Jak odchudzić ulubione dania i pozbyć się oponki bez wyrzeczeń?

Chcesz schudnąć bez przechodzenia na rygorystyczną dietę oraz rezygnowania z ulubionych potraw? Oto kilka prostych sposobów na to, by wasze ulubione dania miały jak najmniej kalorii i sprzyjały odchudzaniu.

SCHUDŁAM 10 KG. Moje życie się zmieniło...

Owsianka

Owsianka to doskonała propozycja na śniadanie dla osób na diecie. Zaspakaja uczucie głodu na dłuższy czas, dostarcza sporą dawkę błonnika, a także cennych witamin i aminokwasów. Jednak nadmiar dodatków, którymi często wzbogacamy naszą owsiankę mogą spowodować, że ze zdrowego śniadania zrobi się prawdziwa bomba kaloryczna. By 'odchudzić' owsiankę, przygotuj ją na wodzie, mleku o niższej zawartości tłuszczu albo mleku roślinnym. Zamiast dżemu dodaj do owsianki świeże owoce, które zawierają mało cukru, np. maliny, truskawki albo borówki. Koniecznie odmierzaj ilość masła orzechowego - 1 łyżeczka w zupełności wystarczy.

owsianka
owsianka pinterest.com

Jajka

Nie wyobrażacie sobie śniadania bez jajek? Nic straconego. Jeśli chcecie zgubić kilka kilogramów sięgnijcie po jajka w koszulce lub smażcie je bez użycia tłuszczu. Smażenie na tłuszczu dodaje potrawom sporo kalorii, dlatego jajko sadzone ma około 130 kcal, a to w koszulce niecałe 100 kcal. Zrezygnujcie też z bekonu, a jajka podawajcie z dużą ilością zielonych warzyw, np. ze szpinakiem.

jajka
jajka pinterest.com

Mięso

Mięso w panierce to nie jest dobry pomysł - zrezygnujcie z niej zupełnie. Kotlet schabowy obtoczony w panierce może mieć nawet ponad 400 kcal. Znacznie zdrowszym rozwiązaniem będzie wymienić go na grillowaną lub pieczoną pierś z kurczaka oraz indyka.

mięso z kurczaka
mięso z kurczaka pinterest.com

Frytki

Frytki smażone na głębokim tłuszczu nie tylko utrudniają odchudzanie, ale także szkodzą naszemu zdrowiu. Lepiej zastąpić je takimi pieczonymi w piekarniku. Doskonale sprawdzi się tu nie tylko pokrojony w słupki ziemniak, ale również pietruszka, batat oraz burak

frytki
frytki pinterest.com

Sałatka

Niestety nie wszystkie sałatki są dietetyczne. Wszystko zależy od dodatków, które się w niej znajdują. Smażony kurczak, sos na bazie majonezu i oliwy, grzanki, parmezanu czy bekon to popularne dodatki, które znacznie podnoszą kaloryczność sałatki. Jak przygotować sałatkę, by nie była bombą kaloryczną? Kurczaka upiecz w piekarniku, a sos przygotuj na bazie jogurtu. Zrezygnuj też z bekonu, a zamiast grzanek dodaj więcej świeżych warzyw.

sałatka
sałatka pinterest.com

Makaron

Niektóre makarony, które zamawiamy w restauracjach mogą mieć nawet 2000 kcal. Aby ograniczyć kaloryczność makaronu, by móc go jeść nawet podczas odchudzania, najlepiej biały makaron zastąpić tym pełnoziarnistym, a zamiast śmietanowych sosów wybierać te lekkie na bazie jogurtu naturalnego i podawać go z grillowanymi oraz świeżymi warzywami. Jeśli jesteście na diecie, pszenny makaron można zamienić na makaron warzywny (np. z cukinii).

makaron
makaron pinterest.com

Pizza

Zamiast amerykańskiej na grubym spodzie i z serem żółtym, wybierzcie włoską cienką pizzę na spodzie z mąki pełnoziarnistej, którą z łatwością można przyrządzić w domu. Zamiast tłustej wędliny, połóżcie na niej grillowanego kurczaka oraz warzywa. Żółty ser wymieńcie na mozzarellę i kontrolujcie jej ilość. Zamiast gotowego sosu czosnkowego, przygotujcie go sami - wystarczy gęsty jogurt naturalny, czosnek i ulubione przyprawy.

pizza
pizza pinterest.com
 
Więcej o: