Coraz więcej więcej osób, szczególnie na początku roku, pragnie zmienić swoje nawyki żywieniowe, by pozbyć się zbędnych kilogramów. Właśnie dlatego powstają takie żywieniowe wyzwania jak Veganuary, czyli wegański styczeń, podczas którego codzienne menu nie zawiera mięsa ani żadnych innych produktów odzwierzęcych.
Wegański styczeń został zapoczątkowany pięć lat temu przez brytyjską organizację o nazwie Veganuary. Do tego wyzwania można dołączyć, zapisując się na stronie organizacji. Z roku na rok do tego noworocznego postanowienia przystępuje coraz większa liczba osób, a wszystkim tym, którzy podejmują wyzwanie, organizacja zapewnia motywacyjne maile, porady, a nawet listy zakupów wraz z przepisami na wegańskie potrawy. Organizacja zachęca do podjęcia wyzwania również w każdym innym miesiącu.
Jak podaje Veganuary po zbadaniu uczestników biorących udział w wyzwaniu w 2018 roku - większość osób potwierdza, że podczas wegańskiego stycznia ich poziom energii wzrósł, a roślinne jedzenie było łatwiejsze do przygotowania, niż się tego spodziewali. Dodatkowo badania wykazały, że 80 proc. uczestników wytrwało w postanowieniu rezygnacji w tym czasie z produktów mięsnych oraz nabiału do końca stycznia, a 60 proc. zdecydowało się przejść na weganizm na stałe.
Zarówno wegetarianizm, jak i weganizm to style żywienia, które stają się coraz bardziej powszechne. W sklepach, restauracjach, a nawet drogeriach czy perfumeriach dostać możemy coraz więcej produktów roślinnych, które są odpowiednie dla wegetarian i wegan. The Vegan Society podaje, że popularność diety wegańskiej zwiększyła się czterokrotnie w ciągu pięciu lat (między 2012 a 2017 rokiem). Co ciekawe, w 2017 roku popyt na żywność bezmięsną wzrósł aż o 987 procent, a według wyszukiwarki Google weganizm jest hasłem wyszukiwanym trzy razy częściej niż wegetarianizm czy dieta bezglutenowa.
Sposób przygotowania:
Umieść jogurt w misce. Dodaj pokrojonego banana i inne owoce. Całość posyp wiórkami kokosowymi i siemieniem lnianym.
Sposób przygotowania:
Umieść wszystkie składniki w blenderze i miksuj do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Wypij od razu po przygotowaniu.
Ciasto:
Sos:
Dodatki:
Sposób przygotowania:
Usuń liście z kalafiora i pokrój warzywo na kawałki. Następnie za pomocą blendera lub robota kuchennego posiekaj go tak, aby przypominał ryż. Tak przygotowanego kalafiora umieść w misce, przykryj folią spożywczą (odpowiednią do mikrofalówek), wykonaj widelcem kilka dziurek w foli i wstaw do mikrofalówki na sześć minut, by kalafior zmiękł. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni C. Dwie duże blachy wyłóż papierem pergaminowym. Odciśnij z kalafiora nadmiar wody, przenieś go do miski i dodaj pozostałe składniki bazy pizzy. Połącz ze sobą wszystkie składniki. Podziel ciasto na pół i na każdej blaszce uformuj kulkę, a następnie dociśnij, aby utworzyć spód pizzy. Piecz przez 15 minut, aż spody będą złocisto-brązowe. Jeśli chcesz, aby były bardziej chrupiące, w połowie pieczenia, odwróć je, aby obie strony były dobrze upieczone.
Podczas pieczenia ciasta przygotuj sos. Wymieszaj ze sobą mielone siemię lniane, bezcukrowy sos jabłkowy, przecier pomidorowy, tamary, suszone oregano, czosnek, dopraw solą i pieprzem. Rozłóż pomidorową warstwę na każdej z podstaw pizzy, następnie ułóż dodatki i wstaw pizzę do pieca rozgrzanego do 240 stopni C na 15 minut.
Orzechy laskowe zmiel za pomocą blendera. Dodaj dwie łyżki kakao, białko konopne w proszku, syrop z agawy i dobrze wszystko wymieszaj. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut. Po tym czasie odmierz łyżkę masy, umieść migdał w środku i uformuj kulkę. Powinno wyjść około 10 pralinek. Do miski wsyp pozostałe kakao i otocz w nim wszystkie trufle. Na koniec schłodź w lodówce przez 30 minut.
Gotuj brązowy ryż przez połowę czasu, który sugerowany jest na opakowaniu. Podczas gotowania ryżu przygotuj papryki oraz nadzienie. Umyj papryki i odetnij ich czubki, upewniając się, że zielona łodyga jest nadal przymocowana, abyś mógł użyć wierzchniej części papryki jako przykrywki. Pozbądź się pestek i umieść wszystkie sześć warzyw w naczyniu żaroodpornym. Pokrój cebulę i delikatnie podsmaż na średniej wielkości patelni z odrobiną oliwy z oliwek. Pokrój cukinię na małe kawałki i dodaj do garnka wraz z czosnkiem. Dodaj porzeczki i przyprawy. Do tego czasu ryż powinien być gotowy. Odcedź go i dodaj na patelnię. Wymieszaj wszystko, zwiększ ogień i dodaj bulion. Po rozpoczęciu bulgotania zmniejsz temperaturę i poczekaj, aż nadmiar wody wyparuje. Rozłóż gotowy farsz do sześciu papryk i przykryj je wcześniej odciętą górą. Ostrożnie wlej trochę gorącej wody do naczynia żaroodpornego (do około połowy wysokości papryk). Wstaw na 30-45 minut do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C, aż papryki zmiękną.