Każdy kto miał do czynienia w kuchni z owocem granatu czy burakiem z pewnością wie, że są to wyjątkowe składniki. Nie tylko pod kątem smaku. Zarówno burak jak i granat ma bardzo intensywny barwnik, który nadaje głębokiego, czerwonego koloru. W tych intensywnych kolorach kryje się bardzo duża porcja zdrowia. Każde warzywo czy owoc o intensywnym zabarwieniu to znak, że zawarta jest tam duża ilość antyoksydantów, które są najskuteczniejszą bronią w walce ze stresem oksydacyjnym. Krótko mówiąc im bardziej intensywny kolor owoców i warzyw tym lepiej. Wybierając się na zakupy warto kierować się tą prostą zasadą i np. zamiast białej kapusty do surówki wybrać kapustę czerwoną, która zawiera nawet 8 razy więcej przeciwutleniaczy.
Jak włączyć dużą ilość tych super-zdrowych składników do codziennego jadłospisu? Pora na kilka niezwykle smacznych propozycji koktajlowych z burakiem i granatem w roli głównej.
Ten koktajl to prawdziwa bomba… przeciwutleniaczy. A to nie tylko za sprawą buraka, ale też dzięki przyprawom, które są wręcz naszpikowane antyoksydantami. Jest tu kurkuma, imbir i cynamon. Są nie tylko smaczne, ale też naturalnie rozgrzewają organizm od wewnątrz. Nie powinno ich więc zabraknąć w codziennej diecie, szczególnie w sezonie zimowym.
Składniki:
• 1 niewielki burak czerwony (ok. 100g)
• 1 soczysta gruszka
• 1 pomarańcza, bez skórki
• 1/2 limonki (sok)
• 1-2 cm świeżego imbiru
• 1-2 cm świeżej kurkumy (lub 1/2-1 łyżeczki kurkumy w proszku)
• 1/2 łyżeczki cynamonu
• 1 łyżka masła migdałowego
• szczypta pieprzu czarnego (zwiększa przyswajanie kurkuminy)
• 1,5-2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Imbir i kurkumę zetrzyj na tarce (jeśli masz blender wysokoobrotowy możesz pominąć ten krok), a buraka obierz i pokrój w kostkę. Przełóż wszystkie składniki do kielicha blendera i dokładnie zblenduj, aż wszystkie składniki się ze sobą dokładnie połączą.
Koktajle to idealny sposób na przemycanie do diety superpokarmów takich jak siemię lniane czy nasiona chia bogate w kwasy omega 3 (więcej o nasionach chia). W tym koktajlu kryje się ashwagandha, znana także jako indyjski żeń szeń. To wyjątkowy dodatek do koktajlu, o wielu właściwościach zdrowotnych. Ashwagandha to znakomity sposób na większy poziom energii, lepszą pamięć i wzmocnienie organizmu. To naturalny sposób na równoważenie hormonów, a także łagodzenie skutków stresu.
Składniki:
• 1 niewielki burak czerwony (ok. 100g)
• 1 kubek malin mrożonych lub truskawek (ok. 200g)
• 1 mały banan (ok. 80g banan bez skórki)
• 200 ml jogurtu naturalnego, najlepiej roślinnego
• 200 ml mleka roślinnego
• 1 łyżka nasion chia
• 1 łyżka sproszkowanej ashwagandhy
Sposób przygotowania:
Obierz buraka i pokrój w drobną kostkę, a następnie przełóż z pozostałymi składnikami do kielicha blendera. Zblenduj na idealnie kremowy koktajl.
Chociaż płynie w nim zielona krew, to kolor tego koktajlu ani trochę nie przypomina klasycznego zielonego koktajlu. To samo można powiedzieć o jego smaku, który nie zdradza obecności delikatnych zielonych liści szpinaku. W szklance tego koktajlu przemycisz nie tylko zieleninę, ale też potężną dawkę antyoksydantów zawartych w soczystych ziarenkach granatu oraz zdrową porcję tłuszczów z awokado i nasion konopi.
Składniki:
• 1 kubek szpinaku
• 1 kubek malin mrożonych
• 1/2 kubka pestek granatu
• 1 pomarańcza
• 1 małe awokado lub 1/2 dużego awokado (ok. 100g)
• 2 łyżeczki nasion konopi lub siemienia lnianego
• 1-11/2 szklanki wody
Sposób przygotowania:
Zacznij od zmielenia nasion konopi (lub siemienia lnianego), jeśli nie korzystasz z blendera wysokoobrotowego. Następnie obierz owoce ze skórki i przełóż wraz z pozostałymi składnikami do kielicha blendera. Zblenduj i gotowe!
Intensywny kolor, super kremowa konsystencja i zniewalająco pyszny, lekko słodki smak… Pobudza wszystkie zmysły. Słodki i zdrowy, a w dodatku pełen składników odżywczych. Ten koktajl to wyjątkowo skuteczny i smaczny sposób na przemycenie do codziennej diety soku z buraka, który jest bardzo dobrym źródłem jednego z najsilniejszych antyoksydantów - glutationu.
Składniki:
• 300g malin mrożonych
• 1/2 szklanki świeżego soku z buraka
• 7-8 świeżych daktyli
• 3/4-1 szklanki mleka roślinnego
Pozbądź się pestek z daktyli i przełóż je razem z malinami, sokiem z buraka i mlekiem do blendera. Jeśli nie masz świeżych daktyli możesz wykorzystać również suszone daktyle, jednak trzeba je wcześniej namoczyć. Blenduj całość do uzyskania idealnie gładkiego koktajlu. Przelej do szklanek i delektuj się smakiem z bliską osobą.
To wyjątkowy koktajl. A to za sprawą owoców jagodowych i granatów, które mają silne właściwości przeciwutleniające. Owoce jagodowe nie tylko świetnie wymiatają wolne rodniki z organizmu. To jedne z najzdrowszych owoców jakie możesz włączyć do menu. A co najważniejsze, są tak smaczne, że nikogo nie trzeba namawiać do ich jedzenia :) A jak smakuje ten koktajl? Jest orzeźwiający i słodki w punkt. Idealny na śniadanie lub deser.
Składniki:
• 2 małe granaty
• 1 kubek mrożonych owoców jagodowych (np. borówki i maliny)
• 1 mały banan
• 1 kubek jogurtu naturalnego, najlepiej roślinnego
• 1 łyżka chia
Sposób przygotowania:
Pierwszy krok to wydobycie ziarenek z owocu granatu. Warto to robić w miseczce wypełnionej wodą. Dzięki temu unikniesz plam nie tylko na ulubionej koszuli, ale też na ścianie :) Kolejny krok to dokładne zblendowanie wszystkich składników. Jest naprawdę pyszny!
Przepisy pochodzą z bloga surojadek.com