorowym pieprzem, możesz też skropić sokiem z cytryny lub limonki.
Dokładnie umyj i pokrój w półksiężyce średniej wielkości, twarde jabłko. Skrop je sokiem z cytryny, aby nie ściemniało. Na każdym kawałku jabłka ułóż kilka listków rukoli, całość zawiń plasterkiem szynki dojrzewającej i przebij wykałaczką lub widelczykiem do przekąsek. Możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.
Przygotuj warzywa: obierz i pokrój w słupki marchewkę i selera naciowego, opłucz pomidorki koktajlowe. Te ostatnie ponabijaj po 2-3 na wykałaczki lub specjalne szpadki. Przygotuj sos z jogurtu greckiego, czosnku, świeżo zmielonego pieprzu i posiekanego koperku. Sos powlewaj do niewielkich szklaneczek, dodaj warzywa.
Na szpadkę do szaszłyków nadziej 2 złożone ze sobą listki szpinaku typu baby, a następnie pomidorka koktajlowego i małą kulkę sera mozzarelli. Na koniec nadziej przeciwległe końce listków tak, aby powstała łóżeczka. Gotowe przekąski można oprószyć świeżo zmielonym, kolorowym pieprzem.